אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי השכירות חצו את רף ה-4,000 שקל בממוצע – גזירה משמים? צילום: ויקיפדיה

מחירי השכירות חצו את רף ה-4,000 שקל בממוצע – גזירה משמים?

אחרי שנים שבהן התנהל ב"אפלה", פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים ראשונים מסוגם על שוק השכירות. מי העיר שבה עלו המחירים בשיעור החד ביותר? היכן יש הבדלי מחירים של 50% בין שכונות סמוכות? ומה המגמה בערים הגדולות?

19.02.2020, 09:15 | מאת דב כהן

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

בשנה האחרונה עלו מחירי השכירות בישראל ב-2.8%, והמשיכו את מגמת ההתייקרויות שנמשכת מאז 2008. ואולם רק בסוף השבוע האחרון פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), לראשונה, נתונים אודות שוק השכירות – בשונה מהנתונים שהתקבלו עד היום לגבי השוק הזה, מגופים פרטיים דוגמת אתר יד2 ואחרים. הנתונים, שצורפו לפרסום המדד, מספקים הבנה "משוכללת" של השוק בהיותם כוללים מחירי שכירות לפי גודלי דירות ולאורך כל הרבעונים מאז 2017, ב-14 ערים ברחבי הארץ.

לפי הנתונים, אשקלון מובילה את העלייה בשכר הדירה החודשי מבין הערים שנסקרו. שם משלמים השוכרים בממוצע 2,884 שקל בחודש – עלייה של 5.7% בממוצע לעומת הרבעון השלישי של 2019 – כפול משיעור המדד. ייתכן כי הקפיצה הזו משקפת גם את שינוי תמהיל הדירות בעיר, שעוברת בשנים האחרונות תהליכי בנייה מואצים. בסך הכול מחירי השכירות בעיר זינקו בשלוש השנים האחרונות בכמעט 16%.

קראו עוד בזירת הנדל"ן

כצפוי, תל אביב היא העיר היקרה ביותר לשכירות. שכר הדירה של דירות קטנות של עד שני חדרים מגיע לממוצע של 4,513 שקל בחודש, שזה יותר משכר דירה חודשי שמשולם בבאר שבע על דירות גדולות של 6-4.5 חדרים (3,817 שקל לחודש); ודומה לשכר דירה שמשולם בחולון על דירות 4-3.5 חדרים (4,527 שקל לחודש).

מחירי השכירות בערים הגדולות , מקור: הלמ"ס מחירי השכירות בערים הגדולות | מקור: הלמ"ס מחירי השכירות בערים הגדולות , מקור: הלמ"ס

שכר הדירה של הדירות הקטנות בתל אביב עלה ב-3.8% - יותר מהעלייה הממוצעת שנרשמה בכל העיר (3.4%). סוג נוסף של דירות שמשכו את העליות התל אביביות למעלה היה זה של 4-3.5 חדרים, שרשמו עלייה של 3.6% ל-6,989 שקל בחודש. לעומת זאת, הדירות הגדולות של 6-4.5 חדרים בעיר עלו ב-1.1% ל-9,264 שקל, והדירות הבינוניות של 3-2.5 חדרים רשמו עלייה של 2.6% במהלך 2019, לרמה ממוצעת של 5,673 שקל בחודש.

מבין הערים הגדולות, מי שניצבת במקום השני בארץ מבחינת גובה שכר הדירה היא רמת גן. בשנה האחרונה עלה שכר הדירה בעיר בממוצע ב-2.2%. מדובר בעלייה נמוכה מזו של המדד הכללי. ברבעון האחרון של 2019 הגיע הממוצע בעיר ל-4,516 שקל. הדירות הגדולות (6-4.5 חדרים) הן שמשכו את הממוצע הכולל בעיר למעלה, עם עלייה מממוצעת של 4.6%.

שכר הדירה על דירות קטנות של עד שני חדרים עלה ל-3,381 שקל בממוצע, ודירות 3-2.5 חדרים עלו בשכר הדירה שלהן בשיעור של 2.8% ל-4,321 שקל. שכר הדירה החודשי על דירות של 4-3.5 חדרים עלה ב-1.5% ל-5,303 שקל לחודש.

קיפאון ירושלמי

ירושלים מגיעה למקום השלישי מבין הערים הגדולות בארץ בכל הקשור לגובה מחירי השכירות. מחירי השכירות בעיר עלו בשנה הקודמת ב-3.2% והגיעו ל-4,351 שקל לחודש בממוצע.

שכר הדירה על דירות 6-4.5 חדרים נותר קפוא בשנה זו והגיע ל-6,285 שקל לחודש. לעומת זאת, בדרג הדירות של 4-3.5 חדרים נרשמה העלייה הגדולה ביותר בשכר הדירה, שהגיעה ל-3.3%. שכר הדירה על דירות אלה בבירה, מגיע לממוצע של 5,037 שקל - השלישי בגובהו בארץ בקטגוריה זו.

מחירי השכירות בערים הגדולות , מקור: הלמ"ס מחירי השכירות בערים הגדולות | מקור: הלמ"ס מחירי השכירות בערים הגדולות , מקור: הלמ"ס

 

למקום הרביעי בגובה שכר הדירה הגיעה ראשון לציון. גם בה עליית מחירי השכירות היתה נמוכה מהמדד הכללי, והגיעה ל-2.2%. ממוצע שכר הדירה בעיר מגיע ל-4,117 שקל בממוצע. מי שגרר את המדד למעלה היה הדירות הגדולות מסוג 6-4.5 חדרים, שעלו ב-4.1% ל-5,743 שקל לחודש בממוצע.

העיר השלישית בגדולה בארץ, חיפה, משתרכת במקום הלפני אחרון מבחינת גובה שכר הדירה שנהוג בה, ובמקום האחרון מבחינת שיעור העלייה - 0.9% בלבד ב-2019 לעומת 2018. ממוצע שכר הדירה בעיר הגיע בסוף 2019 ל-2,687 שקל. שכר הדירה בדירות הקטנות והדירות של 3-2.5 חדרים עלה בפחות מאחוז בשנה שעברה, והגיע ל-1,992 ו-2,545 שקל בהתאמה.

לדברי ישראל אברמוב, מנכ"ל אלד פסגות, "העובדה שמחיר השכירות הממוצע חצה את רף 4,000 השקלים היא תעודת עניות לשוק הדיור הישראלי, ונובעת בראש ובראשונה מהמחסור הקריטי בהתחלות בנייה ובמיוחד במספר יחידות הדיור הזמינות למגורים. דווקא תוכנית מחיר למשתכן שהיתה אמורה להטיב עם הזוגות הצעירים, יצרה לחץ כבד על שוק השכירות בכך שלא איפשרה לקבוצות רבות באוכלוסייה לרכוש דירה.

"לראייתי, הדרך היעילה ביותר לרסן את מחירי השכירות היא הגדלת ההיצע בתנאים מועדפים. כלומר לייחד דירות חדשות להשכרה ארוכת טווח במחירים טובים יותר מאלה שמכתיב השוק.

"הדבר הזה מוכר נהוג כבר שנים בחלק גדול ממדינות אירופה ובמקומות נוספים בעולם. יש לאמץ את הפורמט הזה גם בישראל ולהציע חלופה למי שאינו יכול או אינו רוצה לקנות דירה, אבל מעוניין בקביעות. איש לא רוצה להיות כלי משחק בידיהם של משכירי הדירות".
ישראל אברמוב ישראל אברמוב ישראל אברמוב
 
עד כמה תחום ההתחדשות העירונית יכול לסייע בבלימת העליות במחירי השכירות?

"אני יכול להעיד על הפעילות שלנו – אלד פסגות בונה כיום שכונות שלמות ומרחיבה את השוק באופן שמאפשר לתושבי המקום הצעירים – בעתלית, גבעת אולגה, חדרה ועוד – להישאר בשכונות שלהם. הרחבת ההיצע במכפלות הקיימות בפרויקטים של פינוי-בינוי היא הדרך לשמור על המחירים שלא יטפסו".

האם נכון לראייתך לדרוש מיזמי התחדשות עירונית לשלב בפרויקטים שלהם דירות המיועדות להשכרה ארוכת טווח?

"אני אישית מאוד מאמין בהשכרה ארוכת טווח – אבל לא בהכרח במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית. כך למשל אלד פסגות רכשה ממש בימים אלה שטח גדול בגבעת שמואל שעליו נבנה משרדים ומסחר, ולצדם מעונות סטודנטים שחלקם יושכרו לטווח ארוך".

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

תגיות