אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה אישרה הארכת אשרת השהייה של 1,700 עובדי בניין סינים צילום: שאול גולן

נגיף הקורונה

הממשלה אישרה הארכת אשרת השהייה של 1,700 עובדי בניין סינים

צעד זה ננקט לאור דחיית הגעתם של פועלים חדשים מסין עקב נגיף הקורונה. ההחלטה נועדה למנוע פגיעה בפרויקטים של בנייה ותשתיות בישראל. האשרה שלהם הוארכה עד לסוף יוני 2020

09.02.2020, 12:49 | בילי פרנקל ושלומית צור

בעקבות נגיף הקורונה: הממשלה אישרה הבוקר (א') את החלטת יפעת שאשא ביטון, שרת הבינוי והשיכון, להאריך את אשרת שהייה של כ- 1,700 פועלים סינים בענף הבנייה עד לסוף יוני 2020. 

קראו עוד בכלכליסט

צעד זה ננקט לאור דחיית הגעתם של פועלים חדשים מסין. ההחלטה נועדה למנוע פגיעה בפרויקטים של בנייה ותשתיות בישראל.

כפי שנחשף בכלכליסט בשבוע שעבר, שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא ביטון הגישה את ההצעה בעקבות לדחייה בהגעתם של כ-1,700 עובדי בנייה מסין שהיו אמורים להחליף אותם - למועד שאינו ידוע, על רקע התפרצות נגיף הקורונה.

העובדים הוותיקים, ששהייתם הוארכה, היו מיועדים לעזוב כבר בקיץ שעבר, עם סיום אשרת העבודה שלהם (שניתנת לחמש שנים). בשל הליכי הגיוס האיטיים של מחליפיהם, הם קיבלו ארכה מיוחדת עד לחודש דצמבר, ובנוסף ניתן להם חודש התארגנות, כך שבסוף חודש ינואר האחרון הם היו אמורים לעזוב באופן סופי. עם זאת בצל עוצר הטיסות על סין, שעליו הכריז שר הבריאות יעקב ליצמן בעקבות פניות של קבלני כוח אדם בענף והתאחדות בוני הארץ - הסכימה רשות האוכלוסין להאריך את שהותם בחודש נוסף. כעת, בעקבות ההחלטה שעברה, תוארך שהותם של אותם עובדים עד לחודש יוני הקרוב, ואף מעבר לזה ככל שיידרש.

עובדי בניין סינים, צילום: שאול גולן עובדי בניין סינים | צילום: שאול גולן עובדי בניין סינים, צילום: שאול גולן

בהתאם לחוות דעת גורמי מקצוע במשרד הבינוי והשיכון, הפסקת עבודתם של כלל 1,700 עובדי בנין זרים ותיקים קודם הגעתם של העובדים החדשים, עלולה להביא לפגיעה בהתקדמותם של פרויקטים חשובים של בנייה למגורים ולתשתיות למגורים המתבצעים בימים אלו. זאת, בין היתר, בהתחשב בכך שסה"כ המכסה המירבית הכוללת של עובדי בנין זרים להעסקה אצל קבלני הבניין בישראל באמצעות תאגידי הבניין עומדת על עד 15,300 עובדים.

העובדים שהיו אמורים להגיע לישראל השתתפו בהליכי מיון שערכה משלחת של הממשלה והתאחדות בוני הארץ, שיצאה לסין בחודש דצמבר האחרון. אולם התפרצות וירוס הקורונה עצרה את התהליך, והמדינה החליטה שלא לאשר את בואם של העובדים שעברו את שלב המיון. בחודש מרץ הקרוב תוכננה משלחת נוספת לסין במטרה למיין כ-1,000 עובדים נוספים, שגם היא בוטלה בשלב זה.

במשרד השיכון ציינו כי התאם לחוות דעת גורמי מקצוע במשרד, הפסקת עבודתם של כלל העובדים הוותיקים קודם הגעתם של העובדים החדשים, עלולה להביא לפגיעה בהתקדמותם של פרויקטים חשובים של בניה למגורים ולתשתיות למגורים המתבצעים בימים אלו. זאת, בין היתר, בהתחשב בכך שסה"כ המכסה הכוללת של עובדי בנין זרים להעסקה אצל קבלני הבניין בישראל באמצעות תאגידי הבניין עומדת על עד 15,300 עובדים. לדברי נתנאל לפידות, סמנכל אסטרטגיה ומדיניות במשרד, על מנת לתת מענה לדרישות ענף הבנייה לידיים עובדות צפויים להגיע עוד כ-500 עובדים ממולדובה ו-500 עובדים מאוקראינה."

השרה יפעת שאשא ביטון: "הארכת השהייה נדרשת על מנת להבטיח שגם מצבים חריגים כמו המצב כעת לא תפגע תנופת הבנייה בישראל, לטובת רוכשי הדירות". בנימין דרייפוס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון הוסיף: "מחובתנו כמשרד האמון על ענף הבנייה בישראל, לפעול בכל תרחיש ולהבטיח המשך תקין של פרוייקטי בנייה ותשתיות בארץ".

גם בהתאחדות הקבלנים בירכו על ההחלטה וציינו כי יש להאריך את שהיית הפועלים עד למציאת פיתרון כולל למצב. "ענף הבנייה נמצא בשנתיים האחרונות בשיא בהיקפי התחלות הבנייה, וזקוק לכל זוג ידיים עובדות שניתן לגייס בו" מסר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים. "לכן, חשוב מאוד ששרת הבינוי והשיכון, שר הפנים ורשות ההגירה והאוכלוסין הגיעו להסכמות בעניין השארת העובדים שתוכננו לחזור לסין עד למציאת פתרון. אנחנו, בוני הארץ גאים ותומכים בעובדים הסינים המסורים והנאמנים שמצויים בסערת רגשות, הן בשל החשש שמביעים ישראלים הפוגשים אותם ממגע עמם והן בשל הדאגה למשפחותיהם. אנחנו בהתאחדות מאחלים לכל העובדים הסינים של הענף, לשגרירות סין בישראל ולממשלת סין שמצב החירום הבריאותי בסין יחלוף במהרה ושבני משפחותיהם של העובדים יעברו את המשבר בריאים ושלמים".

תגיות