אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות התשתיות נערכות לסגר; רה"מ יתיר הגעה לעבודה של עובדים חיוניים בלבד צילום: צילום מסך

חברות התשתיות נערכות לסגר; רה"מ יתיר הגעה לעבודה של עובדים חיוניים בלבד

משרדי הממשלה השונים הונחו להיערך לתרחיש קיצון של סגירת אזורים, שכונות וחלקי ערים - צעד שייאלץ את חברות התשתיות לספק חשמל ומים מסביב לשעון. במקביל חברות כבר מגבשות רשימות של עובדים חיוניים לקראת הכרזה של רה"מ על צעד דרמטי, שבמסגרתו תותר הגעתם לעבודה של עובדים חיוניים בלבד במקומות עבודה חיוניים

13.03.2020, 19:54 | ליאור גוטמן וצבי זרחיה

משרדי הממשלה השונים הונחו להיערך לתרחיש קיצון של סגירת אזורים, שכונות וחלקי ערים - זאת כחלק מהניסיון להתמודד עם התפרצות נגיף הקורונה. במידה ויוחלט על מצור, הנטל ייפול על כתפי חברות התשתית השונות, שיצטרכו לספק חשמל ומים מסביב לשעון, מה שיגרום לעלייה חדה בביקושים - מעבר לצפוי.

קראו עוד בכלכליסט

במקביל צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו להכריז בקרוב על צעד דרמטי, שבמסגרתו תותר הגעתם למקומות עבודה של עובדים חיוניים בלבד במקומות עבודה חיוניים. מעסיקים, וחברות במשק ובהם הבנקים התבקשו לגבש רשימות של עובדים חיוניים שהגעתם לעבודה תותר. גם במשרדי הממשלה תותר עבודתם והגעתם של עובדים חיוניים בלבד. הכוונה היא להנהיג את הצעד החריף החל מיום ראשון או לכל המאוחר מיום שני.  

רה"מ בנימין נתניהו, צילום: צילום מסך רה"מ בנימין נתניהו | צילום: צילום מסך רה"מ בנימין נתניהו, צילום: צילום מסך

במהלך סוף השבוע מתקיימים דיונים בהשתתפות אנשי האוצר, ראשי הארגונים הכלכליים, נציגי בנק ישראל ומשרד רה"מ כדי להבין את המשמעויות הכלכליות של השבתה מלאה או חלקית של המשק ומעבר לעבודה חיונית בלבד. במקביל מחר בבוקר צפויה להתקיים במשרד ראש הממשלה פגישה עם בכירי המגזר העסקי, שבה ייקחו חלק נציגי האוצר, המטה לביטחון לאומי (מל"ל) וראש הממשלה.

חברות התשתיות ידונו בהשלכות של סגר

במוצאי שבת אמור להתקיים דיון בהשתתפות חברות התשתיות השונות כדי להבין את  המשמעויות השונות של סגר מבחינת כוח אדם, דלקים, אספקת חשמל, גז ומים. שירותי התחבורה גם הם יעמדו במוקד עם אפשרות ממשית לצמצום קווים עד לרמה של השבתת התנועה, שתותר רק לכוחות הביטחון וההצלה. רכבת ישראל תמשיך להשבית את שלושת הקווים שהושבתו אתמול בשל מחסור בפקחים שהוכנסו לבידוד.

במקביל בחברות האוטובוסים כבר קיבלו אתמול הוראה לבטל את כלל הסעות התלמידים. חברת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל אגד אמרה לכלכליסט כי "לעת עתה נערכנו להורדת שירות בעיקר בשעות השפל ב-10% לערך, וייתכן שלנוכח התפשטות הנגיף והידוק הנחיות הבידוד בציבור, כמו גם מניעת לימודים במוסדות והתכנסויות רבות משתתפים נידרש לבצע התאמות שירות. בימים האחרונים מסתמנת מגמת מעבר של נוסעי הרכבת לשימוש באוטובוסים, בעיקר בקווי השרות המקבילים לחיפה ולירושלים משום תחושת הביטחון המסתמנת בקרב משתמשי התחבורה הציבורית אשר מטעמים כאלה ואחרים מרגישים באוטובוס בטוחים ומוגנים יותר מנסיעה בקרון רכבת סגור ואטום".

אין חשש לאספקת חשמל ומים

במשרד האנרגיה ערכו בשבוע האחרון סבב דיונים, שבו הוערכו הדרישות המינימליות להפעלת משק האנרגיה בחירום. למזלו של המשרד חלק מהבכירים שם עוד זוכרים את השבתת הגז המצרי ב-2011 שחייבה את כלל המשק לעבוד במתכונת חירום לאורך 2011 ו-2012, ופעולות שננקטו אז שימשו מקרה בוחן. ההבדל העיקרי מאז הוא שהמשק לא סובל ממחסור במקורות אנרגיה, ולמרות מה שקורה עם קבוצת דלק (איבדה כ-80% משוויה בשבועיים האחרונים), ושאר החברות הפועלות בישראל - נובל אנרג'י האמריקאית, תמר פטרוליום וישראמקו - מאגרי הגז "תמר" ו"לוויתן" פועלים מסביב לשעון ובתפוקה יציבה, כולל ייצוא הגז לירדן ומצרים. בסביבת שותפויות הגז טוענים שההפקה נמשכת כסדרה וגם אם התפוקה תעלה אין בעיה למלא אותה.

במקביל משרד האנרגיה מטפל בבעיות ספציפיות של אסדות הגז - חלק מהעובדים שם הם זרים והם חייבים לקבל אישורי כניסה מתאימים לאחר שישראל סגרה את הגבולות שלה. המעמד הזה נדרש גם עבור שאר חברות התשתית - חברת החשמל, מקורות, נתיבי גז - שאמורות אולי לעבור לעבודה של מתכונת חירום. חברת החשמל העמידה עצמה גם לטובת כוחות הצלה שונים. חלק מעובדי החברה יעברו מהבית ומוקדי השירות של החברה כבר עברו למתכונת סיוע מרחוק.

מבחינת משק המים חברת מקורות ניתחה בשבוע האחרון את המצב והמסקנה היא שמתוך 2100 עובדי החברה חברות הבת 500 איש יכולים לעבוד מהבית כבר מידית. במידהנ והמשק יכנס למצור וסגירה של שכונות או ערים החברה מחזיקה תרחיש עבודה של 1200 עובדים יעבדו במתכונת חירום מסביב לשעון, כאשר משרד האוצר אמור להיות בקשר עם מתקני ההתפלה השונים כדי לספק כל מחסור. נכון לעכשיו, וגם בעקבות גשמי הברכה בחורף הנוכחי, אין חשש לאספקת המים אולם ככל שהמצור ימשל ואנשים יבלו יותר זמן בבית ייתכן ומתקני ההתפלה ידרשו למכור יותר מים למדינה. כזכור כיום 5 מתקני התפלה, מתוכם 4 פרטיים, שמספקים כולם כ-80% ממי השתיה של כלל האוכלוסיה.

תגיות