אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל אוסר על בנקאים להציע מינוף השקעות בבורסה צילום: ענר גרין

בנק ישראל אוסר על בנקאים להציע מינוף השקעות בבורסה

זאת לאחר שהבנקים עודדו בשנות ה-90 ליטול הלוואות כדי לקנות את קרנות הנאמנות שלהם. ברשות שוק ההון אין מגבלה כזו וחברות הביטוח מציעות ללקוחות למנף השקעות בבורסה ללא מגבלה

20.02.2020, 13:14 | רחלי בינדמן

השבוע נחשפה בכלכליסט תופעה מטרידה במסגרתה חברות הביטוח וחלק ממשווקי הביטוח שלהן מציעים למשקיעים לקחת כסף פרטי, להשקיע בבורסה דרך מכשיר שנקרא פוליסת חיסכון, לקחת הלוואה של 80% על חשבון ההשקעה ולהשקיע אותה, שוב, בבורסה, בפוליסת חיסכון אחרת.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בשיטה שבה מוצע למשקיע להנות לכאורה מתשואה כפולה בעלות מימון נמוכה (סביב פריים, פריים+0.5%) אך היא מגלמת סיכון גדול שכן אם הבורסה תרד, ההון שהושקע יישחק הרבה יותר מירידת הבורסה.

כלכליסט פנה לרשות שוק ההון המפקחת על חברות הביטוח וסוכני הביטוח בבקשה לדעת האם השיטה הזו ידועה ונבדקת, אך ברשות לא התייחסו.

אלא שמבדיקת כלכליסט עולה כי הרגולטור המקביל, בנק ישראל הטיל הוראה חמורה כבר בשנות ה-90 על הבנקים להציע ללקוחות הלוואות כדי להשקיע בבורסה.

בנק ישראל, צילום: אוראל כהן בנק ישראל | צילום: אוראל כהן בנק ישראל, צילום: אוראל כהן

לפי נוהל בנקאי תקין 455

"לאור הבעייתיות, העלולה להיווצר כתוצאה משיווק נכסים פיננסיים באמצעות מתן אשראי לרכישתם, הן מהיבט טובת הלקוח והן מהיבט ניגודי עניינים של התאגיד הבנקאי ולאחר התייעצות בוועדה המייעצת בעניינים הנוגעים לעסקי בנקאות, נקבעה ההוראה הבאה: נאסר על תאגיד בנקאי ליזום פניה ללקוח באמצעות מבצע שיווק ו/או פרסומת לרכוש נכסים פיננסיים במימון אשראי".

במילים אחרות הבנקים לא יכולים ליזום כזו הצעה בעוד סוכני הביטוח וחברות הביטוח שמשווקים מוצרים פיננסים מתחרים לאלו של הבנקים כן יכולים.

ההוראה של בנק ישראל נולדה מתופעה מטרידה בה בשנות ה90 כשהבנקים החזיקו בבעלות על קרנות הנאמנות הם פיתוי משקיעים לקחת הלוואה כדי להשקיע בקרנות של הבנק.

חברות הביטוח נמצאות בניגוד עניינים דומה שכן הם מרוויחות דמי ניהול כפולים וריבית על ההלוואה וסוכני הביטוח מקבלים עמלה כפולה, דבר היוצר פוטנציאל ניגוד עניינים מובנה שבשלב זה כלל לא מטופל.

תגיות