אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מראיונות בוידאו, דרך ביטול פגישות ועד הקפאת גיוסים – עבודה בישראל בצל הקורונה צילום : גיא לוי

נגיף הקורונה

מראיונות בוידאו, דרך ביטול פגישות ועד הקפאת גיוסים – עבודה בישראל בצל הקורונה

מקומות עבודה נערכים לעבודה מהבית, מתמודדים עם היעדרויות של עובדים בבידוד ואפילו משנים את מערך גיוס העובדים. החברות שלא הקפיאו גיוסים של עובדים חדשים עוברות לראיונות עבודה בוידאו או מאטות את תהליך הגיוס. נגיף הקורונה משנה את הדרך בה אנחנו עובדים ואפילו את הכישורים שנדרשים מעובדים, מנהלים ומועמדים לעבודה

08.03.2020, 12:58 | מעין מנלה

התפשטות נגיף הקורונה משפיעה על מקומות עבודה אולי יותר מכל תחום אחר בחיינו. כאשר יותר ויותר אנשים מחוייבים בבידוד ולא יכולים להגיע למקום העבודה, הדרך שבה אנחנו עובדים, הכוללת הגעה פיסית לעבודה ,משתנה. ארגונים בינלאומיים וחברות שמושפעות באופן ישיר מהתפשטות הנגיף כמו חברות תיירות מקפיאות גיוסים עד שיתבהר המצב הכלכלי.

החברות שלא ביטלו את הגיוסים מאטות את התהליכים וחלקן עוברות לקיים ראיונות עבודה בטלפון ובוידאו. אפילו הכישורים הנדרשים מעובדים משתנים – מעבר לפעילות דיגיטלית, קיום פגישות אונליין ועבודה בצוותים שלא נפגשים פנים מול פנים – כל אלה דורשים הסתגלות. כך מתנהל היום שוק העבודה בישראל בצל הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

מאטים ומקפיאים גיוסים

"כל הגיוסים שהחלטנו עליהם אנחנו ממשיכים איתם, כרגע לאור האווירה אנחנו עוצרים גיוסים חדשים עד שיתבהרו העניינים. כל מי שחתמנו איתו נמשיך איתו בתהליך", אומר אופיר גורן, מנכ"ל חברת הטכנולוגיהEaton ישראל. איטון מעסיקה למעלה מ-100 אלף עובדים בעולם ו-35 בישראל. "הוקם צוות משימה בינלאומי שמתכנס כל יום. עברנו הדרכות עם מצגת שמסבירה לנו איך להתכונן ולהתגונן. נעצרו כל הטיסות ובוטלו הכנסים. התבקשנו להפחית פגישות פנים מול פנים ולעבור לוידאו והסבירו לנו אפילו איך לנהל את הפגישה במידה והיא פיסית ולשמור מרחק אחד מהשני. התבקשנו לייצר חדד בידוד במשרד וערכנו תרגיל עבודה מרחוק במידה והבניין שלנו ייסגר", הוא אומר.

חדר בידוד בחברת איטון Eaton ישראל, צילום : גיא לוי חדר בידוד בחברת איטון Eaton ישראל | צילום : גיא לוי חדר בידוד בחברת איטון Eaton ישראל, צילום : גיא לוי

בעוד שעדיין לא בוטלו באופן גורף גיוסים בהייטק, הרי שבחלק מהחברות, בעיקר באלה שמושפעות באופן ישיר מהתפשטות הנגיף כן רואים ביטולים. עם זאת, כן ניתן לזהות האטה בתהליכי הגיוס מכיוון שחלק מהמנהלים שאמורים לבצע את הראיונות נמצאים בבידוד. "בגדול בשוק ההייטק עדיין לא מקפיאים תקנים, למעט חברת תעופה שעובדת איתנו למשל שהוציאה מכתב שהיא מקפיאה את כל הגיוסים. עם זאת, בעתיד הקרוב מאוד נתחיל לראות השפעה גם על תהליכי הגיוס. כבר היום מרגישים האטה והתארכות של התהליכים אם יש מראיינים שנמצאים בבידוד. אמנם אפשר לעבור לראיונות וידאו אבל ככל שיותר אנשים ייכנסו לבידוד ההשפעה על הגיוס רק תתעצם", אומר יניב בן ישי, סמנכ"ל השיווק ב-SQLink.

גם בחברות תיירות מבוססות דיגיטל מורגשת פגיעה בגיוסים ואפילו פיטורים. "כשמסתכלים על עולם הדיגיטאל, משבר הקורונה פגע בצורה דרמטית בעולם התיירות שמבוסס רובו ככולו על מאמצי שיווק דיגיטאליים. בתחום זה לצערנו אנו רואים הקפאה בגיוסים, פיטורים ואף עצירה של פרויקטים של פרילאנסרים. מנגד, בשאר התחומים בדיגיטאל, המגמה חיובית וממשיכה לתפוס תאוצה, ענף זה מתאפיין ברובו על ידי מקצוענים שיכולים לעבוד מהבית דבר המשתלב היטב עם המגמה הקיימת כיום של צמצום מפגשים חברתיים.

אם יש דבר מעודד שאנו רואים היום אצלנו בחברה שמלווה מאות מעסיקים ואלפי סטודנטית, זה הכמות המרגשת של עזרה הדדית בין הענפים השונים, כשאנחנו מקבלים לא מעט הצעות ממעסיקים בתחומים שונים לעובדים בתחום התיירות להשתלב אצלם", אומרת מאשה דאשקוב, מייסדת ומנכ"לית DIGITALENT, בית ספר למקצועות הדיגיטל.

עובדים מהבית, נפגשים בוידאו

"היום יותר מתמיד חברות נערכות לעבודה מהבית, משפרות ומוצאות תשתיות לעבודה מרחוק. יש השפעה שמאוד מורגשת בהקשר של עובדים שנמצאים בבידוד. במידה ומדובר במערכות מסווגות או שאין אפשרות לעבודה מהבית יש חברות שעבורן אם מנהל או עובד יצטרכו לשהות בבידוד תיווצר בעיה אמיתית", אומר בן ישי.

"בהלת הקורונה בהחלט מכבידה על שוק העבודה בימים אלה ועשויה להציב בפני מעסיקים רבים אתגרים לא פשוטים בנוגע לניהול כוח העבודה שלהם. מכיוון שכמות העובדים הנאלצים לשהות בבידוד הולכת ועולה, חוצה את כל האזורים בארץ, מעסיקים רבים נאלצים להתמודד מהיום למחר עם היעדרות ממושכת של עובדים.לכן יותר ויותר מקומות עבודה מאפשרים לעובדים שלהם, במקרה של סיכון לחשיפה לנגיף, לעבוד מהבית.

בשל כך, מקומות עבודה רבים שלא היו מורגלים בעבודה מהבית מבקשים כעת להתקין מערכות טכנולוגיות שיאפשרו לעובדיהם לעבוד מהבית בעת הצורך. אבל יש עסקים שזה לא רלוונטי עבורם. למשל, העסקים הפגיעים ביותר במצב זה הם אלו שמעניקים שירות פנים מול פנים כמו חנויות ונותני שירות כמו מטפלים או וטרינרים. גם מקומות העוסקים בעבודה פיזית שחייבת להיעשות במקום כמו מפעלים ומוסכים נמצאים בבעיה שכן עבודה מהבית של עובדים אינה רלוונטית להם, מיכל דן הראל, מנכ"לית Manpower ישראל.

בחברת קלטורה, העוסקת בפיתוח טכנולוגיות וידאו ומעסיקה 500 עובדים במשרדים בישראל, ארה"ב, אירופה וסינגפור. משתמשים בתקשורת דרך טכנולוגיות וידאו שפותחה על ידי החברה, כדי להמיר פגישות פיזיות למפגשים דיגיטליים. העובדים ערוכים למעבר לעבודה מרחוק על בסיס הטכנולוגיה ואף עובדת בחברה שחזרה מחופשה בתאילנד התבקשה לעבוד מהבית למשך 14 יום ומשתתפת בשיחות עם הצוותים דרך וידאו.

"אנחנו צפויים לראות מהפיכה של ממש במיומנויות הנדרשות מעובדים והן בכלים של ארגונים על מנת לנהל אותם, אשר תתחיל כבר משלב הראיון והמיון, אומרת סיגל סרור, סמנכ"לית משאבי אנוש בקלטורה. "שפת הגוף ותקשורת פנים אל פנים כבר פחות חשובים ותחליף אותם נוכחות טובה בכלים וירטואלים, שתבוא בין השאר לידי ביטוי בתקשורת וידיאו בטוחה ואפקטיבית.

עבודה מרחוק מצריכה סל שונה של מיומנויות. במקום לקדם פרויקטים בישיבות, מפגשים מסודרים או מאולתרים בשיחות במסדרון או פינות הקפה, צריך להגיע לתוצאות בכלים דיגיטליים ולדעת איך לנהל את עצמך בצורה אפקטיבית ואיך להניע אחרים לפעולה ולקבל תגובות במהירות למרות העומס הדיגיטלי המוטל על כל אחד ואחד".

בנוסף, המעבר לראיונות וידאו ולעבודה מרחוק עשוי לשנות לפחות בזמן הקרוב את הדרך שבה חברות בוחנות מועמדים חדשים לעבודה. "אם עד כה שיקולים חשובים בבחינת המועמד היו קרבה פיזית למקום העבודה והערכת השתלבותו במרקם החברתי של הארגון במקביל ליכולות המקצועיות, הדגש יעבור כעת לבחינת היכולות לעבודה מרחוק."

"ארגונים יצטרכו לבחון שורה של מדדים ובהם רמת המוטיבציה הפנימית והמשמעת העצמית של העובד שמאפשרת לו לעבוד ולהשיג תוצאות גם במרחק מהאחראי עליו ושאר חברי הצוות, האם מבחינה אישיותית הוא מסוגל להעביר שעות ארוכות ללא חברת אנשים אחרים, האם בית המגורים שלו ערוך לעבודה שמצריכה ריכוז עם חדר נפרד וללא הפרעות חיצוניות ושיקולים נוספים. ניסיון קודם בעבודה מרחוק יקנה יתרון.

גם בחברת אופטימוב, המפתחת טכנולוגיות שיווק ומעסיקה 260 עובדים במשרדים בתל אביב, ניו יורק, לונדון, סינגפור, והודו ערוכים לעבודה מהבית במקרה של התפרצות. "בשוטף אין לנו מדיניות אחידה לעבודה מהבית, אנו מתאימים את תנאי העבודה באופן פרטני לכל עובד. אך לצערנו במציאות של ישראל כבר יש לחברה תקדימים, המשרדים שלנו ממוקמים בצמרת של גורד שחקים ומוקפים בקירות זכוכית שאטרקטיביים בכל יום בשנה חוץ מהסלמה ביטחונית ולכן אנו ערוכים לעבודה כוללת מהבית. במקרה של התפרצות הקורונה בהחלט ננחה את כל עובדי החברה לעבוד מהבית. יש לנו מערכות תקשורת פנים ארגונית התומכות בעבודה בצוותים מרוחקים, כדי שנקיים עבודה שוטפת. אנו מנחים את העובדים כיצד להמיר את העבודה לתשתיות אלו. אם נגיע לתקופה ארוכה בא יאסרו על עבודה בחללים משותפים נוכל גם להתמודד עם הדרישה לציוד, נניח במשרד יש אנשים העובדים עם שני מסכים במקביל שאינם קיימים אצלם בבית, במקרה הצורך נוכל גם לתת מענה לדרישה זו", אומרת שירלי אברני-גנוניאן, סמנכ״לית משאבי אנוש באופטימוב.

"אנחנו רואים יותר ויותר ארגונים אשר מעבירים עובדים לעבודה מהבית בתקופה האחרונה", אומר יניב אננבורג, מנכ"ל תקשוב מהבית המנהלת Call Centers של חברות גדולות באמצעות עובדים מהבית מעסיקה למעלה מ-500 עובדים מהבית בישראל. 

 "עבודה מהבית כבר מזמן איננה גימיק. יותר ויותר ארגונים מצאו כי על מנת למצוא את העובדים הטובים ביותר, הזמינים ביותר והמרוצים ביותר עליהם לבצע התאמות למודלי העבודה המסורתיים ולאמץ גישה מתקדמת. משבר הקורונה הפך את המודלים של עבודה מהבית לאחד הפתרונות היעילים למאבק בהתפשטות המחלה.  חשוב להדגיש, כי בכל הקשור לעבודה מהבית ישראל נמצאת הרחק מאחור ביחס למדינות אחרות כגון ארה"ב, סין וצרפת, בהן גופי ענק, לרבות חברות פיננסים מגדולות בעולם, מעבירות רבבות עובדים למודלים שכאלה", הוא אומר.

תגיות