אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החלטת הריבית תתקבל מחר באקלים החששות מהקורונה צילום: עמית שעל

החלטת הריבית תתקבל מחר באקלים החששות מהקורונה

בנק ישראל צפוי להשאיר את הריבית על כנה. אך לפי הערכות, הבנק עשוי לרמוז על הפחתה, במטרה להשפיע על השוק ולמנוע ירידה בפעילות הכלכלית

23.02.2020, 23:08 | עמרי מילמן

על רקע התגברות החששות בישראל מנגיף הקורונה וההשלכות הכלכליות שהוא עלול להביא איתו, בנק ישראל צפוי לפרסם מחר את החלטת הריבית התקופתית שלו. הריבית שעומדת מאז נובמבר 2018 על 0.25% צפויה, על פי הערכות של רוב האנליסטים, להישאר על כנה גם הפעם.

אולם לצד ההערכות כי הריבית לא תעלה, גורמים שונים בשוק מעריכים כי בנק ישראל עלול לרמוז על הפחתה בקרוב, במטרה להשפיע כבר עכשיו על השוק. עד כה בשנה החולפת העדיף בנק ישראל לנקוט בצעדים בשוק המט"ח כדי לנסות ולהשפיע על השקל המתחזק, עם הצלחה חלקית בלבד.

קראו עוד בכלכליסט

בהחלטת הריבית האחרונה, שהתקבלה בתחילת ינואר השנה, התייחסו חברי הוועדה המוניטרית לסביבת האינפלציה הנמוכה בישראל (שעומדת על 0.3%), התחזקות השקל, והתמתנות הכלכלה העולמית. אולם הוועדה לא התייחסה להשפעת הקורונה. סביר להניח שבהחלטה הנוכחית לא תתעלם הוועדה מהווירוס.

נגיד בנק ישראל אמיר ירון, צילום: אלכס קולומויסקי נגיד בנק ישראל אמיר ירון | צילום: אלכס קולומויסקי נגיד בנק ישראל אמיר ירון, צילום: אלכס קולומויסקי

באותה ההחלטה אחד מחברי הוועדה הצביע בעד הורדת הריבית לרמה של 0.1%. זאת לאור הפגיעה הפוטנציאלית שעלולה להיגרם מהאטה בפעילות הכלכלית, שעלולה להביא להמשך ירידה באינפלציה הנמוכה ממילא.

בנוסף, לפי אותו חבר ועדה, התמתנות הפעילות הכלכלית בעולם מהווה סיכון משמעותי לשוק הישראלי. יחד עם ההשפעה הצפויה של צמצום ההוצאות הממשלתיות בעקבות הגירעון, היא מחייבת הגברה של מידת ההרחבה המוניטרית. ייתכן שהשפעת וירוס הקורונה כעת תביא חברי ועדה נוספים להסכים עם עמדה זו.

לפי כלכלני בנק הפועלים, "הקורונה מגבירה את הסיכויים להפחתת ריבית בישראל באחת מההחלטות הקרובות. ההסתברות להפחתת ריבית בארה"ב ובמדינות אסיה עלתה, וככל שיחלוף זמן סביר שנראה נתונים שליליים והפחתת תחזיות צמיחה. מבחינת הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, כל אחד מהגורמים שהוזכרו עשוי להיות תנאי מספק להפחתת ריבית".

להערכת כלכלני בנק לאומי, "בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי השבוע, אך ייתכן שינקוט בטון יוני יותר בכל הקשור להורדת ריבית בהמשך הדרך". שם מעריכים כי ישנה אפשרות ממשית להפחתת הריבית בסביבות חודש מאי.

עוד מעריכים בלאומי כי התפשטות הקורונה עלולה להביא לירידה של 0.1%‑0.2% בצמיחה של המשק המקומי בעקבות האטה עולמית. בתרחיש פסיבי ייתכן כי הצמיחה תרד מתחת ל־2%.

תגיות