אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דיסקונט והאנטר רוכשים 50% מפטריות מרינה צילומים: רמי זרניגר, אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

דיסקונט והאנטר רוכשים 50% מפטריות מרינה

דיסקונט קפיטל וקרן גרין לאנטרן של ריצ'י האנטר ירכשו את האחזקות בחברת שיווק וגידול הירקות מקרן סקיי ב־175 מיליון שקל. דיסקונט קפיטל תרכוש 30% מהמניות וגרין לאנטרן תרכוש 20%

11.03.2020, 07:20 | גולן חזני
עסקים בימי קורונה: בימים אלה, שבהם השווקים רועדים בשל נגיף הקורונה, שמעורר בהלה רבה ואי־ודאות גדולה בעולם, נדמה שהעולם העסקי נכנס לקיפאון - הנפקות, גיוסים ורכישות נדחים עד יעבור זעם. אולם יש גם מי שממשיך לעשות עסקאות.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי בנק דיסקונט וריצ'י האנטר רוכשים 50% מחברת פטריות מרינה מידי קרן סקיי. החברה עוסקת בגידול ושיווק ירקות ובהפצה של מוצרים מצוננים למלונות, בתי קפה ומסעדות. דיסקונט, שמוביל את העסקה באמצעות זרוע ההשקעות דיסקונט קפיטל, והאנטר, באמצעות קרן גרין לאנטרן שבניהולו, חתמו על מזכר הבנות לרכישת המניות תמורת 175 מיליון שקל - מחיר המשקף לחברה שווי של 350 מיליון שקל. דיסקונט קפיטל תרכוש 30% מהמניות תמורת 105 מיליון שקל וגרין לאנטרן תרכוש 20% תמורת 70 מיליון שקל. העסקה נמצאת בימים אלו בהליכי אישור סופי בוועדות השונות של בנק דיסקונט. משבר הקורונה לא אמור להשפיע על העסקה, משום שמדובר על חברה שמוכרת לשוק המקומי.

מימין ריצ מימין ריצ'י האנטר בעלי קרן גרין לאנטרן והילה חמי מנכ"לית דיסקונט קפיטל | צילומים: רמי זרניגר, אוראל כהן מימין ריצ

המחיר בעסקה משקף החזר של פי 1.6 על ההשקעה של קרן סקיי. הקרן, שבניהול צבי יוכמן וניר דגן, רכשה את המניות בחברת מרינה מידי קרן קדמה לפני חמש שנים, בפברואר 2015, תמורת 110 מיליון שקל. כלומר, שווי החברה בעסקה זו עמד על 220 מיליון שקל. גם עבור קרן קדמה מדובר היה באקזיט נאה. היא רכשה את המניות ב־2012 מידי מייסד החברה רמי בן־שושן ב־50 מיליון שקל. כלומר, לפי שווי חברה של 100 מיליון שקל. בעת שהעסקה הזו בוצעה, שם הקרן, שמנוהלת על ידי אורי עינן וגלעד הלוי, עוד היה KCPS.

דיסקונט קפיטל וקרן סקיי ממשיכות לשתף פעולה

העסקה הנוכחית נרקמה בין דיסקונט קפיטל לסקיי, שהולכות דרך ארוכה יחד, שכן זרוע ההשקעות של דיסקונט, שאותה מנהלת הילה חימי, היא אחת המשקיעות הגדולות בקרנות של סקיי, והיא זו שצירפה את גרין לאנטרן, שמתמקדת בהשקעה בחברות בינוניות בגודלן ומשפחתיות באופיין, בעיקר מתחום המזון. האנטר, שהיה בעבר מנכ"ל שופרסל ויועץ בכיר בפירמת הייעוץ מקינזי, אמור לסייע בהרחבת הפעילות של פטריות מרינה.

זו לא הפעם הראשונה שבה דיסקונט קפיטל וגרין לאנטרן משתפות פעולה. ב־2015 הקרן רכשה 50% ממחלבות גד תמורת 100 מיליון שקל, וכעבור שלוש שנים מכרה 20% מהמניות לדיסקונט קפיטל תמורת 60 מיליון שקל. בשנה שעברה רכשו שני הגופים את גלידות פלדמן תמורת 65 מיליון שקל.

עבור דיסקונט קפיטל זו העסקה השנייה שהיא מבצעת בשבועות האחרונים, לאחר שהשקיעה 20 מיליון שקל ברכישת מניות בחברת דן ובהעמדת חוב של 100 מיליון שקל. עבור גרין לאנטרן מדובר בעסקה שנייה בתוך חודשיים, שכן אז היא רכשה 80% מגילרו, יצרנית גביעי הגלידה, הוופלים והגליליות, תמורת 64 מיליון שקל.

פטריות מרינה התאוששה מהמשבר של 2018

פטריות מרינה, שנוסדה ב־1989, מוכרת בעיקר כמגדלת ומשווקת של פטריות שמפיניון שנמכרות בכל רשתות המזון בארץ, אך היא מגדלת ומשווקת ירקות נוספים. בשנתיים האחרונות היא החלה לשווק גם ירקות ופירות אקזוטיים. בסך הכל יש לה 480 מוצרים שונים, כשהמוצרים שאינם פטריות, כמו נבטים ועגבניות שרי, מהווים חצי מהכנסותיה. את המוצרים מרינה מפיצה באמצעות 50 משאיות.

בנוסף, למרינה יש גם מפעל בשם טבע פוסט, שמייצר קומפוסט מונבט - חומר שמשמש לגידול נבטים וגידולים חקלאיים אחרים של ירקות כשרים למהדרין ללא תולעים. ב־2016 החברה הקימה מפעל סלטים בהשקעה של 6 מיליון שקל, ליד חוות הגידול המרכזית שלה במעונה. לאחרונה היא הקימה מפעל לייצור המבורגרים טבעוניים מפטריות ונקניקים טבעוניים. בימים אלו החברה מקימה חווה ייעודית לגידול קנאביס. כיום החברה מעסיקה 780 עובדים.

מרינה התאוששה ממשבר קשה שפקד אותה ב־2018. בשנה זו מחלה בשם מאמי, שנגרמת מחיידק, תקפה את החווה המרכזית של החברה במושב מעונה והזיקה לגידולים. הכל החל כאשר קצר בארון החשמל של חדר הקירור בחווה גרם לשריפה, שבעקבותיה החליט בן־שושן לייבא לארץ קומפוסט - חומר שמשמש כמצע לגידול פטריות בחדרים סטריליים לפני שהן מגיעות לחוות הגידול. בן־שושן החליט לייבא את החומר משום שבארץ הייצור אורך שלושה חודשים.

אלא שבדיעבד התברר שהקומפוסט המיובא היה נגוע באותה מחלה זיהומית, שהתפשטה מהחדרים הסטריליים לכל חוות הגידול. עקב כך, הכנסות החברה, שעומדות על 250-300 מיליון שקל בשנה, נחתכו בעשרות מיליוני שקלים. הרווח הנקי צנח ב־80% והסתכם ב־5 מיליון שקל בלבד באותה שנה והחברה לא חילקה דיבידנד. הערכת השווי הפחיתה 10% משווייה ל־320 מיליון שקל.

תגיות