אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיננסים - למה זה כל כך מפחיד אותנו? צילום: דנה שמעוני

עוברות ושוות

פיננסים - למה זה כל כך מפחיד אותנו?

המיזם הפיננסי "עוברות ושוות" שהקימו יעל וינר וענת כץ ארוג'אס פועל לקרב נשים לכלכלה ואת המוסדות הפיננסיים לנשים. במסגרת פעילות זו נפרסם ב"כלכליסט" בכל שבוע סרטון קצר בו יציגו מומחיות בתחומן מונחים ותהליכים פיננסיים בשפה פשוטה ובגובה העיניים

20.02.2020, 10:34 | יעל וינר

"למה חשוב שנשים ינהלו את הכסף שלהן?", ספק שאל ספק התריס כלפי מנהל בכיר בגוף פיננסי. השאלה עלתה במסגרת אחת הפגישות שאני ושותפתי, ענת כץ ארוג'אס, מקיימות בשיגרת הפעילות שלנו כמנהלות המיזם הפיננסי לנשים "עוברות ושוות".

ענינו לו, כמובן. שטחנו את משנתנו בדבר חשיבות השוויוניות הפיננסית בבית, בעולם העבודה ובכלכלה העולמית. ניתלנו באילן גבוה - דיוויד סולומון, מנכ"ל גולדמן סאקס, שהכריז שבנק ההשקעות המוביל ישקיע מעתה רק בחברות שיש להן נוכחות נשית בהנהלה. הבכיר הישראלי הקשיב בנימוס, אבל לא הצלחנו לשכנע אותו.

רק אחרי שיצאנו, הבנתי שהתשובה שהייתי צריכה לתת לו היא פשוטה הרבה יותר – "למה לא?". אני יודעת שזו לא נשמעת תשובה מנצחת, אבל אסביר. אנשים, נשים וגברים, צריכים להיות מעורבים בניהול הכסף שלהם. נקודה. גם שכירים ושכירות, שלכאורה נמצאים על מסלול אוטומטי – עובדים, מפרישים לפנסיה, מפרישים לקרן השתלמות – חייבים לדעת כמה עמלות הם משלמים למי שמנהל להם את הפנסיה, מה הריבית על המינוס, איך לא נכנסים למינוס, מה הביצועים של קרן ההשתלמות שלהם ביחס לקרנות מתחרות ועוד.

פיננסים - מועדון סגור עם שפה משלו

למה אנחנו צריכים וצריכות להטריד את עצמנו בכל העובדות המעיקות הללו? כי זה הכסף שלנו, שעבדנו עליו קשה וזה כמעט בלתי נתפס שאנחנו לא ממשיכים לפקח עליו אחרי שהגיע לחשבון הבנק שלנו. אם לא ננהל את הכסף לא תישאר לנו הכנסה פנויה, לא נחסוך ולא נשקיע - אנחנו והילדים שלנו נחיה פחות טוב ביום-יום ונגיע פחות מוכנים לפנסיה. כי היום כבר ברור שאצל הרבה מאד אנשים ההפקדה החודשית לפנסיה לא תספיק לכלכל אותנו בכבוד ואנחנו צריכים לחסוך עוד סכום כסף נכבד כדי לחיות ברמת חיים סבירה אחרי הפרישה.

זה נשמע הגיוני, לא? אבל חלק גדול מהאנשים ונשים בפרט, נמנע מהעיסוק בעניינים הפיננסיים שלו יותר משהוא נמנע ממפגש עם אנשים שחזרו מסין. יש לכך מספר סיבות – אחת מהן היא שהעולם הפיננסי מתנהל כמו מועדון סגור עם שפה סודית משלו, קצת כמו עולם הספורט. תחשבו על ענף ספורט שאין לכם בו מושג כמו רוגבי, האם בלי להכיר את הכללים והמונחים תוכלו להבין איך המשחק הזה עובד? כך גם בפיננסים – ריבית נומינלית, הלוואת בלון, איגרת חוב להמרה, שורט ועוד. כל אלה מושגים לא טריוויאליים, שנאמרים על ידי העוסקים בתחום באגביות, בדרך כלל לא הסבר, ומותירים את אלה שלא נמצאים בתחום מחוץ למשחק.   

מימין, ענת כץ ארוג מימין, ענת כץ ארוג'אס ויעל וינר, מייסדות מיזם "עוברות ושוות" | צילום: דנה שמעוני מימין, ענת כץ ארוג

לנשים הכניסה למגרש המשחקים הפיננסי קשה עוד יותר, בין השאר, כי הן נכנסו באיחור לעולם עבודה ועולם פיננסי שנבנו על ידי גברים עבור גברים ולא לקחו אותן בחשבון. סקר, שערכנו ב"עוברות ושוות", העלה כי כ-80% מהנשים נמנעות ממפגש עם מוסדות פיננסיים כי הן חשות שהם מתייחסים אליהן בהתנשאות ולא סופרים אותן. וזה הפסד של המשק כולו, לא רק שלהן. כי נשים מרוויחות היום יותר כסף מבעבר וכמות הכסף שהן מחזיקות צפויה לעלות מאוד בעשורים הבאים. נשים גם מנהלות יותר כספים מבעבר בשל העלייה באחוז משקי הבית המנוהלים על ידי נשים בין אם בשל עליית גיל הנישואים או עליית אחוז הגירושים. 

קהילת פייסבוק וערוץ יוטיוב

מיזם "עוברות ושוות" פועל כדי לשנות את הפרדיגמה הזאת. כדי לקרב נשים לכלכלה ואת המוסדות הפיננסיים לנשים. המיזם כולל קהילת פייסבוק שיש בה כעשרים אלף נשים, שמדברות על כסף בחופשיות, מתייעצות האחת עם השנייה ומקבלות מידע על מגוון נושאים פיננסיים. בנוסף אנחנו מקיימות מפגשים והרצאות לנשים ומייעצות למוסדות פיננסיים.

לפני כחצי שנה פתחנו גם ערוץ יוטיוב פיננסי, שמככבות בו חברות קהילת "עוברות ושוות" שהן עצמאיות בתחומים כמו יועצות כלכליות, סוכנות ביטוח ועורכות דין ושכירות בחברות פיננסיות.

הסרטונים מסבירים בשפה פשוטה ובגובה העיניים מונחים ותהליכים פיננסיים מורכבים. הערוץ פתוח לכולם, לא רק לנשים. הסיבה, שהמגישות הן רק נשים קשורה לכך שאנחנו רוצות לתת במה לנשים לדבר על פיננסים ושואפות לכך, שכאשר אנשים יחפשו תשובות למונחים פיננסיים ביוטיוב הם ימצאו גם מומחיות נשים בפלייליסט.

כדי להגיע לכמה שיותר אנשים ולהצליח לעשות שינוי אמיתי בתודעה חיפשנו שותף אסטרטגי ו"כלכליסט" באופן הכי טבעי פתח לנו את הדלת. איך זה יעבוד? מדי שבוע יעלה באתר ובפייסבוק של "כלכליסט", סרטון מבית היוצר של "עוברות ושוות" (המוצגים גם ביוטיוב תחת  Do It Yourself Finance). בסרטונים מסבירות חברות הקהילה באופן פשוט ובגובה העיניים, מושג או פעולה כלכלית ואתם מוזמנים ומוזמנות לצפות.

לצפייה בסרט - ייפוי כוח מתמשך: למי זה מיועד ולמה זה חשוב

 

תגיות