אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השאלה הגדולה בסבב הבחירות הקרוב: האם תשיג כחול לבן רוב לממשלת מיעוט צילום: קונטקט

בחירות 2020

השאלה הגדולה בסבב הבחירות הקרוב: האם תשיג כחול לבן רוב לממשלת מיעוט

הסיכוי שגוש הימין בלי ליברמן יקבל 61 מנדטים בסיבוב השלישי של הבחירות לא קיים בעצם - והמצב הזה לא הולך להשתנות. מן העבר השני, ספק אם גוש המרכז־שמאל בלי ליברמן יכול להשיג 61 מנדטים. לכן כולם מדברים או רומזים על ממשלת מיעוט

18.02.2020, 07:55 | שחר אילן

אם יש דבר שכבר הוכח בשני הסיבובים הראשונים של הבחירות הוא שבנימין נתניהו אינו מסוגל להרכיב ממשלה צרה ללא אביגדור ליברמן, ואינו מסוגל או רוצה להסכים לתנאים שיאפשרו הקמת ממשלת אחדות עם כחול לבן. כיוון שהסיכוי שגוש הימין בלי ליברמן יקבל 61 מנדטים בסיבוב השלישי של הבחירות לא קיים בעצם, המצב הזה לא הולך להשתנות. מן העבר השני, ספק אם גוש המרכז־שמאל בלי ליברמן יכול להשיג 61 מנדטים.

קראו עוד בכלכליסט

בני גנץ ובנימין נתניהו בסוף סבב ב בני גנץ ובנימין נתניהו בסוף סבב ב' | צילום: רויטרס, איי אף פי בני גנץ ובנימין נתניהו בסוף סבב ב

לכן מועמד כחול לבן בני גנץ מדבר על ממשלת מיעוט. לכן אביגדור ליברמן אמר בסוף השבוע שהוא לא פוסל ישיבה עם העבודה־גשר־מרצ וגם מסביר כמה האלוף יאיר גולן הוא איש מצוין. מצד שני, הם כולם אומרים שהרשימה המשותפת לא תהיה חלק מהממשלה הזו. יש לכך רק משמעות אחת: הקמת ממשלת מיעוט של כחול לבן, ישראל ביתנו, העבודה (להלן: גוש ממשלת המיעוט), כשהערבים נמנעים בהצבעה על הקמת הממשלה.

שני מנדטים מצד אל צד

מה שמאפשר את התסריט הזה הוא העובדה שלהצבעת האמון לאישור בממשלה אין צורך ברוב של 61 אלא ברוב רגיל. כדי להפיל אותה דווקא יש צורך ברוב של 61. זה אומר שהמטרה של גוש ממשלת המיעוט היא לקבל יותר קולות מגוש הימין, כדי להקים ממשלה בלי קולות המשותפת. בבחירות האחרונות היה לממשלת המיעוט הפוטנציאלית של גנץ 52 מנדטים ולגוש הימין 55. כלומר אי אפשר היה להקים ממשלה כזו בלי תמיכת הערבים. כדי שזה יתהפך, גוש ממשלת המיעוט צריך לקבל עוד שני מנדטים שגוש הימין יפסיד. זה לא בשמים. ועל זה בעצם הבחירות.

אחד הנושאים שכדאי להתעמק בהם הוא הלא־מצביעים. בניגוד למה שאומר ראש הממשלה נתניהו, בבחירות הקודמות לא נשארו בבית 300 אלף בוחרי ליכוד, אלא 60 אלף. נתניהו יוצא לשטח ועושה מאמץ להחזיר אותם לקלפי. אבל אם ההימנעות של תומכי הליכוד נובעת מהטלת האחריות על נתניהו לסבבי הבחירות אולי התופעה דווקא תגדל.

המתנה של "עסקת המאה"

מן העבר השני, הרשימה המשותפת הצליחה להביא בספטמבר לקלפי המוני מצביעים שלא הצביעו באפריל, והשאלה הגדולה היא האם תצליח להביא עוד. תוכנית הטרנספר של תושבי ואדי ערה במסגרת "עסקת המאה" היתה מבחינתה מתנה. ככל שתתחזק ההסתה של נתניהו נגד הערבים, היא תביא יותר מצביעים למשותפת.

עוד ציבור שעליו ניטשת המערכה הוא הימין החילוני. בבחירות האחרונות קיבל נתניהו שתי החלטות שגויות לחלוטין - להכניס את כולנו וזהות לתוך הליכוד - ואיבד כמעט את כל קולותיהן. הפעם אין מפלגות שהתפרקו והמטרה להעביר קולות מגוש לגוש כמעט בלתי אפשרית.

ואם לגוש ממשלת המיעוט בכל זאת לא יהיה רוב? אז או שאחת המפלגות תפר את ההתחייבויות שלה לבוחר או שנלך לבחירות רביעיות בספטמבר.

תגיות