אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסדת ומנכ"לית ארגון חדשנות אפריקה: "המכשול העיקרי באפריקה הוא המחסור באנרגיה" צילום: יריב כץ

ועידת הכלכלה והתעשייה

מייסדת ומנכ"לית ארגון חדשנות אפריקה: "המכשול העיקרי באפריקה הוא המחסור באנרגיה"

כך אמרה סיון יערי בוועידת הכלכלה והתעשייה של "כלכליסט"; לדבריה: "יותר מ-450 מיליון איש באפריקה קמים כל בוקר לחפש מים. הפתרון דווקא פשוט - באפריקה יש הרבה מים נקיים מתחת לאדמה, אבל צריך לקדוח. ובשביל זה צריך חשמל, ואין. כל מה שאנחנו עושים זה תופסים את האנרגיה מהשמש, כדי לשאוב מים מהאדמה"

05.02.2020, 15:45 | שירות כלכליסט

בפתח דבריה של סיון יערי, מייסדת ומנכ"לית "חדשנות אפריקה", בוועידת הכלכלה והתעשייה של "כלכליסט", היא הקרינה על המסך עדויות מצולמות: "אנשים באפריקה משתמשים במים מזוהמים וסובלים ממחלות, קדחת, מלריה".

קראו עוד בכלכליסט

"חדשנות אפריקה הוקמה לפני עשר שנים עם משימה פשוטה מאוד - להביא טכנולוגיה ישראלית כדי לשנות בתי ספר, מרכזים רפואיים, אבל חשוב מכל - לשאוב מים".

סיון יערי, צילום: יריב כץ סיון יערי | צילום: יריב כץ סיון יערי, צילום: יריב כץ

   

על הבמה המשיכה יערי לספר את סיפורה: "אני כבר נמצאת באפריקה 21 שנה ובעשור האחרון אני מביאה טכנולוגיות ישראליות של מים, חשמל וחקלאות לכפרים נידחים באפריקה. הבעיה העיקרית שאפריקה עוד נמצאת כיום בעוני, המכשול העיקרי הוא המחסור באנרגיה. יש 54 מדינות באפריקה, יותר ממיליארד איש, אבל יותר מ-620 מיליון איש מדרום לסהרה חיים ללא חשמל.

ברוב המדינות מחוץ לעיר הבירה אין חשמל. לא בבתי ספר, לא במרפאות, והכי חשוב – אין להם מים. יותר מ-450 מיליון איש שכל בוקר קמים לחפש מים". יערי מספרת שהם מוצאים, אבל לא בכמות ולא באיכות שמספיקות. מה שמביא לכדור שלג של מחסור במזון, מחלות, רפואה מוגבלת ועוד.

"הבעיה של המים היא הבעיה שצריכים לפתור", היא מסבירה. "הפתרון הוא דווקא פשוט - באפריקה יש הרבה מים מנתחת לאדמה, מים נקים, אבל צריך לקדוח. ובשביל זה צריך חשמל, ואין. אז אנחנו ארגון ללא מטרת רווח שפועל מהרצליה פיתוח ומניו יורק, ופועלים בעשר מדינות באפריקה, וכל מה שאנחנו עושים זה תופסים את האנרגיה מהשמש כדי לשאוב מים מהאדמה. בעזרת פאנלים סולאריים אנחנו מפעילים משאבה ששואבת את המים מהאדמה, שנאגרים במיכלים ומוזרמים לברזים שהארגון מתקין. מיכל נוסף משמש להזרמת מים לטפטפות לגידולים חקלאיים".

מים, חשמל וטפטפות ליותר מ-1.7 מיליון איש

יערי מספרת על השינויים שהדבר מביא לכפר כזה ובו אלפי אנשים: "הילדים הולכים לבתי ספר כי כבר לא צריכים לעזור לחפש מים, האנשים יותר בריאים, העסקים שהם מפתחים, ובראשם חקלאות, מצליחים". בסרטונים שהציגה מספרים מגדל בצל ומייצרת לבנים על השינוי הגדול שחל בעזרת הארגון. "בכל אחת מהמדינות שאנחנו עובדים בהן יש לנו צוות מקומי. הבאנו מים, חשמל וטפטפות ליותר מ-1.7 מיליון איש. כרגע אנחנו עובדים גם עם ארגון יוניס"ף כדי להביא חשמל ומים למחנות פליטים בקמרון".

יערי הסבירה איך הם עושים זאת כעמותה ללא מטרות רווח: יש לנו הרבה חברות, משפחות וארגונים שמאמצים כפר. וכמה זה עולה? להביא חשמל ומחשבים לכל בית הספר - הכי הרבה 18 אלף דולר, להביא מים לכפר של 50,000 איש - 50 אלף דולר.

"אני רוצה לסיכום לספר מה למדתי מעשרים השנה שלי באפריקה: שני דברים – דבר ראשון, לפעמים המקור של הבעיה יכול להיות גם המקור לפתרון. הרי השמש היתה הבעיה והיום היא מביאה את כל מה שהם צריכים.

"הדבר השני - תסתכלו עלי, מה בסך הכל עשינו? בסך הכל שיתפנו, לקחנו קולטי שמש שהיו כבר קיימים והבאנו אותם למקום בהם היה צורך. רוב הזמן זה הרי פשוט לעשות את ההבדל. אני ציונית ומאוד גאה להגיע לכפרים ולהגיד שהגענו מישראל ולראות איך גם האנשים וגם בממשלה שם מאוד מעריכים את העזרה. בהרבה כפרים לא שמעו על ישראל – ואלה הפנים הראשונות של ישראל שהם פוגשים".

תגיות