אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראמקו ומודיעין הודיעו: מעוניינות לחפש מאגר נפט חדש בים התיכון צילום: אוראל כהן

נחשף בכלכליסט

ישראמקו ומודיעין הודיעו: מעוניינות לחפש מאגר נפט חדש בים התיכון

שותפויות הגז דיווחו לבורסה שהגישו בקשה להרחיב את שטח חזקת "שמשון" שנמצאת בידיהן, ואיתו את טווח החיפושים הימיים; חזקת שמשון מוכרת בענף כאחד מהאתרים בעלי הפוטנציאל להתחרות במאגרי הגז הקיימים

09.02.2020, 21:54 | ליאור גוטמן

שותפויות הגז ישראמקו ומודיעין דיווחו היום (א') לבורסה שהגישו בקשה להרחיב את שטח חזקת "שמשון" שנמצאת בידיהן, ואיתו את טווח החיפושים הימיים.

במסגרת הדיווח אומרות השותפויות שהם רוצות להרחיב את גבולות הרישיון הימי שניתן להן בעשור שעבר, וזאת בעקבות "המשך ביצוע פעולות בדיקה ובחינה של המידע שברשות השותפים בחזקה, במסגרתן אותרו פרוספקטים נוספים לגביהם נעשות עבודות בדיקה והערכה". הנימוק הרשמי לבקשת הרחבת הגבולות הוא ש"המועצה המליצה לפתוח את השטח אותו נתבקש להוסיף לחזקה, לחיפושי נפט".

קראו עוד בכלכליסט

יו"ר ישראמקו חיים צוף, צילום: אוראל כהן יו"ר ישראמקו חיים צוף | צילום: אוראל כהן יו"ר ישראמקו חיים צוף, צילום: אוראל כהן

נכון לעכשיו השותפויות פנו למועצת הנפט שבמשרד האנרגיה, וזו אישרה להם את השינוי המבוקש, כאשר עתה ממתינים לחתימה רשמית של השר יובל שטייניץ.

חזקת שמשון מוכרת בענף כאחד מהאתרים בעלי הפוטנציאל להתחרות במאגרי הגז הקיימים. מיקום החזקה בלב ים וכ־90 ק"מ מערבית לחופי אשקלון. מי שמחזיק בה היום הן: ישראמקו (50%), מודיעין (10%), חנ"ל (10%), נפטא (20%) ועוד 10% בידי - Petroleum Services Holding AS והמפעיל ATP, חברה שעברה להליך של פרוק, מה שאומר שכל התקדמות תחייב את ישראמקו להביא קבלן קידוחים חדש.

בתחילת העשור הקודם עוד חשבו שיש שם מאגר גז גדול - כמאה מיליארד מ"ק (כשליש ממאגר תמר) - אולם במהלך 2012 הקידוח קרס, חודש שנית ובסופו התברר שבמקום מאגר גז מזערי ולא כלכלי. מאז הוא מוחזק בעיקר על ידי ישראמקו מבלי שנעשה בו קידוח בפועל.

בסוף 2019 חשף כלכליסט ששותפויות הגז ישראמקו ומודיעין מנהלות מגעים מול משרד האנרגיה במטרה לגבש תוכנית פיתוח רשמית למאגר נפט פוטנציאלי שממוקם באזור חזקת הגז הטבעי "שמשון". לטענת השותפויות, עיבוד ססמי מחודש שבוצע שם, שאושר כאמור בדיווח האמור, מלמד על אפשרות למציאת מאגר נפט גדול של מאות רבות של מיליוני חביות נפט. לשם השוואה, מדינת ישראת "שורפת" מדי שנה 90-100 מיליון חביות נפט גולמי שמגיע לשני בתי הזיקוק, כך שמציאת מאגר שמכיל מאות רבות של מיליוני חביות יכול לייתר לכמה שנים את הייבוא ממדינות זרות ואף להוזיל את מחירי הדלקים שמשמשים לתחבורה.

לפיכך, לוחות הזמנים הם לסגור חוזה עם אסדה כדי לבצע שורת קידוחי אקספלורציה במקום, ובעלות שעוד לא אושרה ונאמדת בכמה עשרות מיליוני דולרים, תלוי בהיקף הקידוח. במידה וימצא שם נפט השותפויות יאלצו להתמודד עם שורת תביעות של ארגונים ירוקים שיקשו עד ימנעו הפקת נפט מול חופי ישראל, פעולה שלא בוצעה עד היום וטומנת בחובה אפשרות לזיהום ימי במקרה של תקלה.

תגיות