אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנגיף התלבש על איטליה לפני שהחלימה מ־2008 צילום: אי פי איי

נגיף הקורונה

הנגיף התלבש על איטליה לפני שהחלימה מ־2008

בניסיון להכיל את השתוללות הקורונה, ממשלת איטליה הכניסה להסגר 17 מיליון תושבים שחיים ועובדים בלב התעשייתי והפיננסי של המדינה. המגפה נחתה על מגזר בנקאות שסוחב עדיין חובות רעילים מהמשבר העולמי

09.03.2020, 09:35 | תמר טוניק

במהלך הדרמטי ביותר שנקטה ממשלה מחוץ לסין כדי לעצור את התפשטות נגיף הקורונה, ממשלת איטליה הכניסה אתמול להסגר 17 מיליון תושבים, שהם למעלה מרבע מאוכלוסיית המדינה.

קראו עוד בכלכליסט

הסגר מרחיב באופן משמעותי את זה שהוטל בחודש שעבר על כתריסר ערים ועיירות, ולעת עתה צפוי להימשך עד ל־3 באפריל. במקביל, ממשלת איטליה הרחיבה לכלל המדינה את ההנחיה לסגור מקומות ציבוריים, ובכלל זה מוזיאונים, תיאטראות, ספריות ואולמות הימורים, זאת נוסף על השבתה קיימת של בתי הספר והאוניברסיטאות. ברים ומסעדות ימשיכו לפעול, אך ההמלצה היא כי אורחיהן ישמרו על מרחק של מטר האחד מהשני. מרכזי קניות ושווקים ייסגרו בסופי שבוע, ימי ההתקהלות המרכזיים.

40% מהתוצר האיטלקי

המכה המשמעותית ביותר היא הסגר המוחלט המוטל עתה על מחוז לומברדיה, הלב התעשייתי של המדינה, שהוא גם המאוכלס ביותר, עם 10 מיליון תושבים. כ־85% ממקרי ההידבקות היו בלומברדיה ובמחוזות ונטו ואמיליה־רומאנה, כאשר ביחד, שלושת המחוזות אחראיים על 40% מהתוצר האיטלקי.

איטליה חווה את ההתפרצות הקשה ביותר של הקורונה מחוץ לאסיה, עם יותר מ-7,000 מקרי הידבקות ו־257 מקרי מוות. במהלך סוף השבוע נרשם זינוק של 1,247 מקרים, החד ביותר מאז החל הנגיף להתפשט במדינה.

"אנחנו מתמודדים עם מצב חירום לאומי", אמר ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה במסיבת עיתונאים שכינס בשתיים לפנות בוקר, כדי לדווח על הרחבת הסגר. קונטה הדגיש כי המהלכים הם קפדניים מאוד, אך נחוצים על מנת להכיל את ההתפשטות ולהקל את העומס ממערכת הבריאות.

משבר הקורונה פוגש את כלכלת איטליה, השלישית בגודלה בגוש היורו, בעמדת חולשה משמעותית וצפוי להפיל אותה למיתון, שממילא היה כמעט ודאי. עוד לפני פגיעת הקורונה, הצפי היה להתכווצות של 0.3% ברבעון הראשון, לאחר התכווצות מפתיעה של 0.3% שנרשמה ברבעון האחרון של 2019. יחס החוב־תוצר באיטליה, שהוא השני בגובהו באירופה אחרי יוון, מגביל את יכולתה של המדינה להזרים עתה את הסיוע הנחוץ לאישוש הכלכלה.

אוגרים מזון במילאנו, אתמול. ראש הממשלה: "מצב חירום לאומי", צילום: אי פי איי אוגרים מזון במילאנו, אתמול. ראש הממשלה: "מצב חירום לאומי" | צילום: אי פי איי אוגרים מזון במילאנו, אתמול. ראש הממשלה: "מצב חירום לאומי", צילום: אי פי איי

מגזר הבנקאות של איטליה נקלע למשבר הקורונה בתקופה בעייתית במיוחד, כאשר עדיין לא הצליח להתאושש לחלוטין מהטראומה של המשבר הפיננסי העולמי. כיום, לאחר תהליך הבראה ממושך וכואב, הבנקים באיטליה הצליחו להיפטר מחובות רעילים בהיקף של 200 מיליארד יורו וצמצמו אותם ל־8% מכלל ההלוואות, לעומת 18% בשיאו של המשבר ב־2016. בה בעת, עדיין מדובר בשיעור שהוא גבוה ב־3% מהתקנות של האיחוד האירופי. לובי הבנקים האיטלקי פנה בשבוע שעבר לרגולטור האירופי בבקשה להקל את החוקים החלים על הלוואות בעייתיות למשך ששה חודשים לפחות, זאת ברקע התפשטות הקורונה שתפגע בהתאוששות של המגזר.

הזמנות למלונות בכריסמס

בעין הסערה ניצבים גם מגזרי התיירות והיוקרה, שהיו הראשונים להשמיע איתותי אזהרה, בעקבות היעלמות התיירים הסינים. ברבעון השני צפוי אובדן הכנסות של 7.4 מיליארד יורו בתעשיית התיירות, כאשר מספר התיירים צפוי לצנוח ב־32 מיליון ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בעקבות החרפת המגפה, נאלצו חברות תעופה זרות לבטל טיסות למילאנו, בירת הפיננסים והאופנה של איטליה, כמו גם לוונציה, מיעדי התיירות המובילים בעולם. שתי הערים הללו נתונות כעת תחת העוצר.

"אני מקבלת ביטולים עד חודש יוני", אמרה ל"ניו יורק טיימס" סטפניה סטיאה, סגנית נשיא איגוד המלונאים של ונציה. סטיאה, שבבעלותה שני בתי מלון בעיר, ציינה כי שווי הביטולים היומי עומד על כ־10,000 יורו. "ההזמנות היחידות שאני מקבלת הן לחג המולד או סילבסטר, כי אנשים מקווים שישיגו מחיר טוב".

תגיות