אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לאחים אלוביץ' יש אחריות מלאה להפסדים בתיק ני"ע שלהם ב-IBI" צילום: אוראל כהן

"לאחים אלוביץ' יש אחריות מלאה להפסדים בתיק ני"ע שלהם ב-IBI"

כך טוענת הפרקליטות בכתב הגנה לתביעה על סך 20 מיליון שקל של בעלי השליטה לשעבר בבזק, בגין ירידת ערך תיק ני"ע שלהם שהוקפא עם פתיחת החקירה בתיק 4000. הפרקליטות, ששוקלת לצרף את IBI כנתבעת: "האלוביצ'ים לא ביקשו למכור, ולא יכלו למכור ני"ע בגלל שעבודים". IBI: "לא יכולים לפעול על דעת עצמנו בחשבון לקוח"

04.03.2020, 14:26 | תומר גנון וליטל דוברוביצקי

האחים שאול ויוסף אלוביץ' לא פעלו ולא יכלו למכור בגלל שעבודים את תיק ני"ע שלהם ב-IBI עם פתיחת החקירה בתיק 4000, ועל כן יש להם אחריות מלאה לירידת ערכו. כך טוענת הפרקליטות בכתב ההגנה שהגישה היום (ד') לבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, ובו היא מבקשת לדחות על הסף את תביעתם של בעל השליטה לשעבר בבזק בסך 20 מיליון שקל בגין ירידת ערך תיק המניות שלהם ב-IBI. בתביעה נטען שהמדינה התרשלה בשמירת ערכו של חשבון ני"ע בשווי 35 מיליון שקל שחולט עם פתיחת החקירה בתיק 4000.

קראו עוד בכלכליסט

המדינה טוענת בנוסף בכתב ההגנה כי התביעה שהוגשה חותרת תחת הסכמת הצדדים לשחרור רכוש מוקפא של אלוביץ' ואישתו איריס, אשר שינתה לרעה את מצבה של המדינה. זאת כמי שרוצה לשמור על פוטנציאל חילוט הנכסים במידה ובני הזוג יורשעו במתן שוחד לראש הממשלה, בנימין נתניהו, והמדינה תרצה להשיב לפחות חלק מהכספים שצמחו להם כתוצאה מכך: למשל תמורה שהתקבלה בגין עסקת בזק-yes.

שאול אלוביץ שאול אלוביץ' | צילום: אוראל כהן שאול אלוביץ

במקביל לכתב ההגנה הודיעה המדינה שהיא שוקלת לצרף את IBI לתביעה (הודעת צד ג') וביקשה מבית המשפט לאפשר לה להחליט על כך בתוך שבועיים. "על פניו IBI הייתה מודעת בזמן אמת לירידת ערכן של המניות", טוענת המדינה באמצעות עוה"ד ניסן טוביאנה וקרן אביסרור מפרקליטות מחוז ת"א אזרחי.

האלוביצ'ים: "נזק כבד לחשבון"

 

על פי כתב התביעה שהוגש בחודש דצמבר, במסגרת החקירה הפלילית של רשות ני"ע והמשטרה נגד אלוביץ', ניתן צו הקפאת נכסים נגד בעל השליטה ואישתו איריס שבגינו נתפסו נכסים בשווי עשרות מיליוני שקלים.

למרות זאת תפסה המשטרה גם את חלקו בחשבון המניות ב-IBI של האח יוסי (50%), שלא נחשד כלל בפרשה ומסר רק עדות. מדובר בחשבון ניירות ערך שהיה בבעלות משותפת של שני האחים שנוהל בחברת אי.בי.איי. חלקו של יוסי, נטען בתביעה, היה גדול מחלקו של שאול. בעקבות בקשה שהגיש יוסי, ניתן צו לשחרר את מחצית החשבון שבבעלותו ובהמשך ניתן צו לשחרור חלק נוסף מהחשבון. חלקו של שאול שירד מאז לכ-30%, עדיין תפוס.

משנתפס החשבון, נטען בתביעה, חובה היתה על המדינה לשמור על ערכו הכלכלי, שעמד במועד התפיסה על כ-35 מיליון שקל. "אלא שהנתבעת התרשלה ברשלנות רבתי. לא זו בלבד שהנתבעת תפסה את חלקו של יוסי בחשבון שלא כדין....כתוצאה מכך ירד ערכו של החשבון, ולתובעים נגרם נזק כבד", נטען בתביעה.

לשאול, לפי חישובי התביעה, נגרם נזק בסך של כ- 10 מיליון שקל, וליוסי, שחלקו נתפס לפי התביעה שלא כדין, נגרם גם כן נזק בסך של כ-10 מיליון שקל.

יוסף אלוביץ': "IBI כפו מכירת מניות בזק"

כאמור המדינה דוחה את הטענות ומבקשת לסלק את התביעה על הסף. היא מעלה מספר טענות שלדבריה הובילו לכך שלאחים אלוביץ' יש אחריות מלאה (אשם תורם של 100%) להפסדים. כך למשל טוענת המדינה שמכירת המניות בעת התפיסה לא הייתה מעשית, והאחים בעצמם לא היו מוכנים לבצע פעולה כזאת בהמשך.

בכתב ההגנה מובא למשל קטע מעדותו של יוסי אלוביץ' במשטרה בתיק 4000, לפיה לאחר פתיחת החקירה הוא מכר מניות של חברת אנלייט, ובעקבות פרסום ב"כלכליסט" על כך שעוקלו החשבונות של אחיו, ב-IBI נכנסו ללחץ וביקשו שיפדה חובות לאלתר. "אמרתי להם שאני לא יכול כי המניות חסומות, אני יכול למכור מניות סאטקום", צוטט אלוביץ'.

"IBI היו מאוד אגרסיביים", הוסיף יוסף אלוביץ' בעדותו. "הם אמרו שהם לא מוכנים לשום דבר נוסף, כי הם מסתכנים. אמרו שהם מכנסים ועדת אשראי באופן חד צדדי למכור את מניות בזק שבתיק בכפייה. ואז יצאה הודעה שמכרנו מניות בזק". אלוביץ' הוסיף בהמשך העדות כי המכירה "בוצעה לי על הראש", וככל שזה היה תלוי בו לא היה מוכר.

IBI: "בתיק מוקפא אי אפשר לבצע פעולות"

טענת נוספת של המדינה היא שמכירה של המניות לא הייתה כדאית. היא מוסיפה כי גם אם הייתה רוצה לעשות זאת, היא הייתה תלויה ב-IBI אשר לה היה שעבוד ומשכון על המניות כנגד הלוואה שהעמידה לאחים אלוביץ', כך שכל תמורת המכירה הייתה עוברת לפירעון מיידי של החוב ל-IBI.

עוד טוענת המדינה שאין כל קשר סיבתי בין תפיסת התיק לירידת ערך המניות בתיק – שורה של ני"ע של חברות מקבוצת יורוקום. "ישנם גורמים רבים המשפיעים על המחירים בשוק", נכתב בכתב ההגנה. "זהו שוק תנודתי מאוד, ויש סיכוי משמעותי להפסד. לא ניתן בשום שלב לחזות התנהגות לאורך זמן".

בין הסיבות שאותן המדינה טוענת שלא יכלה לחזות: בקשת פירוק שהוגשה נגד קבוצת יורוקום שבשליטת האחים אלוביץ (בעל השליטה בשרשור בבזק באותן ימים); דיווחי החברות בעקבות החקירות והחשדות; מכירות בהיקפים גבוהים של מניות קבוצת יורוקום בסמוך לתפיסת תיק המניות על ידי האלוביצ'ים ו-IBI (בזק ואנלייט אנרגיה) בסכום כולל של למעלה מ-18 מיליון שקלים; ניהול החברות ושינויים בשוק התקשורת.

מ-IBI נמסר: "בית השקעות פועלת בהתאם לצווי בית משפט ובתיאום מלא עם משטרת ישראל. נדגיש כי המשמעות של תיק מוקפא היא שאין לאפשר לבעל החשבון לבצע פעולות כלשהן בנכסים המוחזקים בו. וממילא ל-IBI שירותי בורסה אין כל שיקול דעת או יכולת לפעול בחשבונות לקוחותיה על דעת עצמה. התביעה של אלוביץ לא הגיעה לידנו ואין לנו אפשרות להתייחס מעבר לכך לטענות עצמן".

תגיות