אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסכה לא תעזור - איך תימנעו מהידבקות בקורונה בטיסות? צילום: איי פי

נגיף הקורונה

מסכה לא תעזור - איך תימנעו מהידבקות בקורונה בטיסות?

דייויד פאוור, רופא תעופתי בכיר ויועץ רפואי לאגודה הבין לאומית לתעופה, ממליץ על שטיפת ידיים בפרט ושמירה על הגיינה אישית בכלל, ומטיל ספק בחלק גדול מהאמצעים השכיחים להתמודדות עם התפרצות הנגיף. ומדוע מדינות שסוגרות את שעריהן רק מדרדרות את המצב?

06.02.2020, 20:54 | שירות כלכליסט

תשכחו ממסיכות פנים ומכפפות גומי: יועצים רפואיים לחברות תעופה טוענים שהדרך הטובה ביותר להימנע מהידבקות בנגיף הקורונה היא שטיפת ידיים תכופה.

הנגיף לא יכול לשרוד יותר מדי זמן על הכיסא או על מסעד המושב, כך שבמהלך טיסה, מגע גופני עם אדם אחר שנושא את הנגיף מייצר את הסיכוי הגבוה ביותר להידבקות, כך טוען דייויד פאוור, רופא ויועץ רפואי לאגודה הבין לאומית לתעופה. מסכות וכפפות עושות עבודה טובה יותר בהפצת מחלות - מאשר בעצירתן.

עם התגברות החששות בנוגע לממדי ההתפרצות, חברות תעופה שונות בעולם, החל מיונייטד (United Airlines) ועד קת'אי פסיפיק (Cathay Pacific) קיצצו אלפי טיסות לסין. פאוור, שבארגון שהוא מייעץ לו חברות קרוב ל-290 חברות תעופה - המהוות יותר מ-80% מהתעבורה האווירית העולמית - ענה על מספר שאלות בנושא.

קראו עוד בכלכליסט

חיטוי מטוס בשל התפרצות נגיף הקורונה, צילום: AFP חיטוי מטוס בשל התפרצות נגיף הקורונה | צילום: AFP חיטוי מטוס בשל התפרצות נגיף הקורונה, צילום: AFP

האם יש סיכוי להידבק בנגיף על מטוס?

"הסיכוי לחטוף מחלה ויראלית רצינית על מטוס הוא נמוך. אספקת האוויר למטוס מודרני שונה מזו של קולנוע או בניין משרדים: האוויר הוא שילוב בין חצי כמות אוויר חדש מבחוץ וחצי כמות של אוויר ממוחזר. האוויר הממוחזר עובר דרך פילטרים מאותו סוג שבהם משתמשים בחדרי ניתוח, וככזה הוא נקי מווירוסים או מחלקיקים אחרים ב-99.97% (ואולי אפילו יותר). כך שהסיכון, אם ישנו, לא מגיע מפתחי האוורור. הוא מגיע מאנשים אחרים".

מה הסיכוי להידבק בנגיף על ידי נגיעה בכיסא, במסעד המושב או בכל חפץ אחר במטוס?

"וירוסים ומיקרואורגניזמים אחרים אוהבים לחיות על משטחים חיים כמונו. לחיצה של יד מהווה סכנה הרבה יותר גדולה להידבקות מאשר נגיעה במשטח יבש שאין עליו חומרים ביולוגיים. השרידות של ווירוסים על משטחים אינה גדולה, כך שניקיון רגיל, ועל גביו ניקיון נוסף במידה ומישהו התגלה כמדבק, זהו ההליך המתאים".

מה חשוב לעשות על מטוס בשביל להימנע מהידבקות?

"לשמור על היגיינת ידיים - בעיקר בגלל שהדרך הכי אפקטיבית להתפשטותם של וירוסים מהסוג הזה היא דרך הידיים. בראש הרשימה נמצאת שטיפת ידיים תכופה, חיטוי ידיים או שניהם. חשוב להימנע מלגעת בפנים. אם אתם משתעלים או מתעטשים, חשוב לכסות את הפנים שלכם עם השרוול, עם מטפחת, או הכי טוב עם טישו, שממנו ניתן להפטר בזהירות, ואחר כך לחטא את הידיים. ההליך הכי טוב הוא זה של שטיפת ידיים וייבושן. כאשר זה לא מתאפשר, חומר חיטוי על בסיס אלכוהול היא האופציה השנייה".

האם חבישת מסיכות וכפפות עוזרת למנוע הידבקות?

"קודם כל, לגבי המסיכות: ישנן ראיות מאוד מוגבלות ליתרון שמעניקות מסכות, אם בכלל. מסיכות יעילות להתגונן מפני אנשים חולים כאשר הם חובשים אותן. חבישה של מסיכה כל הזמן איננה אפקטיבית. וירוסים יכולים להיות מועברים מסביבה, דרכה, והכי גרוע - אם היא תהפוך לחה היא עלולה אפילו לעודד את צמיחתם של וירוסים ובקטריות. כפפות הן כנראה אפילו יותר גרועות, בגלל שאנשים שמים כפפות ואז נוגעים בכל דבר שבו היו נוגעים בידיים חשופות. כך שזו הופכת להיות דרך נוספת להעביר מיקרואורגניזמים. ובתוך הכפפות, הידיים מתחממות ומזיעות, מה שיוצר את הסביבה הכי טובה לצמיחתם של מיקרואורגניזמים".

חיטוי מטוס בשל נגיף הקורונה, צילום: איי פי חיטוי מטוס בשל נגיף הקורונה | צילום: איי פי חיטוי מטוס בשל נגיף הקורונה, צילום: איי פי

"מדינות שסוגרות את שעריהן רק מדרדרות את המצב"

האם סגירת הגבולות היא התשובה למיגור התפשטותו של הנגיף?

"אחד הדברים שהשתנו בעולם זו היכולת של זיהומים לעבור במהירות ממקום למקום, הרבה מזה בגלל ענף התעופה. במקביל, התעופה היא חיונית בהתמודדות עם מגיפות קטלניות כמו זו של נגיף הקורונה החדש. זוהי הסיבה שבגללה אנחנו משתפים פעולה כבר שנים עם ארגון הבריאות העולמי ועם האגודה הבין לאומית לתעופה. אם מדינות יסגרו את שעריהן במשך תקופת התפרצותה של מחלה, כפי שקרה בזמן התפרצות האבולה במערב אפריקה, זה יכול לגרום למצב רק להידרדר.

"בזמן התפרצות האבולה, המדינה נאבקה, ארגון הבריאות העולמי לא הצליח לשלוח את אנשיו לשם והם לא יכלו לקחת דגימות ביולוגיות. האפקט הכלכלי שיש לסגירה יכול לגרום להרעה במצב ואיסורי נסיעה כלליים יכולים לגרום לאנשים לנסוע בחשאי, מה שייתן לרשויות פחות שליטה עליהם".

מתי נוכל להגיד בוודאות שהרע ביותר מאחורינו?

"מספר המקרים ממשיך לעלות ועומד כעת על בין 16% ל-20% בכל יום. עד שלא נגיע לנקודה שבה המספרים הללו יורדים, לא נוכל להגיד שהרע ביותר מאחורינו".

תגיות