אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: זיהום אוויר מדלקי מאובנים אחראי ל-4 מיליון מקרי מוות מדי שנה צילום: בלומברג

מחקר: זיהום אוויר מדלקי מאובנים אחראי ל-4 מיליון מקרי מוות מדי שנה

לפחות 40 אלף ילדים בני פחות מחמש מתו כתוצאה מזיהום חלקיקים קטנים. זיהום של חנקן דו-חמצני נקשר בלפחות 4 מיליון מקרי אסטמה חדשים בילדים מדי שנה, וזיהום חלקיקים ואוזון מביא מדי שנה ל-7.7 מיליון ביקורים בחדר מיון בגלל מתקפות אסטמה. מבחינה כלכלית, זיהום חלקיקים קטנים נקשר לאבדן של 1.8 מיליארד ימי עבודה בשנה

17.02.2020, 10:15 | עומר כביר

זיהום אוויר מדלקי מאובנים אחראי ל-4 מיליון מקרי מוות בטרם עת מדי שנה ומייצר עלויות כוללות בסך 2.9 טריליון דולר לכלכלה העולמית – כך לפי מחקר חדש של המרכז לחקר אנרגיה ואוויר נקי. במקביל, ניתוח נפרד של ארגון Taxpayers for Common Sense העלה שמאז 1990 שש חברות הנפט הגדולות רשמו רווח נקי מצטבר של 2.4 טריליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

המחקר של המרכז לחקר אנרגיה ואוויר נקי, שנעשה בשיתוף גרינפיס, הוא ניסיון ראשון להעריך את הנטל הבריאותי והכלכלי העולמי שגורם זיהום אוויר מדלקי מאובנים. בין השאר עולה ממנו שזיהום מדלקי מאובנים מהווה גורם מרכזי במחלות כמו אסטמה, סוכרת, שבץ ומחלות משימה כרוניות, מה שמביא כתוצאה לירידה בהשתתפות בשוק העבודה.

זיהום אוויר , צילום: sm-ekb2005/Pixabay זיהום אוויר | צילום: sm-ekb2005/Pixabay זיהום אוויר , צילום: sm-ekb2005/Pixabay

בעבור ילדים, סיכון מוגבר למתקפות אסטמה ולמחלות משפיע על הישגיהם בלימודים, מגדיל את הוצאות הבריאות עליהם ולעתים מאלץ מטפלים להפסיד ימי עבודה. לידות מוקדמות שקשורות לחשיפה לזיהום אוויר מגדילות גם הן את הוצאות הבריאות ואת הסיכון לבעיות בריאותיות נוספות לאורך החיים.

לדברי החוקרים, ב-2018 נרשמו כ-4.5 מיליון מקרי מוות מוקדם כתוצאה מזיהום אוויר שקשור לשריפת דלקי מאובנים. מרביתם, 3 מיליון, כתוצאה מזיהום של חלקיקים קטנים שעוברים בדרכי הנשימה (PM 2.5), קצת פחות ממיליון כתוצאה מזיהום אוזון וכחצי מיליון מזיהום של חנקן דו-חמצני (NO2). בממוצע, כל מקרה מוות היה כרוך באבדן של 19 שנות חיים.

לפחות 40 אלף ילדים בני פחות מחמש מתו כתוצאה מזיהום חלקיקים קטנים. זיהום של חנקן דו-חמצני נקשר בלפחות 4 מיליון מקרי אסטמה חדשים בילדים מדי שנה, וזיהום חלקיקים ואוזון מביא מדי שנה ל-7.7 מיליון ביקורים בחדר מיון בגלל מתקפות אסטמה. מבחינה כלכלית, זיהום חלקיקים קטנים נקשר לאבדן של 1.8 מיליארד ימי עבודה בשנה.

העלות הכלכלית הכוללת מוערכת במחקר ב-2.9 טריליון דולר בשנה, או 8 מיליארד דולר ביום. המדינות שסופגות את הפגיעה הכלכלית הגדולה ביותר הן גם המזהמות הגדולות ביותר, עם סין שסובלות מעלויות מוערכות של 900 מיליארד דולר בשנה בגלל זיהום אוויר, ואחריה ארה"ב עם 600 מיליארד דולר והודו עם 150 מיליארד דולר.

"זיהום אוויר הוא איום על הבריאות ועל הכלכלה שלנו", אמרה לגארדיאן מנהלת קמפיין האוויר הנקי של גרינפיס במזרח אסיה, מינוו סאן. "מדי שנה, זיהום אוויר מדלקי מאובנים גבוה מיליוני חיים, מגדיל את הסכיון לשבץ, סרטן ריאות ואסטמה ועולה לנו טריליוני דולרים. זו בעיה שאנחנו יודעים איך לפתור, באמצעות מעבר למקורות אנרגיה מתחדשים, הפסקת השימוש ברכבי דיזל ובנזין ובניית תחבורה ציבורית. אנחנו צריכים לקחת בחשבון את העלות האמיתית של דלקי מאובנים, לא רק למען כוכב הלכת שלנו שמתחמם במהירות אלא גם למען בריאותנו".

אבל יש גם, כמובן, מי שמרוויח מזיהום אוויר ושריפת דלקי מאובנים. לפי ניתוח של ארגון Taxpayers for Common Sense בשלוש העשורים האחרונים, כשהקשר בין דלקי מאובנים להתחממות גלובלית כבר היה ידוע היטב, שש חברות הנפט הגדולות – אקסון מוביל, רויאל דאטש של, BP, שברון, טוטאל וקונקופיליפס, רשמו רווח נקי של 2.42 טריליון דולר, תוך שהן מניעות את העולם עמוק לתוך משבר האקלים. ארבע החברות הגדולות לבדן (אקסוןמוביל, של, BP ושברון) גרפו רווחים של 1.99 טריליון דולר.

פרופ' מייקל מן מאוניברסיטת פנסילבניה, ממדעני האקלים המוערכים בעולם, ששוהה בימים אלו באוסטרליה, אמר לגארדיאן שהוא חוזה באופן ישיר בנזק שגרמו חברות דלקי המאובנים. "בחודשיים שאני כאן בסידני ראינו בצורת, גלי חום, שריפות ושטפונות. הדו"ח הזה הוא תזכורת מפקחת שכולנו משלמים את המחיר – בצורה של משבר אקלים עולמי – רק כדי שכמה מגה-תאגידים יוכלו להמשיך ולייצר רווחי שיא".

תגיות