אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ניתן להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפט" קרדיט: יח"צ

"ניתן להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפט"

ניתן להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפט באמצעות מספר צעדים הכוללים את חיזוק מוסד הביקורת על הפרקליטות ובהגדלת ההטרוגניות המחשבתית. אין סכנה מביקורת עניינית ומגוונת, הסכנה קיימת כאשר הביקורת מגיעה מסמלי המדינה הכופרים בלגיטימיות והממלכתיות של המערכת המשפטית. הסאגה סביב מינוי פרקליט המדינה? היא לא מזיקה יתר על המידה למערכת המשפט. לקראת פורום בכירי ענף המשפט של DUN'S 100 מנתח עו"ד הדר טל כמה ממאפייני המשבר הנוכחי, ומציע כמה דרכים ופתרונות אפשריים לטיפול בחלק מהמשברים הפוקדים בימים אלו את מערכת המשפט

11.02.2020, 16:33 | מערכת Dun's 100
מילים רבות נכתבו על האתגרים הרבים איתם מתמודדת מערכת המשפט בישראל. המתח הקיים בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת נמצא בימים אלו בשיאו. 'קרב ההיאבקות' המתקיים בין ראש הממשלה ושר המשפטים, לבין נציגי בתי המשפט והפרקליטות כבר חווה מספר סבבים ולא נראה שהוא הולך להסתיים בזמן הקרוב. עד כמה 'הקרב' הזה משפיע על מערכת המשפט וסמכויותיה? האם מדובר על קרב שימיט אסון על מערכת המשפט ועל היכולת שלה לתפקד כעמוד תווך בדמוקרטיה הישראלית, או שמא הוא יגרום לשינוי מתבקש במערכת, כזה שיתרום לחיזוק הדמוקרטיה ומעמדו של בית המשפט ונציגי המערכת?

על רקע הדברים הללו ולקראת המפגש השנתי של בכירי ענף המשפט בישראל המתקיים במסגרת פורום DUN'S 100 זו השנה ה-14 ברציפות (12.2), שוחחנו עם את עו"ד הדר טל, שותף מנהל וראש מחלקת מקרקעין במשרד עו"ד ש.פרידמן ושות'. ושאלנו אותו מספר שאלות הנוגעות לנושאים אשר עומדים במרכז השיח של עולם המשפט בתקופה הנוכחית.

 

על רק התקיפות מצד פוליטיקאים ועל רקע פרשיות שונות אשר פגעו באמון הציבור כלפי מערכת המשפט, כיצד מחזירים את אמון הציבור במערכת? אילו צעדים פרקטיים צריך לעשות? והאם יש בכלל סיכוי להשיב את אמון הציבור?

בוודאי שיש סיכוי להשיג את אמון הציבור. הצעדים הפרקטיים שניתן וצריך לעשות הם חיזוק ההטרוגניות המחשבתית במערכת המשפט, מה שיכול להתבצע באמצעים כגון : חיזוק מוסד הביקורת על הפרקליטות, מתן עדיפות לעורכי דין מהשוק הפרטי לכהונות שיפוט.

עד כמה ההתקפות המגוונות על מערכת המשפט המגיעות מכל עבר מהוות סכנה לדמוקרטיה הישראלית? מה דעתך על הקמפיין נגד היועמ"ש?

השמעת קול ביקורתי, גם אם תקיף וגם אם לפעמים מתלהם, הוא מימוש חופש ביטוי ואינו מהווה כשלעצמו סכנה. הסכנה מגיעה מכך שסמלי מדינה (ראש ממשלה למשל) כופרים מכל וכל בלגיטימיות ובממלכתיות של מערכת המשפט, והיא סכנה מוחשית מאחר ויש בה הכשרת לבבות לקראת שינויים חקיקתיים שינצלו את כח הרוב על המיעוט.

עו"ד הדר טל , קרדיט: יח"צ עו"ד הדר טל | קרדיט: יח"צ עו"ד הדר טל , קרדיט: יח"צ

 

מה דעתך על תפקודו של שר המשפטים? עד כמה מצופה ממנו להגן על בתי המשפט והשופטים בפרט, ועל מערכת המשפט ככלל? האם הטענות כאילו במעשיו הוא מגן על המערכת המשפטית מקובלות על ידך?

התשובה לשאלה זו מורכבת. כנאמר לעיל, באמירות המטילות ספק בלגיטימיות של מערכת המשפט נוצרת פגיעה רבה במערכת המשפט. בעצם המעשים כגון מינוי פרקליט מדינה זמני שאינו מקובל בהכרח על צמרת פרקליטות המדינה, ייתכן שיש חיזוק מערכת המשפט (הגברת ההטרוגניות), כך שיש פנים לכאן ולכאן.

האם בנסיבות המשפטיות הנוכחיות לדעתך ראש הממשלה יכול להמשיך לכהן בתפקידו?

לא.

מה דעתך על המצב שנוצר סביב מינוי מחדש של פרקליט המדינה? עד כמה מצב זה פוגע במערכת המשפט ובהתנהלות המערכת מול סוגיות משפטיות מורכבות?

פוגע מעט, אם בכלל. הקבוצה חזקה מכל שחקן, ו"הדיפ סטייט" חזקה מכל מצב שנוצר סביב מינוי מחודש... הפגיעה מתבצעת מעצם המסרים המלווים את התהליך, הכופרים מכל וכל בעצם הלגיטימיות של פרקליטות המדינה ופעולותיה.

תגיות