אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקורונה תקטין את התחרות בשוק מכשירי החשמל צילום: אריאל בשור

נגיף הקורונה

הקורונה תקטין את התחרות בשוק מכשירי החשמל

בשונה משוק האופנה, בשוק מוצרי החשמל לא חוששים להעלות מחירים, וכבר מדברים על ייקור משמעותי בעקבות הפגיעה בייצור הסיני

11.02.2020, 07:35 | אורנה יפת

נגיף הקורונה צפוי להשפיע לרעה לא רק על ענף האופנה, אלא גם על ענף מוצרי החשמל. בניגוד לענף האופנה, ששם השחקניות חשופות לתחרות גבוהה ואולי יחששו להעלות מחירים, בענף מוצרי החשמל מדברים כבר היום על עליית מחירים שיכולה להגיע לעשרות אחוזים בעקבות הפגיעה בייצור הסיני.

קראו עוד בכלכליסט

"המחירים יעלו במזגנים ובמוצרי חשמל כי כל הסינים העלו את המחירים השבוע. מפעלים שחזרו לפעול ביקשו תוספת מחיר של 4%–5% כי הם צריכים להביא עובדים ולמדוד להם חום", סיפר גורם בשוק החשמל.

מניות החשמל מניות החשמל מניות החשמל

"השוק יתייקר במזגנים ומוצרי חשמל ב־5% לפחות כי יהיה פחות היצע. יבואנים קטנים שהביאו בשנה שעברה מזגנים ב־800 שקל לרשתות המזון ייעלמו מהשוק כי לא יהיה להם מאיפה להביא סחורה. זה יקטין את התחרות והחברות הגדולות של המזגנים יעלו מחירים".

הגורמים שעלולים להיפגע מיידית הם יבואני חשמל קטנים, שנשענים על יבוא מוגבר מסין של מוצרי קו לבן, קומקומים, שואבי אבק ועוד. גם היבואנית ניופאן, שבשנים האחרונות מרבית המאמצים שלה מושקעים במותג הסיני האייר, עשויה להיפגע. כך גם המילטון יבואנית המותג הסיני שיאומי.

יבואניות גדולות ייפגעו פחות

יבואניות גדולות יותר כמו אלקטרה מוצרי צריכה ותדיראן, שמייצרות את המזגנים שלהן אצל הענקיות הסיניות מידאה וגרי, ייפגעו פחות מכיוון שלמפעלים הללו יש יכולת לספק מוצרים בצורה יעילה ומהירה יותר מאשר המפעלים הקטנים. ככל הידוע, מפעל מידאה חזר לפעול ביום ראשון האחרון והקים מרפאה בתוך המפעל. כל עובד שנכנס למפעל נבדק, ואם יש לו חום הוא מועבר לבידוד.

"אין ספק שתהיה לקורונה השפעה על שוק החשמל", אומר מנכ"ל של אחת מיבואניות החשמל. "אף אחד לא יודע להעריך מה גודל ההשפעה וכמה זמן היא תימשך. אבל לא רק שמרבית מוצרי החשמל מיוצרים בסין, אלא גם מוצרים שמיוצרים בטורקיה, פולין, רומניה ותאילנד כמעט כולם נשענים על חלפים שמיוצרים בסין. יכול להיות תנור שמיוצר בסלובקיה, אבל מספיק שהכפתורים שלו מיוצרים בסין – אי אפשר לייצר את המוצר".

ישראלים קונים מוצרי חשמל, צילום: אריאל בשור ישראלים קונים מוצרי חשמל | צילום: אריאל בשור ישראלים קונים מוצרי חשמל, צילום: אריאל בשור

בעולם החשמל המפעלים היצרניים מנסים להיות יעילים, וקונים חלקים מסין לפי תוכניות עבודה ולא מחזיקים מלאי. כך שגם אם רכיב אחד קטן חסר, אי אפשר לייצר את המוצר, וגם אם מפעל ינסה להיות יעיל ולייצר חלק שקיים בו מחסור, הזמן שייקח לו לעצב אותו, להקים קו ייצור ולייצר את המוצר הוא משמעותי ויקר. "המפעלים עצמם איבדו ייצור וירצו לפצות את עצמם", מסביר יבואן של מוצרי חשמל.

"גם ספקי המשנה שלהם יעלו להם מחירים. זה מסלול שבו גם היצרן, גם יצרני המשנה, גם המותגים עצמם – כולם יצטרכו להחזיר לעצמם את ההפסדים. אם יהיה מחסור בסחורה, החברות יצטרכו למכור פחות פריטים ויעלו את המחיר של המוצרים. עליית המחירים הזו תתגלגל לחברות ותגיע עד לצרכן".

תגיות