אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המירוץ הדמוקרטי: הקלות המס ניצחו בסופר טיוזדיי צילום: Carlo Allegri

המירוץ הדמוקרטי: הקלות המס ניצחו בסופר טיוזדיי

אחרי שורה של דיבייטים איומים וכמעט בלי עבודת שטח, סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן הוכרז ככוכב הגדול של יום הבחירות המכריע בפריימריז. הקלפים המנצחים: הבטחותיו להציל את מעמד הביניים והסלידה של הממסד הדמוקרטי מברני סנדרס

05.03.2020, 08:29 | ויקי אוסלנדר

ואז נשארו שניים. אחרי גל של פרישות מתמודדים התנקזו קולות המצביעים ביום שלישי הגדול (Super Tuesday) אל שני המועמדים שסומנו מובילים מתחילת הדרך — סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן המתון, כמנצח הברור עם פער של כ־70 נציגים, והסנאטור הפרוגרסיבי ברני סנדרס, במקום השני.

משתרכים מאחור, וכעת כמעט לא רלבנטיים, המיליארדר המתון, ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג שניצח אך ורק בטריטוריה של סמואה האמריקאית, הסנאטורית הפרוגרסיבית אליזבת וורן וחברת הקונגרס טולסי גאברד.

הבחירות התקיימו בצל התפשטות וירוס הקורונה והפחתת הריבית המפתיעה של הפדרל ריזרב כדי להתמודד עם הפגיעה במשק ולמנוע מיתון עולמי. אף שלא הוקצו קלפיות מבודדות, מצביעים רבים הגיעו לממש את זכותם הדמוקרטית כשהם עטויים במסכות.

המבוגרים הלכו עם ביידן

ביידן ניצח בלי כמעט עבודת שטח, בלי מטות קמפיין, עם מימון מדולל ושורה של הופעות איומות על במת הדיבייט. עם זאת, הוא נהנה מתמיכת הממסד הדמוקרטי שסימן אותו כמועמד שלו והתאחד סביבו בימים האחרונים. זאת כולל תמיכה פומבית יוצאת דופן מצד מתמודדים מתונים פופולריים אחרים, ובהם ראש העיר לשעבר של סאות' בנד פיט בוטיג'ג' והסנאטורית איימי קלובשר, שפרשו השבוע מהמרוץ, והפוליטיקאי בטו אורורק.

במדינות רבות הצליח ביידן לגייס את קולות הקהילה האפרו־אמריקאית והמצביעים המבוגרים שהצביעו לו במספרים גבוהים, והראה כי יוכל להקים קואליציה עם חלקים נרחבים של המפלגה הדמוקרטית.  

סנדרס, שהגיע לסופר טיוזדיי כמוביל צפוי לפי הסקרים ואנדרדוג לפי תקשורת המיינסטרים (שלא מצליחה להשלים עם נסיקתו), רשם אכזבה גדולה להבטחת הקמפיין שלו, להביא קהלים חדשים ולהניע את הצעירים לקלפיות. למעשה, שלשום נחשפה יכולתו המוגבלת לסחוף אפילו קהלים ישנים, כשלא הצליח לנצח במדינות שסחף ב־2016, כמו מינסוטה ואוקלהומה, ובאף אחת מהמדינות שבהן הנשיא טראמפ ניצח את המועמדת הדמוקרטית הילארי קלינטון בבחירות הכלליות. אלה הם סימנים לא מעודדים למועמד שמנסה לשכנע את ציבור הבוחרים, כי הוא יכול לאגד סביבו קואליציה רחבה כדי להביס את טראמפ.

הנתונים העגומים של סנדרס נרשמו ביום שהוא המשמעותי ביותר במרוץ הדמוקרטי למועמדות לנשיאות ארה"ב. ביום בודד אחד, המספר הגדול ביותר של מצביעים בוחרים את המועמד שלהם ב־14 מדינות ובטריטוריה אחת (סמואה האמריקאית) ומעניקים בחישוב כולל 1,338 צירים, שמהווים 34% מכלל הנציגים.

נציגים אלו בוחרים את המועמד שיתמודד על נשיאות ארה"ב מול טראמפ בוועידה הארצית של המפלגה הדמוקרטית. כל מדינה מקבלת מספר צירים באופן יחסי לגודלה, ועל מועמד לזכות ב־1,991 צירים, רוב מוחלט מתוך 3,979 צירים, כדי לקבל את המינוי מוועידת המפלגה.

משום שהצירים מתחלקים באופן יחסי, העובדה כי ביידן ניצח במספר רב יותר של מדינות, בהן גם מסצ'וסטס ומינסוטה, כנגד כל התחזיות, היא בעלת משמעות רבה להמשך הקמפיין ולעיצוב הנרטיב התקשורתי, ואף צפויה להחיות את ההתלהבות סביבו כמועמד מוביל. כבר בעשר וחצי בערב העניק ביידן נאום ניצחון עליז במיוחד שבו מנה את המדינות שבהן זכה ברוב יחסי. במציאות, עם זאת, התחרות נותרה צמודה.

ההישגים העקביים של סנדרס לא מאפשרים לאף מועמד לברוח מהחבורה ולהכריע את הבחירות כבר עכשיו, כפי שקרה בשנת 2000 עם אל גור וב־2004 עם ג'ון קרי. מה שמשאיר שאלה מרכזית פתוחה: האם המועמד שייבחר יהיה זה שינסה להצעיד את ארה"ב שמאלה, או המועמד שינסה להחזיר אותה אחורה לימים של לפני ניצחון טראמפ.

בלומברג הודיע על פרישה

 

נחמה מסוימת אפשר למצוא בתוצאות הבינוניות למדי של בלומברג, שהוכיחו כי כסף לא יכול לקנות בחירות ארציות. מי שהשקיע כחצי מיליארד דולר בפרסום, פי עשרה לעומת כל מועמד אחר ויותר מכל מועמד אי־פעם, וסחף כאמור רק את סמואה, הודיע אתמול כי הוא פורש מהמרוץ.

המובילים, ביידן וסנדרס, מייצגים את שני הקצוות של המפלגה הדמוקרטית. עיקר הקמפיין של ביידן מבוסס על הרעיון של פשרנות פוליטית, שמירה על הקיים והתמקדות בהצלת מעמד הביניים באמצעות הקלות מס, קיצוצים בביטוח הלאומי והרחבת תוכנית הבריאות הממשלתית אובמה־קר. סנדרס, לעומת זאת, קורא לשינוי השיטה, להטלת מס עושר על האולטרה־עשירים, ביטול ביטוחי הבריאות הפרטיים, מחיקת חובות הסטודנטים והגדלת קצבאות.

השווקים הגיבו בחיוב לנצחונו של ביידן, עם עליות של עד 2% במדדים העיקריים וזינוק של עד 3% במניות שירותי הבריאות. קפיצות אלה סיפקו את ההמחשה הטובה ביותר לתחושת ההקלה מהניצחון המתרחק של סנדרס, מי שמבקש לשנות את פני מערכת הבריאות האמריקאית ולחתוך את הקשר בין וושינגטון לוול סטריט.

תגיות