אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סימני השאלה שמרחפים מעל סין וארה"ב מטרידים את משקיעי כיל צילום: עמית שעל

סימני השאלה שמרחפים מעל סין וארה"ב מטרידים את משקיעי כיל

יצרנית הכימיקלים סיכמה את 2019 עם ירידה בהכנסות וברווחים. זאת, בגלל השבתת המפעל בים המלח לצורך שדרוגו ובגלל ההיצף בשוק האשלג, שהוביל לכך שסין לא חתמה על הסכמי יבוא חדשים. אי־הוודאות בקשר לביקושים השנה ולמגפת הקורונה חתכה 4% משווי מניית כיל

16.02.2020, 07:41 | צלי גרינברג

חברת כימיקלים לישראל (כיל), הנסחרת בבורסות תל אביב וניו יורק בשווי של 5.33 מיליארד דולר, סיכמה ביום חמישי האחרון ירידה של 3.72% במחיר מנייתה בבורסה בתל אביב, לאחר שפרסמה את תוצאותיה הכספיות לשנת 2019. בכך השלימה המניה ירידה של 13% מתחילת השנה. גם מניית החברה־האם, החברה לישראל, ירדה ביום פרסום הדו"חות של כיל ב־4.86%. 

קראו עוד בכלכליסט

כיל הציגה ירידה של 5% בהכנסותיה ל־5.27 מיליארד דולר בשנת 2019 בהשוואה ל־5.55 מיליארד דולר בשנה שקדמה לה. ברבעון הרביעי הכניסה כיל 1.1 מיליארד דולר, ירידה של 22% לעומת הכנסות של 1.4 מיליארד דולר ברבעון הרביעי של 2018. הרווח התפעולי של החברה עמד על 756 מיליון דולר ב־2019, ירידה של 50% בהשוואה לרווח תפעולי של 1.5 מיליארד דולר ב־2018.

ברבעון הרביעי של 2019 עמד הרווח התפעולי על 88 מיליון דולר. מדובר בירידה של 47% בהשוואה לרבעון המקביל, אז הרווח התפעולי עמד על 166 מיליון דולר. הירידה ברווח הנקי היתה משמעותית אף יותר: 475 מיליון דולר ב־2019, המהווים ירידה של 62% בהשוואה ל־2018 אז עמד הרווח הנקי על 1.24 מיליארד דולר. הרווח הנקי ברבעון הרביעי עמד על 48 מיליון דולר — ירידה של 41% לעומת הרווח הנקי שלה ברבעון המקביל, 82 מיליון דולר.

החברה ציינה בדו"חות הכספיים כי תמשיך במדיניות חלוקת הדיבידנד, שעומדת על 50% מהרווח, וכי עבור הרבעון הרביעי של 2019 תחלק 23 מיליון דולר או 1.8 סנט למניה כדיבידנד, שמסתכם ל־238 מיליון דולר או 18 סנט למניה ל־2019 כולה.

השוק ציפה לירידה בהכנסות וברווח שהציגה כיל הן ברבעון האחרון והן בכל שנת הכספים המדווחת, ואף הכיר את הסיבה העיקרית לכך: סגירת מתקן הייצור של החברה בים המלח לטובת שדרוג. המתקן אמנם נסגר ל־3 שבועות, אך השפעת הסגירה היתה לפרק זמן ארוך יותר, בשל ירידת קצב הייצור לקראת סגירתו ותחילת קצב ייצור אטי לבחינת הציוד החדש, עם חזרתו לפעילות. לפי ההערכות, ההשפעה השלילית על ההכנסות מהכמויות שלא יוצרו נאמדת בכ־288 מיליון דולר. המפעל המשודרג יוסיף לייצור כ־5%, שהם כ-200-150 טונות תוספת ייצור בשנה.

רביב צולר, נשיא ומנכ"ל כיל, מסר במסגרת הדו"חות כי "אף שתוצאות הרבעון הרביעי הושפעו מהפסקת הייצור לצורך השדרוג, מהחולשה בשוק הקומודיטי ומהשפעתם השלילית של שערי חליפין, הפעולות שנקטנו במהלך 2019 חיזקו בצורה משמעותית את מעמדה של כיל ואת סיכוייה ליצור ערך עבור בעלי המניות בשנים הבאות".

אילנית שרף, מנהלת המחקר של פסגות, אמרה ל"כלכליסט" כי "מניית כיל ירדה בחדות על רקע פרסום דו"חות חלשים מאוד שאפיינו את הרבעון האחרון והובילו לירידה של עשרות אחוזים ברווח שהחברה הציגה. אני מעריכה שהירידה אינה נובעת רק מהדו"חות החלשים, בעיקר נוכח העובדה שצפינו לכך, אלא מהעובדה שכרגע לא צפוי שינוי בשוק האשלג, שחווה לחץ מחירים שלילי נוכח היצף בשוק שממשיך לפגוש ביקושים חלשים. אלו נובעים, בין היתר, ממלאים גבוהים באזורים שונים בעולם".

לדבריה, "בתחום הפוספט אמנם ראינו עליית מחירים מהתחתית שאליה הגיעו בסוף 2019, אך היא נרשמה בעיקר בארה"ב ובברזיל. יש חוסר ודאות לגבי המשך המגמה, בעיקר נוכח אפשרות החזרה של המרוקאים לשוק, שתחזיר את הלחץ השלילי על מחירי הפוספטים אם הסינים לא יקטינו את ההיצע מצדם. בדומה למה שקרה ב־2019".

גורמים בשוק ההון אמרו ל"כלכליסט" כי "סימני השאלה בשוק לגבי פעילות כיל ב־2020 נובעים מחוסר הוודאות לגבי העונה החקלאית, בעיקר בארה"ב ובסין. ב־2019 ארה"ב חוותה שנה חקלאית חלשה, בשל פגעי מזג האוויר. זה יצר פגיעה בביקושים ועודף היצע, שגרמו ליצרנים להסיט כמויות אשלג וחומרים נוספים למקומות אחרים ובהם גם לסין. אבל זו האחרונה גם נפגעה, בשל היחלשות המטבע שלה וקדחת החזירים האפריקנית, בעוד הסטת הכמויות אליה הביאה לעלייה משמעותית במלאים שיש במדינה. לכן סין לא חתמה על הסכמים חדשים לייבוא אשלג ב־2019. לכך יש להוסיף את אי הוודאות, שרק גברה בשבועות האחרונים בעקבות נגיף הקורונה, שהוא עדיין אירוע מתגלגל וקשה לכמת את השפעותיו".

עם זאת, הגורם הוסיף כי "יש גם קרן אור בסיפור, שהרי הממשלה הסינית הצהירה לאחרונה שייצור המזון נמצא בעדיפות עליונה, כך שיש להניח שהיא תסייע לחקלאים וליצרני הדשנים. בהקשר הכללי, העולם עדיין חייב לדשן וגם מזג האוויר נראה כרגע בכיוון חיובי הן בארה"ב והן באירופה".

רביב צולר מנכ"ל כיל , צילום: עמית שעל רביב צולר מנכ"ל כיל | צילום: עמית שעל רביב צולר מנכ"ל כיל , צילום: עמית שעל

תגיות