אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אבי אורטל סוגר שנה בלאומי עם השקעות של מיליארד שקל צילום: אלי אטיאס

אבי אורטל סוגר שנה בלאומי עם השקעות של מיליארד שקל

רכישת נתח מריטיילורס, שנחתמה אתמול, שנה אחרי מינויו של אורטל למנכ"ל זרוע ההשקעות לאומי פרטנרס מעמידה את היקף הרכישות שביצע על חצי מיליארד שקל; אלה מצטרפות להשקעות של 200 מיליון שקל בקרנות והלוואות מזנין של 400 מיליון שקל

11.02.2020, 07:52 | גולן חזני

מסתער על השוק: עסקת כניסת לאומי פרטנרס לריטיילורס נחתמה אתמול, ולפיה הבנק יקבל 10.1% ממניות חברת הקמעונאות בהשקעה של 66 מיליון שקל. בנוסף יקבל הבנק אופציה לרכישה של 9.9% נוספים ב־2023, הפעם לפי שווי הרבה יותר גבוה שינוע בין 750 מיליון שקל ל־1.05 מיליארד שקל לחברה־הבת של פוקס שבשליטת הראל ויזל.

עסקה זו היא החמישית שבה משקיע לאומי פרטנרס בחברות שונות מאז שאבי אורטל נכנס לתפקיד המנכ"ל. רכישות אלה, בהיקף של כחצי מיליארד שקל, מעמידות את היקף ההשקעות שביצע אורטל על יותר ממיליארד שקל בשנה, בהן 200 מיליון שקל שהשקיע הבנק כשהשתתף בגיוסי הון של קרנות שונות, והלוואות מזנין של 400 מיליון שקל שהעמיד הבנק לפרויקטים של נדל"ן, בעיקר בחו"ל.

קראו עוד בכלכליסט

ריטיילורס מפעילה רשת חנויות לשיווק מוצרי הנעלה, הלבשה ואביזרים תחת זיכיון "נייקי" בישראל ובקנדה ואת רשת מותגי ההנעלה "פוט לוקר" בישראל. העסקה משקפת שווי של 650 מיליון שקל לריטיילורס. פוקס החזיקה 90% ממניות ריטיילורס וביתרה מחזיק המנכ"ל דובי שנידמן. במסגרת העסקה ימכור שנידמן ישירות ללאומי פרטנרס 2% ממניות ריטיילורס בתמורה ל־12 מיליון שקל, בעוד שריטיילורס עצמה תקצה ללאומי פרטנרס מניות חדשות בתמורה ל־54 מיליון שקל.

אבי אורטל, צילום: אלי אטיאס אבי אורטל | צילום: אלי אטיאס אבי אורטל, צילום: אלי אטיאס

לפני העסקה תחלק ריטיילורס דיבידנד של 50 מיליון שקל לבעלי המניות בה ערב העסקה. כך, פוקס תקבל דיבידנד בהיקף של כ־45 מיליון שקל ושנידמן יקבל 17 מיליון שקל ממכירת מניותיו ומחלקו בדיבידנד. החברה הרוויחה 30 מיליון שקל ב־2018 לפני מס ו־23 מיליון שקל ב־2017, כך שקופתה יכולה לחלק סכומים אלה. לאחר השלמת הרכישה תחזיק פוקס 82.6% מריטיילורס, לאומי פרטנרס תחזיק ב־10.1%, ושנידמן ב־7.3%. השלמת העסקה כפופה להתקיימות תנאים מתלים.

"יד קלה מדי על ההדק"

אורטל, שמונה לתפקיד בתחילת 2019 על ידי מנכ"לית לאומי לשעבר רקפת רוסק־עמינח, נתפס בעיני רבים כמי שמסתער על השוק וממשיך את הקו של קודמו ירון בלוך, ובעוצמה רבה אף יותר. עם זאת, יש בשוק גם מי שסבורים כי "היד שלו קלה מדי על ההדק", והוא מוכן לשלם מחירים שמתחריו חושבים שהם יקרים מדי. זאת, לטענתם, בתקופה שבעיני רבים נחשבת לשוק עם מחירים גבוהים שבו נרשמים יותר מימושים מרכישות מצד בעלי שליטה. אולם לאומי פרטנרס מבצעת השקעות רק אחרי שאלו אושרו על ידי דירקטוריון הבנק. תומכיו של אורטל מזכירים כי הוא בעל קילומטראז' לא קטן בשוק המיזוגים והרכישות, הן בימיו כעו"ד במשרד צלרמאייר פילוסוף, והן במהלך פעילותו בקרן סקיי, שממנה הגיע ללאומי, שם היה מנהל שותף לצדם של צבי יוכמן וניר דגן.

בנק לאומי המנוהל בידי חנן פרידמן משקיע את הסכומים הגבוהים ביותר מבין שלושת הבנקים בהשקעות ריאליות, ולאחרונה מוביל דב קוטלר מנכ"ל הפועלים מהלך להגדלת ההשקעות של הבנק בתחום. דיסקונט מנהל את הפעילות המקבילה בדיסקונט קפיטל המנוהלת בידי הילה חימי. העסקה הראשונה שהוביל אורטל היתה רכישת 20% ממיני ליין – בעלת רשת חנויות מוצרי החשמל אל"מ ויבואנית מקררי סמסונג בישראל – שמוחזקת בידי אלייד של פר' איציק סוארי ושותפו אבי אשר. הרכישה נעשתה לפי שווי של 500 מיליון שקל למיני ליין שהכנסותיה עומדות על מיליארד שקל בשנה וה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) עומד על 90 מיליון שקל בשנה.

פריצה למכשירי סלולר

השקעה נוספת של לאומי, יחד עם דיסקונט קפיטל, היתה בחברת סלברייט שפיתחה אמצעי פריצה למכשירים סלולריים וגייסה 110 מיליון דולר מקרן IGP של חיים שני ומשה ליכטמן. שווייה של סולברייט בעסקה עמד על 550 דולר אחרי הכסף, ועל פי הערכות שווייה כבר עלה משמעותית מאז. ההשקעה הגדולה ביותר של הבנק היתה במאי 2019, אז רכשה לאומי פרטנרס 20% מחברת תעבורה של צבי לבנת תמורת 250 מיליון שקל כאשר גם הפניקס הצטרפה אליה לרכישה בהיקף דומה. הרווח הנקי של תעבורה, העוסקת בשירותי הובלה, תשתיות ולוגיסטיקה, עומד על 110 מיליון שקל בשנה על הכנסות של 3.4 מיליארד שקל. עם זאת, יש בעסקה זו סיכון מסויים שכן לא ברור כיצד יבוצע אקזיט עתידי כשלמשפחת לבנת יש מוניטין של מי שחובבים אחזקות פרטיות ולא ציבוריות, ולא ימהרו להנפיק את הקבוצה. הבנק השקיע כ־15 מיליון שקל נוספים בגיוס הון של גדות מיכליות שבשליטת קרן טנא לפני כחודשיים.

רקפת רוסק-עמינח, צילום: רון קדמי רקפת רוסק-עמינח | צילום: רון קדמי רקפת רוסק-עמינח, צילום: רון קדמי

מלבד השקעות ישירות משקיעות זרועות ההשקעות של הבנקים גם בקרנות השקעה שונות ולאומי השקיע במסגרת זו, כאמור, 200 מיליון שקל בתקופה של אורטל. בנוסף העניק הבנק הלוואות מזנין בעלות פרופיל סיכון גבוה שהבולטת בהן היא הלוואה של 100 מיליון שקל לפרויקט הנדל"ן של גינדי השקעות בשוק הסיטונאי בתל אביב. בגזרת המימושים בתקופה זו הבנק מכר 15% מסופר־פארם לג'ורג' חורש תמורת 250 מיליון שקל, וובנוסף חיסל את אחזקתו (5%) באירונאוטיקס שנמכרה לאהרון פרנקל תמורת 42 מיליון שקל. הבנק עדיין מושקע בתחנת הכוח באר טוביה, סינמה סיטי, נילית וביטוח ישיר.

הפירגון של נייקי לויזל

עסקת ריטיילורס נבחנה בשבע עיניים בדירקטוריון הבנק לאור היותה בתחום הקמעונאות שנמצא בירידה. בסופו של דבר השתכנע הדירקטוריון כי מדובר בהשקעה בעלת פוטנציאל, בעיקר לאור היכולת המוכחת של ויזל. בביקורים שקיימו במטה נייק בניו יורק קיבלו מנהלי לאומי פרטנרס אורטל ויובל זעירא, רושם חיובי מהקשר שבין ויזל לבין נייק העולמית שמתכננת לחבור לויזל במכירות באירופה. הבטחות אלה התממשו בשבוע שעבר כשפוקס דיווחה כי ריטיילורס תשווק מוצרי נייק בחנויות בהמבורג, סקנדינביה, בלגיה והולנד, פולין ומדינות נוספות במרכז אירופה. בישראל מפעילה ריטייילורס 22 חנויות של נייקי בישראל, 7 חנויות נייקי בקנדה ו־52 חנויות של פוט לוקר.

תגיות