אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המכירה הנוצצת של פרוטרום פגשה את המציאות: הבכירים עזבו, ההכנסות קפאו צילום: יונתן בלום

ניתוח כלכליסט

המכירה הנוצצת של פרוטרום פגשה את המציאות: הבכירים עזבו, ההכנסות קפאו

שנה לאחר רכישת פרוטרום הישראלית בידי IFF, החברה לא הגשימה את חזון הצמיחה, כשלקוחות עזבו ובכירים נטשו. במקביל, ההצהרות הבומבסטיות של IFF על תשלומים לא ראויים של פרוטרום באוקראינה ורוסיה הסתיימו בשקט

17.02.2020, 07:52 | סופי שולמן
שיחת הוועידה שקיימה הנהלת IFF לאחר פרסום דו"חותיה השנתיים סיפקה הצצה נדירה למה שקורה לחברה ישראלית לאחר שחגיגות האקזיט מפנות את מקומן למציאות.

קראו עוד בכלכליסט

בקיץ 2018 חברת ייצור חומרי הטעם והריח IFF שילמה 7 מיליארד דולר עבור רכישת פרוטרום, המתחרה הישראלית הקטנה יותר, כדי להעמיק נוכחות בשוק הטעמים ולהאיץ את קצב הצמיחה.

הנהלת IFF אף התחייבה לא לסגור אתרים של פרוטרום בישראל והחליטה לרשום את מניותיה שלה למסחר בתל אביב. IFF צפויה לרכוש חטיבת התזונה של דופונט תמורת 26 מיליארד דולר, כך שאם IFF לא תימחק מהמסחר בתל אביב, הרי שבמהלך השנה ־ ולאחר שתשלים את הרכישה הקרובה ־ היא תהפוך לחברה הציבורית בעלת שווי השוק הגדול ביותר בישראל. IFF עצמה נסחרת בשווי שוק של כ־15 מיליארד דולר.

2019 היתה למעשה השנה המלאה הראשונה של האיחוד בביצועים בין פרוטרום ל־IFF ולפי הדו"חות נראה כי ירח הדבש הסתיים מהר: משהו במיזוג חורק.

מנכ"ל IFF אנדראס פיביג ניסה להדגיש את הסינרגיה, שבאה לידי ביטוי בהפחתת עלויות תפעול שנתית של 50 מיליון דולר. אך שאר המספרים - שפיביג כינה לאורך השיחה "רוחות חזיתיות" - העיבו על נתון זה.

השבר בין IFF לפרוטרום נחשף לראשונה לפני כחצי שנה כאשר החברה האמריקאית הודיעה כי גילתה אי סדרים ותשלומים לא ראויים שבוצעו לכאורה על ידי פרוטרום באוקראינה וברוסיה. על רקע זה IFF ופרוטרום תבעו מאורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום ואדריכל המיזוג, להחזיר את הבונוס של 20 מיליון דולר שקיבל עבור העסקה.

בשיחת האנליסטים, פיביג ציין כמעט כבדרך אגב כי הוא "שמח כי הנושא הושלם ונסגר" ־ אך לא פירט כיצד הדבר קרה בדיוק. IFF כן ציינה בדוחות כי החשדות אומתו וכי על רקע זה נקטה IFF במספר צעדים, בהם החלפת הנהלה הבכירה באתרים שבהם אותרו אי הסדרים (כלומר רוסיה ואוקראינה - ס.ש) ובדיקה מעמיקה של נהלי עבודה באתרים שהוגדרו כ"בעלי סיכון" לתופעות דומות. באתרים הנוספים לא התגלו בעיות.

פיביג הוסיף: "בזירה המשפטית זה נגמר ועכשיו אנחנו מטפלים בצד העסקי". עם זאת IFF לא פירטה אם נאלצה לשלם קנס כלשהו מול הרשויות בהקשר זה, אלא רק חזרה על על כך שהשפעת האירוע אינה מהותית ברמה הפיננסית ונוגעת לפחות מאחוז אחד של הכנסות פרוטרום ב־2019.

טעם מר: לקוחות נטשו

אלא שהסיפור ברוסיה ואוקראינה הוא כנראה רק שביב קטן בטעם החמוץ שהותיר המיזוג. מקורבים לפרוטרום מדווחים לאחרונה כי עם סיום חוזי השימור - לפיהם התחייבה שדרת הניהול הישראלית של החברה להישאר למשך שנה - מרבית ההנהלה הישראלית עזבה. בין העוזבים ניתן למנות דמויות מרכזיות שהובילו את פרוטרום ערב העסקה ובהם יוני גליקמן, נשיא חטיבת המוצרים הטבעיים, שבשנה שעברה עוד השתתף במצגת IFF למשקיעים; יחד עימו אלון גרנות ששימש כסמנכ"ל כספים; ועמוס ענתות שכיהן בתפקיד המשנה לנשיא. יהודאי עצמו עזב את פרוטרום זמן קצר לאחר השלמת המיזוג.

אורי יהודאי, צילום: יונתן בלום אורי יהודאי | צילום: יונתן בלום אורי יהודאי, צילום: יונתן בלום

ב־IFF לא הסתירו את נושא העזיבות, אם כי ניסו למסגר אותו באופן שונה: האמריקאים מכנים זאת Aligned Talent - התאמת טאלנטים. מדובר כמובן בניסוח אמריקאי מיופה לשינויים בהנהלת החברה. האנליסטים בוול סטריט ששמעו על גל העזיבות, הפנו שאלות בנושא לפיביג, וזה הגיב במילים אלו: "לא איבדנו אנשי מפתח שלא רצינו לאבד".

עם או ללא קשר לעזיבות הבכירים הישראלים, חברה בת של פרוטרום בשם Citra Source ספגה פגיעה משמעותית בשנה החולפת בעקבות נטישת מספר לקוחות.

תחושה חמוצה: המיזוג לא הזניק את הצמיחה

לאור זאת, המספרים של פרוטרום היו נמוכים מהתחזיות שסיפקה לפני כן IFF לשוק ההון. הציפיות בשוק היו שפרוטרום תסייע ל־IFF להאיץ את קצב הצמיחה, אבל בינתיים זה לא קורה. בסיכום 2019, פעילותה של פרוטרום הניבה הכנסות של 1.5 מיליארד דולר - צמיחה אפסית לעומת 2018.

פיביג אמר: "בניכוי אירועים חד פעמיים, ההכנסות של פרוטרום היו צומחות ב־6% ואנחנו מקווים שלקראת הרבעון השני הדברים יתחילו להסתדר, ונוכל להציג צמיחה של מספרים חד ספרתיים בינוניים בהמשך".

אלא שכבר החל מהרבעון הראשון של השנה יהיה כמעט בלתי אפשרי לפענח כמה בדיוק תורמת פרוטרום ל-IFF. זאת משום שתוצאותיה לא יוצגו יותר כחטיבה נפרדת, אלא יתמזגו בתוך חטיבת הטעמים של הרוכשת האמריקאית.

בכך מקווה IFF למקד את תשומת לב השוק ברכישה הבאה שלה והגדולה באמת, שכאילו באה ללמד שעסקת פרוטרום לא בדיוק עמדה בציפיות.

מנכ"ל IFF אנדראס פיביג, צילום: הילה ספאק מנכ"ל IFF אנדראס פיביג | צילום: הילה ספאק מנכ"ל IFF אנדראס פיביג, צילום: הילה ספאק

הנתונים המתוקים של ההתייעלות

בהיעדר חדשות טובות בחזית הצמיחה, ב־IFF ניסו למקד את תשומת הלב בעיקר בצד ההוצאות והרווח, או במלה האהובה על אנשי המיזוגים והרכישות - סינרגיה. בדוחות השנתיים חשפה IFF לראשונה כי היא סגרה 10 אתרי ייצור של פרוטרום בשנה האחרונה וכי היא מתכוונת לסגור 12 מפעלים נוספים ברחבי העולם. בעקבות התייעלות בצד הייצור וכן בצד הרכש, כפי שציין פיביג, השיגה החברה ירידה של 20 מיליון דולר בעלויות.

אלא שחרף הצעדים האלה, IFF לא מצליחה להפיק רווחיות גבוהה יותר מפעילות פרוטרום, שדרכה במקום ב־2019. בסיכום השנתי, הרווח הנקי של חטיבת פרוטרום היה 286 מיליון דולר, בדומה ל־2018, אבל המספר האמיתי שכולל את כל הסעיפים החד פעמיים נמוך דרמטית ועומד על 127 מיליון דולר בלבד.

הנקודה החיובית היחידה כמעט במיזוג היא תזרים המזומנים הגבוה יותר שהחברה הממוזגת הצליחה להציג: זה עלה ב־60% במהלך השנה עד ל־700 מיליון דולר בסיכום השנתי, ולדברי פיביג נבע ברובו מפעילות פרוטרום.

הדובדבן שבקצפת המקולקלת הזו הוא התחזית של IFF ל־2020 שממחישה היטב למה היא לא הסתפקה ברכישת פרוטרום, אלא יצאה למהלך הדרמטי של מיזוג עם דופונט: גם בשנה הבאה הסיכוי להאצה בצמיחה של IFF הוא קלוש למדי.

תחזית ההכנסות השנתית ל־2020 מדברת על 5.3-5.1 מיליארד דולר וזאת מול הכנסות של 5.1 מיליארד דולר ב־2019. גם התחזית לרווח הנקי בניכוי סעיפים חד פעמיים דומה, ונעה בין 6.2 ל־6.45 דולרים למניה לעומת 6.17 בשנה החולפת.

נראה כי ב־IFF מבינים כעת את האתגר שבביצוע מיזוגים וכדי להפחית את הסיכון לאכזבות, לקראת השלמת העסקה לרכישת דופונט הם מינו שני סמנכ"לים לענייני אינטגרציה.

תגיות