אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מורי ארקין על סף מכירת אקסלנז לחברה אמריקאית

בלעדי לכלכליסט

מורי ארקין על סף מכירת אקסלנז לחברה אמריקאית

טייקון הביומד, שהשקעותיו בתחום כבר מסתכמות ב־1.4 מיליארד דולר, נמצא במשא ומתן מתקדם למכירת החברה בפרמיה של עשרות אחוזים על שווי השוק שלה — 97 מיליון שקל. מניית אקסלנז, שאיבדה 73% משווייה בחמש השנים האחרונות, זינקה אתמול ב־9.4%

19.02.2020, 07:19 | גולן חזני

חברה אמריקאית עומדת לרכוש את חברת הביומד אקסלנז ביוסיינס(Exalenz Bioscience), שבשליטת מורי ארקין, בפרמיה נאה על שווי השוק. ל"כלכליסט" נודע כי המשא ומתן נמצא בשלבים מתקדמים מאוד וצפוי להיסגר בקרוב. 

קראו עוד בכלכליסט

המו"מ מתקיים בהמשך להודעה של חברת הביומד מאמצע אוקטובר האחרון. בהודעה ציינה אקסלנז כי שכרה את שירותיו של בנק השקעות מוביל, שירכז את הליך המכירה של החברה. זאת בעקבות מגעים ראשוניים שהתקיימו עם רוכשים פוטנציאליים. הבנק ששכרה אקסלנז סייע לה לבחון אלטרנטיבות שונות.

הפסד מצטבר של 87 מיליון דולר באקסלנז

אקסלנז לא נחשבת לאחת מהצלחותיו של ארקין, שהשקעותיו בתחום הביומד כבר הגיעו להיקף של 1.4 מיליארד דולר. ארקין, שצבר את עיקר הונו ממכירת חברת התרופות אגיס לפריגו האמריקאית בשנת 2004 תמורת 800 מיליון דולר, רשם באקסלנז הפסד מצטבר של 87 מיליון דולר. עם זאת, הוא צפוי לקבל עתה עשרות מיליוני דולרים מהמכירה. העסקה כוללת את מלוא מניות החברה, כולל אלה שבידי הציבור.

מניית אקסלנז סיימה את המסחר אתמול בזינוק של 9.4%, ושווי החברה עמד על 97 מיליון שקל. נתון זה גבוה בכ־50% משווי החברה בעת פרסום הודעתה באוקטובר. אז עמד שווי השוק של אקסלנז על 65 מיליון שקל (18.5 מיליון דולר), לאחר שהמניה איבדה 73% ממחירה בחמש השנים האחרונות ו־67% מתחילת 2019 — עד להודעה באוקטובר.

אקסלנז עוסקת בפיתוח ובמכירה של מכשור רפואי לביצוע בדיקות נשיפה, לצורך אבחון מחלות במערכת העיכול ובכבד. ביום הדיווח על ההתקשרות עם בנק ההשקעות עדכנה אקסלנז את משקיעיה כי הכנסותיה יהיו נמוכות מהתחזית הקודמת שסיפקה, עם פרסום תוצאותיה הכספיות לרבעון השני של 2019. זאת לנוכח מידע שקיבלה בנוגע למכירות שביצע לקוח מהותי.

אקסלנז, שמנוהלת בידי רפאל ורנר כמנכ"ל ואורי גייגר כיו"ר, העריכה שמכירותיה ב־2019 יעמדו על 14–15 מיליון דולר, בעוד על פי התחזית הקודמת העריכה החברה שהכנסותיה בשנה שעברה יהיו 16.25 מיליון דולר. לפיכך אמצע טווח התחזית המעודכנת משקף ירידה של 11% בתחזית ההכנסות. אקסלנז טרם פרסמה את תוצאותיה לשנת 2019.

בתשעת החודשים הראשונים של 2019 רשמה החברה הכנסות של 36 מיליון שקל, כמו בתקופה המקבילה ב־2018. עם זאת, ההפסדים בתקופה זו הצטמצמו בחצי ל־5.5 מיליון שקל לעומת 11 מיליון שקל בתקופה המקבילה. את 2018 כולה סיימה החברה בהפסד של 20.6 מיליון שקל.

מגדל מושקעת באקסלנז ובקרן החדשה שגייס ארקין

חברת הביטוח מגדל היא בעלת העניין היחידה בחברה עם 5.08% מהמניות — אחזקה שאינה מקרית. חברת הביטוח היא משקיעת עוגן בגיוס של 140 מיליון דולר שביצע ארקין באחרונה לקרן השנייה של ביו ונצ'רס (Arkin Bio Ventures). כפי שפורסם ב"כלכליסט", מגדל השקיעה בקרן 60 מיליון דולר. ארקין עצמו השקיע 40 מיליון דולר, וסכום זהה השקיעה חברת הביטוח הפניקס.

המתכונת של הקרן החדשה דומה לזו של הקרן הראשונה של ארקין ביו ונצ'רס, שהוקמה ב־2016. הקרן הזו גייסה 60 מיליון דולר בחלוקת השקעות שווה של ארקין עצמו והפניקס, שתחת ניהולו של המנכ"ל הקודם אייל לפידות היתה שותפה של ארקין בכמה וכמה מיזמים. ארקין ולפידות אף חברו — יחד עם יקיר גבאי — לרכישת 18% ממניות חברת הביטוח כלל בחודש  מאי האחרון.

הקרן הזו השקיעה ב־10 חברות, ועם הבולטות שבהן נמנות ביוסייט (Biosight), פי.איי תרפיוטיקס (PI Therapeutics) ואונקורוס (Oncorus). ביוסייט היא חברה קלינית ישראלית, הפועלת בתחום ההמטואונקולוגיה. יחד עם הקרן הנוכחית, היקף פעילות מדעי החיים של ארקין אחזקות מגיע כבר ל־1.4 מיליארד דולר.  

ארקין. צבר את הונו ממכירת אגיס לפריגו תמורת 800 מיליון דולר ארקין. צבר את הונו ממכירת אגיס לפריגו תמורת 800 מיליון דולר ארקין. צבר את הונו ממכירת אגיס לפריגו תמורת 800 מיליון דולר

לארקין אחזקות, שמנוהלת בידי ניר ארקין, בנו של מורי, ארבע זרועות בתחום מדעי החיים: שלוש קרנות ושתי חברות ציבוריות — אקסלנז הנסחרת בתל אביב וסולג'ל (Sol-Gel) הנסחרת בנאסד"ק. שלוש הקרנות מנהלות יחד 1.14 מיליארד דולר:

740 מיליון דולר בקרן ספירה גלובל הלת'קר (Sphera Global Healthcare), שמרכזת את השקעותיה הפיננסיות של קבוצת ארקין בפארמה בחברות ציבוריות ומהווה את מרכז ההשקעות של הקבוצה; קרן אקסלמד (Accelmed), שפועלת בתחום המכשור הרפואי וגייסה 200 מיליון דולר; וקרנות ארקין ביו ונצ'רס 1 ו־2, המתמחות בהשקעות אסטרטגיות בתחום הפארמה, שגייסו יחד 200 מיליון דולר.

לקרנות אלה מיתווספת סולג'ל הציבורית, שמתמחה בחברות שמפתחות תרופות למחלות עור. שווי השוק שלה, נכון להיום, הוא 260 מיליון דולר, והנתח של ארקין אחזקות בה עומד על 65%.

תגיות