אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עתירות לבג"ץ: לחייב את הממשלה לקדם את התוספת לקצבאות הנכים צילום: יריב כץ

עתירות לבג"ץ: לחייב את הממשלה לקדם את התוספת לקצבאות הנכים

החוק קובע ששרי האוצר והעבודה יגישו מתווה להעלאת הקצבאות עד סוף 2019, אבל בשל הבחירות הדבר לא קרה. מרצ וארגון "נכה לא חצי בן אדם" עתרו לבג"ץ לחייב אותם לעשות זאת

26.02.2020, 15:49 | שחר אילן

ח"כ אילן גילאון וסיעתו מרצ עתרו אתמול לבג"ץ בבקשה לחייב את הממשלה לפתוח בהליכים להעלאת קצבת הנכות, לאחר שקצבאות הנכים לא הועלו בראשית השנה, ולא הוגש לממשלה מתווה להעלאתן. העתירה הוגשה באמצעות עו"ד גלעד ברנע.

קראו עוד בכלכליסט

בשבוע שעבר הגישו גם ארגון "נכה לא חצי בן אדם" ומייסדיו, אלכס פרידמן וחנן טל, עתירה לבג"ץ, באמצעות עו"ד חני דקל אלבז, כדי שיורה ליישם את חוק קצבאות הנכים.

חוק קצבאות הנכים, שאושר בפברואר 2018, קבע שקצבאות הנכים יגדלו בסכום כולל של 4.34 מיליארד שקל לשנה. מתוכם הוקצו 2.1 מיליארד שקל בשתי הפעימות הראשונות שאוחדו לאחת ב-2018. כתוצאה מכך הועלו הקצבאות ל-3,300 שקל לחודש, תוספת של 800-500 שקל לאיש.

עוד קבע החוק שעד סוף 2019 יביאו שרי האוצר והעבודה והרווחה לממשלה המלצות לאופן החלוקה של 2.24 מיליארד שקל נוספים בשת פעימות ב-2020 ו-2021. בעקבות הפעימות האלה הקצבה תגיע עד לסוף שנת 2021 לפחות לגובה של 3,700 שקל לנכה לחודש.

ח"כ אילן גילאון , צילום: צביקה טישלר ח"כ אילן גילאון | צילום: צביקה טישלר ח"כ אילן גילאון , צילום: צביקה טישלר

הדיונים בנושא האופן בו יחולקו הפעימה השלישית והרביעית התעכבו מאוד בשל מחלוקות בין האוצר לביטוח הלאומי וכנראה גם בשל רצון האוצר לדחות את התשלום ככל האפשר. רק בספטמבר הקים האוצר את הצוות הבין משרדי שאמור להמליץ לשרים איך יחולק הכסף. הצוות לא סיים את עבודתו ושרי האוצר והעבודה הורווחה לא הציגו מתווה לממשלה.

בכך, נטען בעתירה "נמצאים שרי האוצר והרווחה והעבודה מפרים ברגל גסה חובות שנקבעו בחוק. הדבר מביא ויביא לפגיעה נמשכת וקשה בכלל אוכלוסיית הנכים מקבלי הקצבאות". ח״כ אילן גילאון אמר ש"המשבר הפוליטי שמי יודע מתי ואיך יגמר, לא אמור לעניין את הנכים שמחכים לתוספת הזו כמו אוויר לנשימה. הממשלה מצפצפת על החוק ועל הנכים".

בעתירת "נכה לא חצי בן אדם" כתבה עו"ד דקל אלבז, כי "כי ציבור הנכים בישראל נמצא היום במצב של עוני מחפיר, כאשר חלקם נאלצים להיסמך לצורך הישרדותם על קרובי משפחה או על סיוע מעמותות, חלקם שקועים בחובות עתק וחלקם אף זרוקים ברחוב".

מנכ"ל "נכה לא חצי בן אדם" חנן טל ציין כי "התיקון לחוק היה האור בקצה המנהרה והתקווה היחידה של 400 אלף הנכים הקשים לצאת ממעגל העוני. אי קיום החוק ע"י הממשלה הוא שפל מוסרי חדש". מייסד "נכה לא חצי בן אדם", אלכס פרידמו, אמר ש"המצב הפוליטי לא מונע מהממשלה למנות שרים ולבצע העברות כספיות, בין להגדלת מימון המפלגות".

תגיות