אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סכנה לחתמים: אייפקס תנפיק את MAX עם בנק אמריקאי צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

סכנה לחתמים: אייפקס תנפיק את MAX עם בנק אמריקאי

קרן ההשקעות סיכמה עם בנק ההשקעות ג'פריס שישמש כחתם המוביל בהנפקת רשת הקמעונאות. אייפקס שואפת להנפיק את MAX לפי שווי של מיליארד שקל. המהלך מאיים על ההגמוניה של הגופים הגדולים בשוק החיתום, שמגלגל יותר מ־100 מיליון שקל בשנה

27.02.2020, 07:11 | גולן חזני

העמלות השמנות שמקבלים גופי החיתום בישראל בסכנה. ל"כלכליסט" נודע כי קרן אייפקס ישראל (AMI), בניהולה של זהבית כהן, מקיימת מגעים מתקדמים עם בנק ההשקעות האמריקאי ג'פריס על מנת שישמש חתם בהנפקת רשת MAX (שמה החדש של מקס סטוק) בבורסת תל אביב, ולמעשה אף סיכמה איתו כי הוא ישמש כחתם בהנפקה אם היא אכן תצא לפועל.  

קראו עוד בכלכליסט

ההכנות להנפקה נמצאות בעיצומן בימים אלו, ואייפקס מכוונת להנפיק את רשת הקמעונאות שבה נמכרים מוצרים במחירים נמוכים לפי שווי של מיליארד שקל - קרוב לשווי שלפיו החברה רשומה בספרי אייפקס (250 מיליון דולר). אייפקס ישראל מתכננת לגייס בהנפקה 250—300 מיליון שקל, ולבצע אותה על בסיס הדו"חות השנתיים של 2019. לצד ג'פריס ישתתפו בהנפקה עוד שניים או שלושה גופי חיתום ישראלים.

אייפקס ישראל מחזיקה כיום ב־55% ממניות MAX, שאותן רכשה ב־2017 תמורת 165 מיליון שקל - מחיר ששיקף לרשת שווי של 300 מיליון שקל בלבד. ביתר המניות מחזיקים המייסדים אורי מקס ואבן נוימן.

סניף של MAX. לרשת יש 47 סניפים, צילום: אתר מקס סניף של MAX. לרשת יש 47 סניפים | צילום: אתר מקס סניף של MAX. לרשת יש 47 סניפים, צילום: אתר מקס

שוק שנשלט בידי 4 גופים

אם ג'פריס ישמש כחתם של הנפקת MAX, זו תהיה הפעם השנייה שבה גוף זר משמש כחתם המוביל בהנפקה של חברה ישראלית בבורסה המקומית.

הפעם הראשונה שבה התרחש דבר כזה היתה בעת הנפקת הבורסה עצמה ביולי האחרון. את ההנפקה הוביל גם במקרה הזה ג'פריס, שהביא לכך שגופים זרים רבים השתתפו בהנפקה.

הנפקת הבורסה נעשה באמצעות הצעה לא אחידה, בדרך של עריכת מכרז ציבורי שבו מאות אנשים פרטיים רכשו חבילת מניות של הבורסה במחיר של 32 אלף שקל לחבילה.

בסופו של דבר, היקף ההזמנות הגיע ל־1.2 מיליארד שקל, כך שהשווי שלפיו הונפקה הבורסה עמד על 710 מיליון שקל, זאת לעומת שווי צפוי של 550 מיליון שקל בלבד. בהנפקה השתתפו יותר מאלף משקיעים, חלקם זרים.

כלומר, ההימור של מנכ"ל הבורסה איתי בן־זאב על חתם זר הוכיח את עצמו, חרף הספקנות והמחאות שהשמיעו גופי החיתום המקומיים. אחד מהחתמים הישראלים אף הביע את דעתו באוזני בן־זאב בשיחה שהוגדרה כלא נעימה במיוחד. למעשה, מאז שהבורסה הונפקה, שווייה כמעט הכפיל את עצמו, וכיום היא נסחרת לפי שווי שוק של 1.3 מיליארד שקל.

בורסת תל אביב. הבחירה בחתם הזר הוכיחה את עצמה, צילום: בלומברג בורסת תל אביב. הבחירה בחתם הזר הוכיחה את עצמה | צילום: בלומברג בורסת תל אביב. הבחירה בחתם הזר הוכיחה את עצמה, צילום: בלומברג

השימוש בגוף חיתום זר בהנפקת הבורסה עורר לחץ בקרב החתמים המקומיים, והמהלך של אייפקס ישראל הוא בגדר חדשות רעות עבורם; לא בשל העובדה שהם לא יובילו את הנפקת MAX, אלא משום שהמהלך עשוי למשוך לארץ את בנקי ההשקעות הגדולים בעולם, שיתחרו על ההנפקות הגדולות, לא באופן חד פעמי, אלא כדבר שבשגרה.

זה עשוי לשנות את כללי המשחק, ולאיים על ההובלה של גופי החיתום הגדולים - דיסקונט קפיטל חיתום, פועלים איי.בי.אי חיתום, לאומי פרטנרס ולידר - שנהנו מסוג של בלעדיות על ההנפקות בשוק המקומי.

הבלעדיות הזו גם משתלמת מאוד. ב־2019 הונפקו בבורסה המקומית מניות בהיקף של 6.7 מיליארד שקל - זינוק של 40% בהשוואה לשנה הקודמת, אז היקף ההנפקות הסתכם ב־3.7 מיליארד שקל; אך עדיין מדובר בהיקף נמוך מזה של 2017, אז היקף ההנפקות הסתכם ב־8.4 מיליארד שקל.

עמלת חיתום ממוצעת נעה סביב 2%, כך שב־2019 השוק הזה גילגל כ־135 מיליון שקל. כתוצאה מכך, מנהלי גופי החיתום נהנים משכר גבוה. השבוע פורסם כי ראשי פועלים איי.בי.אי חיתום, עופר גרינבאום, שי נבון וירון מוזס, קיבלו שכר בעלות של 3.7 מיליון שקל כל אחד עבור 2019.

מימין: יו"ר אייפקס ישראל זהבית כהן ומנכ"ל הבורסה איתי בן זאב,  צילומים: אוראל כהן, רמי זרנגר מימין: יו"ר אייפקס ישראל זהבית כהן ומנכ"ל הבורסה איתי בן זאב | צילומים: אוראל כהן, רמי זרנגר מימין: יו"ר אייפקס ישראל זהבית כהן ומנכ"ל הבורסה איתי בן זאב,  צילומים: אוראל כהן, רמי זרנגר

חברה משמעותית לאייפקס

מדו"חות אייפקס ישראל עולה כי כיום מספר הסניפים שיש ל־MAX עומד על 47: רוב הסניפים הם בבעלות (40) והיתר בזכיינות. בנובמבר האחרון חילקה הרשת דיבידנד של 4 מיליון דולר, ובמרץ מונה שלמה זוהר, מי שהיה המשנה למנכ"ל שופרסל, כדירקטור ויועץ.

כיום MAX היא החברה השנייה בגודלה בפורטפוליו של אייפקס ישראל, אחרי חברת גו גלובל שפועלת בתחום התיירות וסובלת, כיתר החברות בענף, מההשפעות של משבר הקורונה.

תגיות