אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עתירה לוועדת הבחירות המרכזית: איסרו את השימוש באפליקציות בחירות צילום: גדי קבלו

עתירה לוועדת הבחירות המרכזית: איסרו את השימוש באפליקציות בחירות

העתירה הוגשה על ידי האקטיביסט עו''ד שחר בן מאיר שקורא לשימוש באפליקציות בחירות "הפרת חוק בוטה וגסה"; העתירה הוגשה נגד חברת אלקטור בלבד, למרות שגם חברת יאיאסופט סיפקה תוכנה דומה למפלגות

06.02.2020, 18:44 | עומר כביר
יממה אחרי החשיפה בכלכליסט: עתירה שהוגשה לוועדת הבחירות המרכזית דורשת לאסור על השימוש באפליקציות בחירות, שמשמשות את המפלגות ליצירת רשימות תומכים ומתנגדים, קבלת דיווחים בזמן אמת מהקלפיות על זהות המצביעים, ויכולות לשמש להנעת או הונאת בוחרים במהלך יום הבחירות.

קראו עוד בכלכליסט

אתמול (ד') נחשפה בכלכליסט פעילותן של אפליקציות, שמאפשרות לפעילי שטח לזהות מכרים וקרובים כתומכי המפלגה שלהם, ולצרף אותם באמצעות האפליקציה למאגר המידע של המפלגה. המאגר עצמו מוזן על ידי מידע ממקורות אחרים – פנקס הבוחרים, מענה לסקרי SMS, אינטראקציה ברשתות חברתיות (כמו עם הביבי בוט) ומידע שנרכש מגורמי צד ג' – על מנת ליצור רשימות מפולחות של תומכים ומתנגדים. ביום הבחירות עצמו, משקיפים בקלפיות משתמשים באפליקציות על מנת לתעד אילו בוחרים כבר הגיעו להצביע. המידע הזה מאפשר למפלגה לבצע שלל פעולות, כמו קמפיין ממוקד אישית להמרצת תומכים לקלפיות, פניות שנועדו לשכנע מתנגדים להישאר בבית, ואפילו פותח פתח לביצוע זיופים.

היום (ה'), על רקע חשיפת כלכליסט, הגיש העו"ד האקטיביסט שחר בן מאיר עתירה לוועדת הבחירות המרכזית בדרישה לעצור את פעילות האפליקציות. "הפעלתה (של האפליקציה, ע"כ) והשימוש בה הן בגדר הפרת חוק בוטה וגסה", נכתב בעתירה. "הפרה של הזכות החוקתית לפרטיות שבחוק יסוד כבוד האדם וחירותו ויצירת מאגר מידע לא חוקי ולא רשום בניגוד לחוק הגנת הפרטיות, וזאת תוך פגיעה יוצאת דופן בהיקף נרחב מאוד של אנשים. בנסיבות אלו יש צורך במתן צו ארעי דחוף להמשך מניעת הפרת החוק".

עו עו''ד שחר בן מאיר | צילום: אריאל שרוסטר עו

העתירה הוגשה ישירות נגד הליכוד, ש"ס והאפליקציה שמפותחת על ידי אלקטור, אף שמרבית המפלגות הגדולות עושות גם הן שימוש באפליקציות של אלקטור ושל יריבתה, יאיאסופט. עם זאת, בן מאיר אמר לכלכליסט שעשה כן מכיוון שרק על גורמים אלו היה בפניו מידע שהצדיק עתירה, והעריך שאם זו תתקבל היא תחול על כל המפלגות ועל כל האפליקציות בתחום.

השימוש באפליקציה אינו חוקי

לפי העתירה, המפלגות שמשתמשות באפליקציה עושות זאת בניגוד לחוק. "אסור למפלגות לעשות 'טיוב' של מאגר המידע (פנקס הבוחרים) שנמסר להם למטרת קשר עם הבוחר ואסור להם ליצור מאגר נוסף", נטען. "נציין כי 'טיוב' בהקשר זה היא מילה מכובסת להליך שבו המפלגות יוצרות על בסיס מאגר המידע מאגרי מידע נוספים שלהן... (פנקס הבוחרים) נמסר למפלגות כלשונו של כב' השופט חשין 'בהשאלה'. מותר להן לעשות שימוש במאגר (להתקשר לבוחרים או לשלוח להם תעמולה לפי הפרטים שבמאגר) אך אסור להן לייצר בזכות המאגר מאגרי מידע נוספים. זה למעשה מה שהליכוד עושה באמצעות האפליקציה.

"אסור למפלגות להעביר את מאגר המידע לאחרים. אסור להן להתיר לכל אדם שהוא גישה אל מאגר המידע. המפלגות אמורות לשמור את מאגר המידע אצלן ואצלן בלבד, ולתת גישה למאגר רק לגורם העובד בתוך המפלגה ואשר מחויב להוראות השמירה והסודיות של המאגר שבהן מחויבות המפלגות עצמן. בסיום מערכת הבחירות על הליכוד וש"ס למחוק לחלוטין את כל המידע ואת מאגר המידע שנמסר להן. הליכוד מפיץ את מאגר המידע ואת אפשרות הגישה אליו, ואת אפשרות הזנת הנתונים לתוכו לכל אדם ברשת האינטרנט ללא כל פיקוח, בקרה, אזהרה, ציות לכללי שמירת המידע.

"מלבד שהוא עושה שימוש לא חוקי במאגר המידע של פנקס הבוחרים, הליכוד למעשה יוצר מאגר מידע נוסף של מאות אלפים (מתוך כוונה להגיע למיליון) בדבר התמיכה שלהם ברשימת הליכוד. יצירת מאגר מידע זה והכללת אנשים בתוכו נעשים אף הם תוך הפרה בוטה וגסה של הוראות חוק הגנת הפרטיות".

צור ימין מייסד ומנכ"ל אלקטור , צילום: גדי קבלו צור ימין מייסד ומנכ"ל אלקטור | צילום: גדי קבלו צור ימין מייסד ומנכ"ל אלקטור , צילום: גדי קבלו

השימוש החמור ביותר באפליקציה, נטען בעתירה, צפוי להתקיים ביום הבחירות עצמו: "הליכוד מתכוון לעשות שימוש במאגר המידע הלא חוקי במהלך יום הבחירות, באופן שכל משקיף או נציג של הליכוד בוועדת קלפי, עומד להיכנס לתוך האפליקציה ולשדר ממנה החוצה את המידע ביחס לכל אדם אשר הגיע להצביע בקלפי. בכך יש פגיעה מהותית בחשאיות הבחירות.

כן נטען שתקנות הבחירות לכנסת אוסרות במפורש שידור מידע מהקלפי באמצעות טלפון נייד או אמצעי קשר אחר ("בשעה שבה מצוי מצביע בקלפי ובעת ספירת הקולות, לא ישוחח אדם ממכשיר טלפון נייד או מכשיר קשר בחדר שבו פועלת ועדת קלפי, אלא לצורך ניהול ההצבעה בקלפי או במקרי חירום", לשון התקנות). בעתירה נכתב: "שידור מידע בדבר הגעתו של אדם להצביע, לשם הצלבת המידע עם פנקס הבוחרים, תוך כדי הליך ההצבעה, למטרת איסוף מידע של מפלגה מסוימת, אינה בגדר 'לצורך ניהול ההצבעה' או 'מקרי חירום', ולכן היא אסורה בתכלית והיא מהווה פגיעה בטוהר ובחשאיות הבחירות".

לאסור ולמחוק את המידע

לאור טענות אלו, מבקשים העותרים מוועדת הבחירות לאסור על המפלגות שמנויות בעתירה להשתמש באפליקציה של אלקטור, לאסור עליהן לאפשר לכל אדם שנבחר על ידן להזין לה נתונים, למחוק את כל המידע שנאסף באמצעות האפליקציה על כוונות אדם לתמוך בהן או ביריבותיהן, ולאסור עליהן להשתמש באפליקציה מתוך הקלפי ביום הבחירות.

מאלקטור נמסר בתגובה: "חברת אלקטור שיתפה ותשתף פעולה עם כל הנחיה שתידרש מהמשרד להגנת הפרטיות וחוקי מדינת ישראל. בעלי החברה, הינם אנשי תוכנה ואבטחת מידע, שאחת מהסיבות שהקימו את 'אלקטור תוכנה' היא כי ראו שהפתרונות הקיימים בשוק לא היו מספיק מאובטחים ושאפו להציב סטנדרטים גבוהים. עד עידן האפליקציות לניהול בחירות, היה נעשה שימוש בקבצי אקסל ודפים מודפסים ללא יכולת בקרה מי נחשף למידע בספר הבוחרים".

"קיומה של האפליקציה, שכפופה למערכת הרשאות מוגדרת, תוך חתימה של המנהלים המורשים על טופס סודיות בהתאם לדרישת ועדת הבחירות, שיפרה את האבטחה והשמירה על בטחון המידע של אזרחי ישראל. צפייה בתעודת זהות וייצוא קבצים אינה אפשרית על ידי פעילי שטח אלא רק למנהלי מטה מורשים, שבכל מקרה מקבלים את ספר הבוחרים ממשרד הפנים עם פרטים אלו. נלמד את העתירה וניישם את כל מה שיוחלט על ידי כבוד השופט".

תגיות