אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשטרה בארה"ב על פעמוני הדלת של אמזון: "חסרי תועלת" צילום: Ring

דו"ח טכנולוגי

המשטרה בארה"ב על פעמוני הדלת של אמזון: "חסרי תועלת"

אמזון מגדירה מחדש את הפרטיות על ידי הצבת מכשירי הקלטה וצילום בחטיבת פעמוני הדלת (Ring) במרחב הציבורי, אך למרות טענותיה, אין הוכחה שהשימוש בהם מעלה את רמת הביטחון

18.02.2020, 11:55 | עומר כביר

רינג, חטיבת פעמוני הדלת החכמים של אמזון, כבר משנה את פני הפרברים בארה"ב ומגדירה מחדש את הפרטיות (או יותר נכון, היעדר הפרטיות) במרחב הציבורי. המכשירים, מצוידים במצלמות משוכללות ומיקרופונים עם חיבור קבוע לרשת המאפשר לעלות מיידית את כל המצולם לענן. בכך הם יוצרים תיעוד מתמיד של המתרחש בסביבת הבתים שבהם הם מותקנים ומייצרים מציאות שבה אדם שהולך לתומו בפרבר אמריקאי יכול להפוך בתוך שניות לדמות חשודה ומהווה מוקד לשיחת השכונה או אפילו לחקירה משטרתית.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בסוגיה שמטרידה פעילי פרטיות רבים, אך לאורך הדרך היתה לאמזון תשובה ניצחת: הפעמונים של רינג הופכים שכונות לבטוחות יותר  מפחיתים פשיעה ומסייעים בחקירות 

אמזון לוגו, צילום: רויטרס אמזון לוגו | צילום: רויטרס אמזון לוגו, צילום: רויטרס

אפשר להתווכח על השאלה האם הפחתת פשעים כמו גניבת חבילות מספי הבתים מצדיקה שינוי מאסיבי ונטול דיון אמיתי בפרטיות, כפי שרבים תופסים אותה, אך בעבור רבים היה בטיעון זה די על מנת להדוף את הביקורות.

על מנת לחזק אותו, יצרה אמזון שיתופי פעולה עם 887 גופי משטרה ברחבי ארה"ב, המאפשר לתושבים להעביר לכוחות הביטחון ישירות תמונות ומידע מהפלטפורמה של רינג, כולל סרטונים שלכדו המצלמות. חשוב לציין שלגופי המשטרה אין, בשלב זה וככל הידוע, גישה ישירה למצלמות, אלא רק למידע שמשתמשים הסכימו לשתף אתם. זאת, אחרי קמפיין מצד אמזון שנועד לשכנע את הציבור שהמכשירים שלהם מפחיתים את היקף הפשיעה ומסייעים בחקירות

יש מקום לשאול האם זה נכון לאפשר גישה נוחה כל כך למידע כה רגיש ,והאם הטיעון להורדת הפשיעה יש בו די כדי להשתיק חלק ניכר מהביקורת. אחרי הכל, מי לא רוצה להרגיש בטוח יותר? ולמה בכלל להתנגד? מה כבר יש לנו להסתיר?

אבל עתה, תחקיר של NBC News מעלה ספקות חדשים באשר לעצם הטיעון הזה, שמצדיק את הפריסה האדירה של רינג ואת שיתוף הפעולה עם כוחות משטרה וסוכנויות אכיפת חוק. בתחקיר נטען כי עד עתה לא קיים שום מידע שמראה שהמצלמות של רינג מסייעות להפחית פשיעה או אפילו היו חלק משמעותי בפתרון פשעים עד כה. אם כבר, יש סיבות לחשוב שאין שום קשר בין פעילות המצלמות להתמודדות עם פשיעה. הממצאים מעלים שאין שום בסיס לטענות שמקדמת אמזון.

מלבד זאת, 13 גופים סיפרו כי לא ביצעו שום מעצרים בסיוע רינג. שלושה אחרים הודו בתחקיר שבגלל הקלות בה ניתן לשתף סרטונים, שוטרים מבזבזים זמן רב בצפייה בקליפים עם סוגיות לא פליליות, כמו שטויות של דביבונים או סכסוכי שכנים. כלומר, משאב יקר של כוח אדם מקצועי נאלץ להעביר את זמנו בשווה ערך של צפייה בערוץ יוטיוב בינוני. 15 נוספים כן שביצעו מעצרים באמצעות המצלמות הודו שהיה מדובר במעצרים ספורים, לפעמים אפילו מעצר של יחידים בפשעים זניחים כמו גניבת ספר בשווי 13 דולר.

השאר, כולל כוחות משטרה בערים גדולות כמו פיניקס, מיאמי וקנזס סיטי במיזורי אמרו שהם לא יודעים כמה מעצרים אם בכלל בוצעו בסיוע רינג, ולכן אין להם דרך להעריך את יעילות המצלמות. וזאת, אף שחלקם משתפים פעולה עם אמזון כבר יותר משנה. כרבע מהגופים מסרו שהם מאמינים שהמצלמות מסייעות להרתיע פושעים, אך לאף אחד מהם לא היה מידע לגבות אמונה זו.

אחרים היו לפחות כנים יותר. "אין לנו שום מידע מחקרי שמראה קורלוציה בין רינג לירידה בפשיעה", נמסר ל-NBC News ממשטרת קארלסבאד בקליפורניה. "שיעור הפריצות לבתי מגורים החל לרדת לפני שרינג סיפקה לנו גישה לפורטל שלה. סביר מאוד שגורמים רבים הובילו לירידה זו".

למעשה, שום גוף משטרה שאליו פנתה הרשת לא אמר שהוא אפילו אוסף מידע שיאפשר למדוד את ההשפעה של רינג על שיעורי הפשיעה, או שיש להם תיעוד עקבי לכך שצילומים מרינג מסייעים לזהות או לעצור חשודים. אפילו רינג עצמה מודה שהיא לא יודעת עד כמה המצלמות שלה יעילות באחת המטרת העיקריות שלהן – מניעת גניבת חבילות מסף הדלת. "אנחנו לא מנטרים גניבת חבילות ברינג ומפנים לכוחות המשטרה המקומיים לקבלת מספרים", נמסר.

רינג (Ring) הפעמון הדיגיטלי של אמזון, צילום: Ring רינג (Ring) הפעמון הדיגיטלי של אמזון | צילום: Ring רינג (Ring) הפעמון הדיגיטלי של אמזון, צילום: Ring

השורה התחתונה? קיים חוסר משמעותי בראיות שלפיו המצלמות של רינג הפכו עיר או שכונה כלשהן לבטוחות יותר.

נראה שהגורמים הרלוונטיים – כוחות משטרה ותושבים – נפלו כאן לספין פשוט ונטול ביסוס של אמזון. השימוש ברינג התפשט בצורה רחבה על סמך הבטחה לא מבוססת של החברה. זה עבד, כי ההבטחה פנתה לאחד היצרים הבסיסיים ביותר, רצונו של אדם להרגיש בטוח בביתו ובסביבת מגוריו, ומכיוון שיש נטייה להאמין לאמירות של חברות גדולות ורציניות (זה אמזון, הם לא סתם ישקרו, נכון?). כתוצאה, שכונות רבות מרושתות במצלמות שמגדירות מחדש את המרחב הציבורי, וכוחות שיטור מקומיים כורעים לא פעם תחת הנטל של מעבר על אינספור סרטונים לא רלוונטיים שנשלחו להם ("יש לנו יותר ראיות מחוקרים", אמר חוקר בכיר במשטרת יוסטון), מבלי שבשלב כלשהו לאורך התהליך ניתן לכך צידוק מספק.

הפרברים האמריקאים ויתרו על הפרטיות שלהם מבלי שקיבלו דבר משמעותי בתמורה, בשעה שאמזון, כהרגלה, צוחקת כל הדרך אל הבנק.

יש כאן לקח חשוב וגדול הרבה יותר מהמקרה הזה. פעמים רבות, חברות או ממשלות ינסו לקדם טכנולוגיה חדשה ובעייתית בצידוק שפונה ליצר בסיסי כמו ביטחון אישי או לאומי. והרבה פעמים, הוויכוח יתקיים במישור של האם התועלת שתתקבל – מניעת פיגועים, פחות פשיעה, הגנה משופרת על אזרחים – מצדיקה פגיעה חמורה בזכויות אזרח שונות כמו פרטיות או חופש הביטוי. זה מישור שמאוד נוח למי שרוצה לקדם את הטכנולוגיה, פשוט כי האדם הוא חיה די פחדנית, ויעדיף לא פעם תחושת ביטחון מידית ומוחשית על פני פגיעה עתידית בזכות ערטילאית.

אבל המקרה של רינג מלמד אותנו שהדיון בכלל לא צריך להתחיל בנקודת המוצא הזו, שייתכן שפעמים רבות זו בכלל לא שאלה של ביטחון מול פרטיות או זכות אחרת. שייתכן שזו דווקא שאלה של ביטחון, כן או לא? אתם טוענים שהמצלמות שלכם יפחיתו את הפשיעה או שהמאגר הביומטרי שלכם יאפשר להגן טוב יותר על אזרחים? תוכיחו קודם, ונמשיך משם. אין הוכחות? אז אולי כדאי לוותר על הניסוי המסוכן הזה שלכם, שלי בתור אזרח יש הרבה מה להפסיד ממנו, ולא בטוח שיש לי בכלל משהו להרוויח.

אקו דוט (Eco Dot). הרמקול החכם של אמזון, צילום מסך: אמזון אקו דוט (Eco Dot). הרמקול החכם של אמזון | צילום מסך: אמזון אקו דוט (Eco Dot). הרמקול החכם של אמזון, צילום מסך: אמזון

קצרצרים

- עוד בנושא של מכשירי ריגול מתוצרת אמזון: הרמקולים החכמים של החברה, אקו, הופכים נפוצים יותר ויותר ולא מעט אנשים נרתעים מיכולות ההאזנה התמידיות שלהם. שלושה מדעני מחשב אוניברסיטת שיקגו מצאו פתרון: צמיד מיוחד, קצת מגושם, שיכול לשבש את פעילות המיקרופונים של אקו ומכשירים דומים בקרבת מי שעונד אותו.  זאת, באמצעות 24 רמקולים שפולטים צליל בתדירות גבוהה שהאוזן האנושית לא מסוגלת לשמוע אך שממסך צלילים אחרים. עכשיו רק תביאו משהו שמשבש פעילות של מצלמות במרחב הציבורי.

- מייסד ומנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, נמצא בימים אלו באירופה על מנת להגיד לרגולטורים ליצור חקיקה שמותאמת לפלטפורמות מקוונות, שתציב אותם בדרג ביניים בין עיתונים, שנושאים באחריות המלאה לתוכן שהם מפרסמים, לחברות טלקום, שלא נושאות בשום אחריות לתוכן שעובר דרכן. עכשיו תקשיב, מארק, אם אתה רוצה יותר אחריות על תוכן אתה לא צריך לחכות לרגולטורים שיטילו אותה עלייך, קבל אותה בעצמך.

- צעד ראשון  אל תיתן לפוליטיקאים לשקר בלי הגבלה וללא השלכות. אחר כך נמשיך משם - סמסונג השיקה בשבוע שעבר את הסמארטפון המתקפל השני שלה, Galaxy Z Flip, ותאמינו או לא הטכנולוגיה עדיין לא מוכנה לפריים טיים. לפי דיווחים  התצוגה של המכשיר נשרת בקלות, הרבה יותר מהר מתצוגה של מכשירים רגילים. למעשה, אף שתצוגת המכשיר עשויה מזכוכית הוא נשרט באופן דומה לזה של מכשיר עם תצוגה מפלסטיק (מהסוג שלא קיים בשוק במכשירי עילית כבר שנים). וכן, גם הקמט בנקודת הקיפול עדיין שם. אולי בדור הבא.

תגיות