אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בורסה אדישה: מדוע השווקים לא יורדים? צילום: AFP

בורסה אדישה: מדוע השווקים לא יורדים?

אדישות המשקיעים תחלוף אם הקורונה יתקרב לארה"ב ואזהרות הרווח יתרבו

19.02.2020, 10:20 | סופי שולמן
אם ההשבתה המתמשכת של סין מייצרת איום למיתון עולמי כיצד ייתכן שהדבר לא מדגדג לשוקי המניות? אפילו אתמול, כאשר המלכה האם אפל שנסחרת בשווי שוק של 1.3 טריליון דולר, הודיעה כי תפספס את תחזית ההכנסות לרבעון הראשון - המדדים לא רעדו.

מדוע השווקים לא יורדים? ההסבר הרשמי הוא שהאמריקאים תמיד מוטרדים מענייני פנים יותר מאשר מענייני חוץ וסין זה רחוק. כל עוד הנגיף לא מתפשט בקצב מהיר יותר מבעבר, לא ממש מגיע לארה"ב ושיעורי התמותה לא עוברים את שיעור המתים מ"שפעת אמריקאית" רגילה, אין סיבה להפסיק את המוסיקה. גם אתמול, לאחר האזהרה של אפל, מיהרו מרבית האנליסטים להגיד שמדובר באירוע נקודתי שלא תהיה לו השפעה ארוכת טווח על החברה וכתוצאה מכך גם על מנייתה.

הבורסה בסין, צילום: רויטרס הבורסה בסין | צילום: רויטרס הבורסה בסין, צילום: רויטרס

כל עוד השיטה עובדת, אפשר לסמוך על הריבית האפסית וגם קצת על הציוצים המעודדים של הנשיא טראמפ, המדדים המובילים יכולים להמשיך לשבור שיאים. מפחיד הרבה יותר, לדידם של משקיעים אמריקאים רבים, מה שקורה במירוץ לראשות המפלגה הדמוקרטית, שם הם רואים את האיומים הגדולים בדמות ברנדי סנדרס או אליזבת וורן.

וזה לב העניין - הבורסות מסתכלות תמיד קדימה. הן לא משקפות את העבר, אלא את הציפיות לעתיד. מספר החולים הנוכחי ומספר המתים הוא בגדר הרע הידוע. מהתנהגות המדדים בניו יורק ובמידה רבה גם באירופה, ניתן להסיק שהמשקיעים השלימו עם כך שהרבעון הראשון יהיה חלש, אבל מעריכים כי המצב לא יחמיר, אלא ישתפר בהמשך, וכל מה שלא יוצר או לא נקנה בחודש האחרון, יימכר ברבעון הבא, שיפצה על החולשה הזמנית.

רבים מייחסים את היציבות הבלתי מעורערת הזאת לנתחם ההולך ועולה של מכשירי השקעה פסיביים, כאלה שרק עוקבים אחרי המדדים באופן עיוור וקונים את המדד כל הזמן. חציו השני של ההסבר טמון גם בחלקו ההולך ועולה של מסחר אלגוריתמי נטול הסנטימנט האנושי. הוא רק עושה שקלול קר של היסודות הכלכליים גרידא בניכוי החולים והמתים, וכל עוד הפגיעה היא מתונה, אין סיבה לצאת.

אלא שזו עלולה להיות חרב פיפיות. אדישות המשקיעים האמריקאיים תחלוף אם הקורונה יתקרב לארה"ב, שיעורי התמותה יעלו או לחלופין מסה קריטית של חברות אמריקאיות תפרסם אזהרות רווח. זה עשוי להיות בדיוק הטריגר לו ממתינים רבים - לצאת למימוש נרחב של רווחי העשור האחרון. יש מי שיאמר שהשווקים מחפשים סיבה טובה לרדת, אבל עוד לא מצאו אותה.

עד היום בעיקר היה זה טראמפ שבלם את הסנטימנט השלילי עם ציוצים שבאופן תמוה לעתים, הצליחו להרגיע את המשקיעים. אך ברגע שהמדדים יחצו רף מסוים, המכונות ייכנסו לפעולה. שוב, בלי סנטימנטים, רק שהפעם זה יפעל בכיוון ההפוך.

תגיות