אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בגלל הקורונה: לופטהנזה, סוויס ואוסטריאן איירליינס עוצרות את הטיסות לישראל צילום: ויקימדיה

דיווח שוטף

בגלל הקורונה: לופטהנזה, סוויס ואוסטריאן איירליינס עוצרות את הטיסות לישראל

קבוצת התעופה הגרמנית הודיעה כי היא עוצרת את כל טיסותיה לנמלי התעופה בן גוריון ורמון בשל התפשטות הנגיף - החל מיום ראשון הקרוב. במקביל הודיעה גם חברת הלואו קוסט וויז אייר על ביטול טיסות בקו וינה-תל אביב ווינה-אילת

05.03.2020, 21:03 | שירות כלכליסט ו-ynet

הישראלי ה-17 שאובחן כחולה בקורונה

 

21:00 - החולה ה-17: פנסיונר ממרכז הארץ אובחן הערב כחולה בנגיף הקורונה, לאחר שחזר ב-29 בפברואר מאיטליה ונכנס ישר לבידוד ביתי. החולה שב ארצה בטיסה EJ3342 של חברת איזיג'ט, שהמריאה מוונציה לנתב"ג בשעה 12:20. לאחר מכן נסע הביתה ברכבו הפרטי ושהה מאז בבידוד.

 

זהו הנוסע השני בטיסה זו שמאובחן כחולה בקורונה, אחרי חולה מספר 15 שהיה בה גם הוא. כל הנוסעים בה נדרשים להיכנס לבידוד ביתי ולדווח על כך באתר המשרד או במוקד 5400*. נוסעים שחשים במהלך הבידוד תסמינים של חום, שיעול או קשיי נשימה, צריכים להתקשר באופן מיידי למוקד 101 של מד"א על מנת לברר אם עליהם להיבדק כנשאי הנגיף.

 

17:30 - הישראלי הנוסף שנמצא חיובי לנגיף הוא נהג אוטובוס הצליינים שטיילו בישראל ושבו ליוון - בן 38 ממזרח ירושלים. הוא אושפז בבידוד בבית החולים פוריה. משרד הבריאות יפרסם בהמשך פרטים נוספים על המקומות שבהם ביקר.

 

החולה ה-16, שבא במגע עם תיירים מספרד, גרמניה ויוון הגיע למרכז הרפואי לאחר שחש ברע ואובחן כחולה בדלקת ריאות. מצבו יציב והוא בהכרה מלאה.

 

במקביל, המשטרה הודיעה כי "בהמשך להתפשטות נגיף הקורונה בישראל, ובעקבות מספר אירועים שהתרחשו בימים האחרונים מאז התפרץ הנגיף שבהם התעלמו אזרחים ביודעין מהנחיות משרד הבריאות אשר קראו להם לשהות בבידוד, או שביצעו עבירות נגד פקחי משרד הבריאות או שהטעו את פקחי משרד הבריאות בשעת תשאולם - החליטה משטרת ישראל לפתוח בשמונה חקירות פליליות בהתאם למדיניות ולהנחיות נגד אותם מפרי צווים. נבהיר כי הטיפול באירוע התפשטות נגיף הקורונה, כמו גם האחריות על פיקוחם של הנקראים לבידוד, הינם באחריות משרד הבריאות.

 

 

לופטהנזה וחברות תעופה אחרות עוצרות את הטיסות לישראל

 

16:10 - קבוצת לופטהנזה הודיעה על ביטול טיסות לישראל לשלושה שבועות, החל מיום ראשון הקרוב. לפי הודעת הקבוצה, "כתוצאה מהחמרת הנחיות הכניסה לישראל, שייכנסו לתוקפן החל מה-6 במרץ, וכוללות, בין היתר, איסור כניסה לנוסעים מגרמניה, שוויץ ואוסטריה, יובילו לירידות חדות בביקושים לטיסות לישראל. כל שלוש החברות בקבוצת לופטהנזה (לופטהנזה, סוויס אייר ואוסטריאן איירליינס), יבטלו את כל טיסותיהן לתל אביב ולאילת החל מיום ראשון, ה-8 במרץ, ועד ל-28 במרץ".

 לופטהנזה. מבטלת טיסות לופטהנזה. מבטלת טיסות  לופטהנזה. מבטלת טיסות

בהודעה של החברה נמסר, כי: "לופטהנזה רואה עצמה מחויבת לבצע שינויים אלה מסיבות כלכליות ותפעוליות, כיוון שנוסעים רבים אינם מורשים להיכנס לישראל. מסיבות תפעוליות, חלק מהטיסות לתל אביב בשישי-שבת הקרובים, כבר בוטלו, כיוון שהתקנות החדשות אוסרות גם על צוותי האויר להיכנס לארץ. בימים כתיקונם, חברות התעופה של קבוצת לופטהנזה מציעות 10 טיסות יומיות לתל אביב, ובנוסף, מציעה לופטהנזה טיסה שבועית אחת לאילת".

במקביל הודיעה גם חברת הלואו קוסט וויז אייר כי תבטל טיסות בקו וינה-תל אביב ווינה-אילת - אך לא תבטל את הקו לחלוטין.

(תמר הדר)

 

"יש להקים קרן בסך 10 מיליארד שקל לסיוע מיידי לענפים שנמצאים על סף קריסה בעקבות משבר הקורונה"

15:30 - בימים האחרונים נפגש ח"כ ניר ברקת, המיועד לתפקיד שר האוצר בממשלת נתניהו, עם בכירי הסקטור הפרטי בענפי התעופה, המלונאות והתעשייה, המעסיקים ונציגי העובדים, כדי לבחון יחד איתם את השלכות המשבר על ענפיהם, ולגבש את דרכי הטיפול והצעדים הנדרשים למניעת פגיעה מהותית בכלכלת ישראל ובפרנסתן של אלפי משפחות במשק.

 

ברקת: "אני מחזק את ידי רה"מ בנימין נתניהו, שר הבריאות ואנשי משרדי הממשלה, העושים ימים כלילות בשמירה על בריאות הציבור. זו המשימה העיקרית בה עלינו לעסוק.

 

"כלכלת ישראל חזקה ויציבה, ובניהול נכון של משבר הקורונה נצלח אותו. כרגע המיקוד צריך להיות בסיוע לענפים המושפעים מהאירוע, ולשם כך יש להקים קרן בסך 10 מיליארד שקל לסיוע מיידי שיתבטא בערבויות מדינה, ברשת ביטחון תזרימית ובסיוע מדינה".

(צבי זרחיה)

 

תעשיית הפקת הארועים עורכת כנס חירום לאור גל הביטולים

 

15:20 - חשש מקריסת עסקים בתעשיית הפקות הארועים. לאור הביטול ההמוני של ארועי חברות ייפגשו אנשי תעשיית האירועים לכנס חירום בו ידונו במצב. הארוע ייערך במוצאי שבת בטראסק בתל אביב. מפיק הארועים אלירן ברדוגו, החליט להרים אירוע חירום בעקבות ביטול כנסים, ירידי מכירות, ארועים לפורים ועדליאדות לאחר הודעת משרד הבריאות בדבר ביטול ארועים.

"זה מפגש חרום שארגנתי מהרגע להרגע לאור המצב", אמר ברדוגו בשיחה ל"כלכליסט". "יהיו שם אנשים מכל תעשיית הארועים, מפיקי ארועים, בעלי אולמות ארועים, בעלי חברות תאורה וקייטרינג ועוד. יש הרבה מעגלים שנפגעים מההוראה של משרד הבריאות לבטל ארועים. החל מסטודנט מלצר שלא יוכל לשלם מחר שכר דירה ועד למפיקי ארועים. מקטסטרופה שהיתה אמורה להיות קטנה ומקומית ולגיטימית, משרד הבריאות הפך את זה לארוע קיצוני. שמוציאים הודעה כזו מטעם משרד הבריאות, גם אם הוא מדבר על ארועים של 5000 איש, אנשים לוקחים את זה למקום קיצוני ומבטלים גם ארועים של 200 איש ושל 500 איש. משרד הבריאות מכסתח את עצמו, אבל לא ירחק היום שאנשים בתעשיה יאבדו את מקום העבודה. בארוע של 1,000 איש עובדים 500 איש. זה יפגע בהרבה מעגלים.

(אורנה יפת)

 

עוד תיירים מיוון ששהו בישראל אובחנו כנשאי קורונה

14:15 - משרד הבריאות עדכן בצהריים (ה') כי תיירים מיוון ששהו בישראל וברשות הפלסטינית אובחנו כנשאי קורונה. לפי הודעת המשרד, "דווח על תיירים מיוון ששהו בישראל וברשות הפלסטינית בין 19 ל-27 בפברואר ולאחר חזרתם ליוון חלו ונמצא כי הם חיוביים לנגיף קורונה. אנו עורכים חקירה אפידמיולוגית בשיתוף הרשות הפלסטינית והמידע הרלוונטי יועברו לציבור בהקדם". 

כמו כן, אתמול הודיע משרד הבריאות היווני כיאדם שביקר לאחרונה במצרים וישראל ונחת לבסוף במדינה נדבק בנגיף הקורונה. הרשויות ביוון ציינו כי הוא אושפז בבידוד בבית חולים בעיר פטרס. לפי הדיווחים ביוון, גורמים רשמיים במדינה החלו להתחקות אחר מסלולו המלא של האיש. במשרד הבריאות ובמשרד החוץ בישראל לא התייחסו לדברים. 

נוסעים בנתב"ג, צילום: שאול גולן נוסעים בנתב"ג | צילום: שאול גולן נוסעים בנתב"ג, צילום: שאול גולן

תושבת ניו יורק שביקרה בישראל אובחנה כחיובית

 

13:30 - תושבת ניו יורק אובחנה אמש (ד') בארה"ב כחיובית לנגיף הקורונה לאחר שביקרה בישראל בתאריכים 27-23 בפברואר ושהתה בירושלים. היא נדבקה כנראה בניו יורק, הגיעה לארץ מבלי שידעה זאת ושבה לארצות הברית. כך דיווח היום (ה') משרד הבריאות.

המשרד פרסם את המקומות שבהם שהתה האישה, בשנות ה-50 לחייה, שלא פיתחה תסמיני מחלה: היא הגיעה לארץ בטיסת אל על מספר LY8 שיצאה מניו יורק בשעה 23:50 בתאריך 22 בפברואר ונחתה בישראל בתאריך 23 בפברואר בשעה 17:10. היא יצאה מהארץ בטיסת אל על מספר LY27 שיצאה מישראל בשעה 01:05 בתאריך 28 בפברואר ונחתה בניו יורק.

להלן סיכום החקירה האפידמיולוגית: כל מי שהיה במקומות המוזכרים בשעות הנקובות מתבקש להיכנס לבידוד בית למשך שבועיים מיום החשיפה ולדווח על כך באתר משרד הבריאות.

  • ביום ראשון, 23 בפברואר, בין השעות 23:30-21:30 הייתה בקפה רימון ממילא וביקרה בסניף זארה בשדרות ממילא בירושלים.
  • למחרת שהתה בין השעות 15:00-13:00 בקפה רימון במדרחוב בן יהודה בירושלים. היא עלתה על קו אוטובוס אגד מספר 74 ברחוב קינג ג'ורג בשעה 15 וירדה ברחוב דרך חברון בירושלים.
  • בשעות אחר הצהריים, בין 19:00-17:00, הייתה ב"אושר עד" בקניון הדר ברחוב פייר קניג 26 ירושלים.
  • ביום שלישי, 25 בפברואר, הייתה במתחם התחנה ברחוב דוד רמז 4 בירושלים, במסעדת KITCHEN STATION ב-15:00-14:00.
  • למחרת, 26 בפברואר, ב-10:00-09:00 הייתה בבנק מזרחי טפחות למשכנתאות ברחוב הלני המלכה 9 בירושלים.
  • כמו כן, היא שהתה בחנויות FOX HOME, "אושר עד" וצומת ספרים בקניון הדר בירושלים בשעות 14:00-11:30.
  • ביום חמישי, 27 בפברואר ב-10:00, נסעה בקו אגד מספר 74 מדרך חברון לתלפיות.
  • בין השעות 11:00-13:00 הייתה בבית קפה קפית ברחוב עמק רפאים 36 בירושלים.
  • ב-19:30 עלתה על קו אוטובוס אגד מספר 74 מדרך חברון לתחנה המרכזית בירושלים ואחר כך, ב-20:30, עלתה על הרכבת בקו ירושלים-נתב"ג.

שחקני מכבי ת"א הפרו בידוד, השר ליצמן: "ייתכן שננקוט אמצעים"

12:10 - למרות הנחיית משרד הבריאות, לפיה על שחקני מכבי תל אביב בכדורסל להימצא בבידוד בית בשל התפרצות נגיף הקורונה לאחר ששבו מספרד ב-14 הימים האחרונים, עלו השחקנים אמש (רביעי) על הפרקט בהיכל מנורה-מבטחים למשחק מול אנאדולו אפס הטורקית. שר הבריאות יעקב ליצמן הגיב על כך בריאיון לאולפן ynet: "אנחנו נצטרך להעביר לאנשי המקצוע, שהם יטפלו בזה. אם החוק חל על כולם, כולם צריכים להקפיד". עוד אמר כי אם יתברר שהשחקנים היו צריכים להיות בבידוד, "נצטרך לנקוט אמצעים".

במשרד הבריאות אמרו במקביל: "בהתאם להנחיות משרד הבריאות כל מי ששהה במדינות הקבועות בצו הבידוד ב-14 הימים האחרונים מחויב לשהות בבידוד. קבוצת הכדורסל של מכבי ת"א לא הוחרגה מתחולת הצו, ואם שחקניה שהו במדינה שהחוזרים ממנה מחויבים בבידוד אז גם הם מחויבים לשהות בבידוד. הפרה של הצו מהווה הפרה של החוק ועלולה לגרור נקיטת צעדי אכיפה נגד המפרים של הצו".

אלפי אוהדים צבאו על הכניסות, ולבסוף כ-3,000 מהם הצליחו להיכנס. מיקי פלוטקין, תושב תל אביב שנכנס למשחק אחרי שהמתין הרבה זמן בחוץ, סיפר על שהתרחש: "אנשים היו באטרף בכל פעם שמישהו צעק 'הינה, נכנסים'. כנראה שמחלת הספורט חזקה יותר מהקורונה". לדבריו, "זה ממש מוזר שהקבוצה שיחקה. זה נגד כל נוהלי משרד הבריאות. היו המון אוהדים שהגיעו עם מסכות". 

אוהדים בהיכל מנורה-מבטחים, אתמול, צילום: עוז מועלם אוהדים בהיכל מנורה-מבטחים, אתמול | צילום: עוז מועלם אוהדים בהיכל מנורה-מבטחים, אתמול, צילום: עוז מועלם

12:00 - מנהלי המלונות חוששים מירידה חדה במספר לינות התיירים בחודש מרץ הקרוב, ככל הנראה נוכח השפעות משבר הקורונה. כך עולה מסקר הערכת מגמות בעסקים שמפרסמת היום הלמ"ס.

עם זאת לפי הסקר, נכון לחודש פברואר האחרון, עוד לא ניכרו השפעות הנגיף על הלינות. בהסתכלות לחודש מרץ, מעריכים מנהלי המלונות כי מספר הלינות של תיירים ישראליים יעלה. המאזן שנרשם לגבי הציפיות ללינות תיירים בחודש מרץ עמד על שיעור שלילי של 10.2%, חריג לתקופה, שנרשם בפעם האחרונה בתקופת אינתיפאדת הסכינים ב-2016.

קרובי משפחה של דיירים בבתי אבות וסבלתם ממחלת חום? אל תבואו לבקר

11:20 - אגוד בתי האבות והדיור המוגן (א.ב.א) הנחה הבוקר (ה') את כלל מוסדותיו לבקש מקרובי המשפחה של הדיירים והמטופלים להימנע מביקורים במקרים בהם המבקר היה חולה בשיעול או במחלת חום בשבועיים שקדמו למועד הביקור הרצוי, או שחזר בשבועיים אלה מחו"ל. 

  , צילום: רויטרס צילום: רויטרס   , צילום: רויטרס

מצב חירום בקליפורניה: מחפשים 2,500 נוסעי ספינה

10:15 - מושל קליפורניה, גאווין ניוסום, הכריז הלילה (בין רביעי לחמישי) על מצב חירום אחרי מקרה מוות ראשון של חולה בנגיף הקורונה במדינה. האיש שמת אובחן כחולה בנגיף לאחר שיט תענוגות למקסיקו, וכעת פועלות הרשויות בקליפורניה לאתר כ-2,500 נוסעים שכבר ירדו מהספינה בחודש שעבר.

במסיבת עיתונאים הלילה הסביר מושל קליפורניה כי מטרת ההכרזה על מצב חירום במדינה – השנייה לעשות זאת בארה"ב, אחרי פלורידה – היא לסייע לרשויות במאבק למניעת התפשטות הנגיף. הוא ציין שההכרזה תקל על הסוכנויות במדינה לרכוש ציוד ושירותים שונים, ולשתף מידע על מטופלים. 

גאווין ניוסום, מושל קליפורניה, מכריז על מצב חירום במדינה, צילום: איי פי גאווין ניוסום, מושל קליפורניה, מכריז על מצב חירום במדינה | צילום: איי פי גאווין ניוסום, מושל קליפורניה, מכריז על מצב חירום במדינה, צילום: איי פי

לפי הרשויות, החולה שמת הוא תושב העיר רוקלין שליד סקרמנטו. הוא היה בן 71 וסבל ממחלות רקע. הוא אובחן כחולה ביום שלישי, ואנשים שהיו עמו במגע קרוב הועברו לבידוד. ככל הנראה, כך נמסר, הוא נדבק בנגיף במהלך שיט תענוגות על הספינה "גראנד פרינסס", שהפליגה ב-10 בפברואר מסן פרנסיסקו למקסיקו, ושבה לסן פרנסיסקו ב-21 בפברואר.

2,500 נוסעים ירדו אז מהספינה, ולפי המושל ההערכה היא שכמחצית מהם הם תושבי קליפורניה. כעת עושות הרשויות מאמץ לאתר את כל הנוסעים הללו ולבדוק אם גם הם נדבקו. 

הספינה הפליגה בהמשך להוואי, ולפי ה"גרדיאן" אלפי נוסעים עלו עליה למסע זה. כעת עושה הספינה את דרכה חזרה לסן פרנסיסקו, אך הרשויות הורו לה להישאר במים בינלאומיים ולאפשר למשמר החופים ולמרכז לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC) לערוך בדיקות לכמה מהנוסעים. הכוונה היא להעביר את הבדיקות למעבדה ביבשה בעזרת מסוקים.

ספינת התענוגות גראנד פרינסס, צילום: איי אף פי ספינת התענוגות גראנד פרינסס | צילום: איי אף פי ספינת התענוגות גראנד פרינסס, צילום: איי אף פי

לפי המושל ניוסום, 11 מהנוסעים ועוד 10 אנשי צוות שנמצאים על הספינה כעת גילו תסמינים מחשידים. הרשויות מתכוונות גם לבדוק עוד 62 נוסעים מהמסע הקודם למקסיקו, שנותרו על הגראנד פרינסס במסע שלה להוואי וחזרה. נוסעים אלו התבקשו להישאר בבידוד בחדריהם. שאר הנוסעים, שמספרם לא דווח, לא קיבלו הוראה דומה.

הספינה גראנד פרינסס מופעלת על-ידי חברת פרינסס קרוז של תאגיד קרניבל, אותה חברה שמפעילה את הספינה "דיימונד פרינסס" שעברה בידוד ביפן, ואשר 705 מנוסעיה ואנשי צוותה נדבקו בקורונה (בהם כמה ישראלים), שישה מהם מתו. החברה מסרה כי היא פועלת יחד עם הרשויות האמריקניות ועל בסיס ההנחיות של ה-CDC. בחברה הוסיפו כי "צבר קטן" של מקרי הידבקות בקורונה, בצפון קליפורניה, קשור לספינה.

 

מתגוננת מקורונה בקירקלנד, וושינגטון, צילום: איי פי מתגוננת מקורונה בקירקלנד, וושינגטון | צילום: איי פי מתגוננת מקורונה בקירקלנד, וושינגטון, צילום: איי פי

 

 

דיווח: ארבעה תיירים נדבקו בנגיף ברשות הפלסטינית

 

10:00 - משרד הבריאות הפלסטיני מסר הבוקר (ה') כי הוא בודק כמה אנשים מחשש שנדבקו בנגיף במלון בבית ג'אלא ליד בית לחם. בהודעה רשמית מטעם המשרד נמסר כי נערכות הבדיקות הנדרשות וממתינים לתוצאות, שיפורסמו בפני הציבור במהרה. במשרד קראו לציבור לעקוב אחר ההנחיות ולשמור על איפוק.

באתר העיתון הפלסטיני "אל-קודס", נכתב כי מדובר במלון "אנג'ל" בבית ג'אלא, וככל הנראה תיירים מדרום קוריאה הם שנדבקו. בית ספר שממוקם בסמוך לבית המלון פונה. לפי דיווחים בכלי תקשורת פלסטיניים, ארבעה חולי קורונה ראשונים אותרו ברשות הפלסטינית ואובחנו לאחר ששהו במלון באזור בית לחם. לפי אותם דיווחים, עובדי המלון נשלחו לבידוד ביתי.

ברקע החשד להידבקות בשטחי הרשות, פרסם משרד הבריאות הפלסטיני כמה הנחיות חדשות: מלון "אנג'ל" יהפוך למרכז בידוד לנבדקים ובמקביל תוקפא כניסת תיירים לשטחי הרשות הפלסטינית. במקביל, במחוז בית לחם תופעל תוכנית חירום שבמסגרתה ייסגרו כל מוסדות החינוך למשך שבועיים, כמו גם המסגדים והכנסיות. כמו כן יידחו למשך יותר משבועיים אירועי תרבות, כנסים ומשחקי ספורט.

   

בשיבא מתכננים אשפוז ביתי לחולי קורונה במצב קל

08:50 - בשל החמרות משרד הבריאות והעלייה במבודדי הבית, עולה החשש לקפיצה במספר חולי הקורונה בישראל. בזמן שבבתי חולים נוספים נערכים לקליטת חולי קורונה, במרכז הרפואי שיבא בתל השומר כבר חושבים על הצעד הבא - בידוד בית במעקב גבוה לחולי קורונה הקלים.

לדברי ד"ר גליה ברקאי, מומחית במחלות זיהומיות, "בשלב מסוים בתי החולים לא יוכלו להכיל את כל חולי הקורונה וגם משרד הבריאות יודע שאין צורך בכך". הפתרון, לדבריה, הוא בידוד בית לחולים הקלים תחת השגחה מוקפדת של צוות רפואי. בשיבא מבהירים: "אנחנו כבר עכשיו ערוכים להוציא את את התוכנית הזו לפועל". המטרה - טיפול בבתי החולים רק למי שבאמת זקוק לכך, כפי שצריכה להתנהל רפואת חירום.

בי"ח שיבא תל השומר, צילום: אבי מועלם בי"ח שיבא תל השומר | צילום: אבי מועלם בי"ח שיבא תל השומר, צילום: אבי מועלם

מאז שהחלה התפשטות הנגיף בישראל מספר הישראלים המחויבים בבידוד בית עלה לעשרות אלפים, בהם אנשים ששבו מהמדינות הנמצאות בסיכון, או אנשים שהיו במגע עם חולי קורונה שאובחנו אחרי ששבו מחו"ל. במרכז הרפואי שיבא נערכים לצעדים הבאים, כאשר מספר החולים יעלה גם הוא ולא יתאפשר לאשפז את כל החולים בישראל, בשל העומס שיש כבר על מערכת הבריאות.

ד"ר ברקאי אמרה: "אנו נערכים לאפשרות של אשפוז ביתי של אנשים שנדבקו בנגיף ושאינם מפתחים סימני מחלה או שסובלים מסימני מחלה קלים, מכיוון שאנחנו רואים שהמספרים עולים והמערכת לא תעמוד בזה וגם אין צורך בכך". ד"ר ברקאי הסבירה על הבעייתיות של הבאת כל חולה אל בית החולים: "מה עם אנשים שמוגבלים בגופם או שכלם, או מצב ששני הורים חולים, מה עושים עם הילדים? אלה מצבים שכבר צריך לקחת בחשבון". היא הוסיפה כי בארה"ב ומדינות רבות באירופה חולי קורונה קלים נמצאים בבידוד בית, כל עוד מצבם לא מחמיר.

בנימין נתניהו ומשה בר סימן טוב, צילום: אלכס קולומויסקי בנימין נתניהו ומשה בר סימן טוב | צילום: אלכס קולומויסקי בנימין נתניהו ומשה בר סימן טוב, צילום: אלכס קולומויסקי

כדי לאפשר בידוד בית לחולי קורונה שיהיה ניתן לעקוב אחריו, במרכז הרפואי שיבא יצרו ערכה הכוללת טאבלט, מד לחץ דם, מד סטורציה, מד חום וערכת Tyto לבדיקה מרחוק. כל חולה קורונה יקבל ערכה זו והשירות יכלול תקשורת רציפה, ניטור ובדיקה גופנית מרחוק תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ומעקב על ידי צוות המומחים של שיבא.

על הטאבלט מותקן יישומון (Datos Health) שמשמש לתקשורת בווידאו ולהזנה ולניטור של סימנים חיוניים. היישומון ישלח למטופלים תזכורות על הצורך במדידת הסימנים ושאלונים לניטור סימני מחלה האופייניים לקורונה. פעם ביום תתקיים שיחת וידאו בין הרופא/ה למטופל/ת ובמהלכה תתקיים בדיקה גופנית בעזרת ערכת ה-Tyto. צוות מומחי שיבא, הנמצא באוהל הטכנולוגיות המתקדמות, יעמוד לרשות המטופלים 24 שעות ביממה לשאלות רפואיות וכן לתמיכה טכנית.

אם תחול החמרה במצב הרפואי, צוות המומחים יפנה את המטופל/ת מיידית להמשך טיפול במתקן הבידוד. המעקב אחר החולים יהיה צמוד והצוות הרפואי יוכל לראות את כל מגמות המדידות ומצבם לפי הנתונים הפיזיים והשאלון שיצטרכו למלא מדי יום. חולים קלים יצטרכו למדוד חום, דופק ומדד חמצון שלוש פעמים ביום, יצטרכו למלא שאלות כל יום ולדבר עם רופא בשיחת וידאו פעם ביום. חולים יותר מורכבים ימדדו גם לחץ דם ושתי שיחות וידאו ביום.

לדברי ד"ר ברקאי, שמלווה את ההתנהלות סביב בידוד חולי הקורונה עוד טרם הגעת הנגיף לישראל, בשיבא מוכנים כבר היום לצאת בשירות זה, שיאפשר נוחות לחולים וגם אפשרות לצוותים הרפואיים להשקיע את המשאבים הנדרשים בחולים שיותר זקוקים לכך. "אנחנו כבר צעד קדימה", אמרה ד"ר ברקאי. "משרד הבריאות מוכן שנייצר אפשרות כזו אם קופות החולים ישתפו פעולה וכבר בימים אלה אנחנו נפגשים עם ראשי קופות החולים כדי לקדם את ההליך".

ברקע הדברים, מנהל המרכז הרפואי הדסה בירושלים פרופ' זאב רוטשטיין סיפר כי אצלו אין היערכות מיוחדת לטיפול בחולי קורונה: "אין לנו תקציב להיערכות מיוחדת. כמו שאתם יודעים, מצב הדסה לא מאפשר לנו לבזבז כסף מיותר ואנחנו צריכים אותו בשביל החולים הקיימים".

על השאלה מה יקרה אם יגיע להדסה חולה קורונה, השיב פרופ' רוטשטיין: "נעביר אותו לתל השומר או שילך הביתה. מקומם של החולים האלו הוא בבית, כל החולים הקלים יכולים להיות בבית, החולים שנמצאים בתל השומר לא זקוקים לזה".

תגיות