אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החרמת, שילמת: אחת הסיבות המרכזיות לפלונטר הפוליטי צילום: עמית שאבי

בחירות 2020

החרמת, שילמת: אחת הסיבות המרכזיות לפלונטר הפוליטי

המצב אליו נקלע השלטון בישראל נובע לא רק מהיעדר רוב לגוש הימין או השמאל, אלא גם מאופנת החרמות שהשתלטה על נבחרי הציבור. כשסבב הבחירות הבא נשקף כל העת מעבר לפינה, החשש מהפרת הבטחות לבוחר הופך את מחסום 61 המנדטים לכמעט בלתי עביר. דווקא עכשיו ישנם מי שהסרת מחסומים תגרוף להם נקודות בדעת הקהל

02.03.2020, 11:07 | צבי זרחיה

המבוי הסתום הפוליטי שאליו נקלעה ישראל – ושמאיים להישאר עמנו גם אחרי סבב הבחירות השלישי היום – אינו נובע רק מהיעדר רוב לגוש הימין או השמאל, אלא גם מהחרמות - המפלגתיות והפרסונליות - שנבחרי הציבור מטילים זה על זה.

במהלך שתי מערכות הבחירות האחרונות ראשי המפלגות התחייבו שלא לשבת עם שותפים במחנה השני. מהלכים אלה יצרו מצב בלתי אפשרי לגיוס רוב של 61 מנדטים להרכבת ממשלה. נבחרי הציבור חוששים להפר את הבטחת הבחירות שלהם, ובוודאי חוששים להיות הראשונים שעושים זאת - בעיקר כשכל העת סבב בחירות נוסף נראה כאפשרות ממשית מעבר לפינה.

חרמות אלה עלולים לגרום לכך שישראל תיגרר לסבב בחירות נוסף, רביעי, בספטמבר 2020 למרות שאף מפלגה אינה ששה להתמודדות נוספת, גם מחשש שתאבד מכוחה. 

קראו עוד בכלכליסט

כך, למשל, המפלגות החרדיות וכן מפלגת ימינה חוששות מסבב בחירות נוסף שכן תקציבי הישיבות והמוסדות הציוניים דתיים בשנת 2020 יקוצצו בהיעדר תקציב מאושר עד סוף השנה. בכחול לבן מעוניינים בסילוקו של בנימין נתניהו מראשות הממשלה, וסבב בחירות נוסף יאריך את כהונתו בעוד תשעה חודשים. אם החרמות יימשכו, ייעשו ניסיונות להעביר עריקים ממחנה למחנה כדי לפרוץ את המבוי הסתום. נתניהו הכריז אתמול כי "יהיו הפתעות. גדי יברקן לא יהיה היחיד". בכך רמז לכך שהליכוד ינסה לגייס עריקים ממפלגות אחרות. לא מן הנמנע שאם נתניהו לא יצליח לזכות ב־61 מנדטים בקלפי אלא רק ב־58 או 59, הוא ינסה לגייס עריקים להשגת רוב של 61. אפשרות נוספת היא לגייס נמנעים בהצבעה על הקמת ממשלה.

אם, למשל, יגרוף גוש הימין בראשות נתניהו 59 מנדטים, כדי להקים ממשלה הוא לא יזדקק לרוב של 61 חברי כנסת, אלא לרוב רגיל. הממשלה תזכה ברוב של 59 ח"כים מול 58 מתנגדים. כדי להפיל ממשלה כזו, תידרש תמיכה של 61 ח"כים במועמד לראשות הממשלה, מהלך בלתי אפשרי אם החרמות בין המפלגות יימשכו. מן העבר השני, יימשכו הניסיונות להקמת ממשלת מיעוט בראשות בני גנץ, עם תמיכה מבחוץ של ישראל ביתנו והרשימה המשותפת, חרף החרמות. מצדדי המהלך אומרים כי בכך יסתיים שלטונו של נתניהו, כאשר לאחר הקמת ממשלה חדשה ייעשו ניסיונות לצרף אליה את הליכוד, בלי נתניהו, ומפלגות נוספות מהימין. "כלכליסט" מציג את מפת החרמות בפוליטיקה הישראלית וההתחייבויות שפיזרו עד הפוליטיקאים עד מועד פתיחת הקלפיות.

יאיר לפיד ונפתלי בנט, צילום: עמית שאבי יאיר לפיד ונפתלי בנט | צילום: עמית שאבי יאיר לפיד ונפתלי בנט, צילום: עמית שאבי

יאיר לפיד: לא יישב עם רפי פרץ

ח"כ יאיר לפיד, חבר רביעיית הקוקפיט בכחול לבן, הכריז בסוף השבוע כי המפלגה לא תקים ממשלה של 61 מנדטים שתהיה תלויה בקולו של שר החינוך רפי פרץ. לפיד הסביר כי הדבר משול בעיניו להקמת ממשלה "כשח"כ היבא היזבק מהרשימה המשותפת היא הקול ה־61". לדבריו, "חלק מהתבטאויותיו של הרב פרץ והברית שכרת עם איתמר בן גביר הוציאו אותו ממעגל הלגיטימיות הישראלית. כשהם עשו את הברית הפוליטית, התמונה (של ברוך גולדשטיין בסלון ביתו של בן גביר - צ"ז) עדיין היתה תלויה. מי שעושה ברית פוליטית כזו מוציא את עצמו מתחום הלגיטימיות הישראלית".

לפיד הוסיף כי "עם בצלאל סמוטריץ' גם יהיה קשה מאוד אבל עם נפתלי בנט ואיילת שקד כמובן אין לי בעיה". לעומתו, ח"כ יועז הנדל מכחול לבן (שחבר לגנץ עם תל"ם של משה בוגי יעלון) אמר ש"אין לי בעיה לשבת עם רפי פרץ. למרות הוויכוח הפוליטי איתו, הוא נמצא במחנה הציוני".

בנט ושקד: לא יישבו עם יאיר לפיד

בעקבות דבריו של לפיד נגד פרץ אמר בנט שהיה ב־2013 "אחיו" של לפיד: "לפיד, תתבייש לך. איך אתה מעז להשוות תת־אלוף בצה"ל, שהיה טייס עשרות שנים שגידל דורות על גבי דורות של לוחמים, שחלקם גם נפלו למען ביטחון ישראל – לתומכת מחבלים, המנוולת הזו יזבק? אתה לא תשב איתו? מי בכלל רוצה לשבת איתך?". ח"כ איילת שקד הוסיפה "לא הרב רפי ולא אנחנו נשב איתך".

נתניהו במליאה, צילום: אלכס קולומויסקי נתניהו במליאה | צילום: אלכס קולומויסקי נתניהו במליאה, צילום: אלכס קולומויסקי

אביגדור ליברמן: לא יישב עם הרשימה המשותפת ולא יכהן בממשלה שנתמכת על ידיה

ליברמן אמר כי "אני מקווה שבמסגרת חילופי שטחים ניפטר מאיימן עודה". הוא הוסיף כי הוא פוסל תומכי טרור.

ליברמן: לא יישב עם החרדים ובראשם דרעי וליצמן

ליברמן ויו"ר ש"ס היו חברים קרובים במשך שלושת העשורים האחרונים. ביחד הם הריצו באוקטובר 2018 את משה ליאון שנבחר לראשות העיר ירושלים. מאז סוף 2018, על רקע חוק הגיוס, חל משבר בין ליברמן והחרדים, ובמקביל נוצר קרע שהוביל לנתק מוחלט בין ליברמן לבין דרעי. יו"ר ישראל ביתנו אמר בימים האחרונים כי "את החרדים צריך לשלוח לאופוזיציה. הם צריכים צינון וזה יעזור גם להם. הם התחברו יותר מדי לשלטון. אנחנו רוצים מפלגות ציוניות וליברליות".

הרשימה המשותפת: לא תשב ולא תתמוך ברשימה שבה יושב ליברמן

ח"כ איימן עודה – יו"ר הרשימה המשותפת – תקף את ליברמן ואמר כי מפלגתו תצביע נגד ממשלה שבה יישב ליברמן.

עמיר פרץ: לא יישב עם נתניהו

יו"ר העבודה עמיר פרץ שגילח את שפמו ערב הבחירות בספטמבר 2019, שב והדגיש שלא יישב בממשלה תחת נתניהו. פרץ אמר כי קיבל הצעות מנתניהו לאחר הבחירות בספטמבר "שאיש לא קיבל ודחיתי אותן על הסף. נתניהו לא יכול להוות דוגמא לילדים שלי – ולכן הוא לא יכול להיות פרטנר שלי".

בני גנץ: לא יישב תחת נתניהו

 

יו"ר כחול לבן חזר והדגיש שמפלגתו לא תשב בממשלה תחת נתניהו כראש ממשלה לאור העובדה שהוגש נגדו כתב אישום ומשפטו יחל ב־17 במרץ. "נתניהו איבדת את זה, ואתה לא ראוי להיות ראש ממשלה יום אחד נוסף. איתך לא אשב". נתניהו מצדו הודיע שלא יישב בממשלה תחת בני גנץ.

תגיות