אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המורים זועמים על הכוונה לקצץ בשכרם בימי הקורונה צילום: ראובן קפוצינסקי

משבר הקורונה

המורים זועמים על הכוונה לקצץ בשכרם בימי הקורונה

היום צפוי להתחיל מו"מ בין המורים לאוצר ברקע להשבתת מערכת החינוך. בתי הספר נסגרו ביום שישי, והבוקר נסגרו גם הגנים

15.03.2020, 06:58 | שחר אילן

ברקע להשבתת בתי הספר כצעד מנע להתפשטות הקורונה, מערכת החינוך סוערת מפרסומים שלפיהם משרד האוצר מצפה שהמורים יצאו לחופשה ללא תשלום או דורש לקצץ 50% משכרם. סביר שאלו יריות פתיחה למשא ומתן שיתחיל היום. יואב פרידן, מראשי ארגון מנהלי בתי הספר "מנהיגים", מגדיר את הרעיון "מביש וביזיון": "כל זמן שהנושא הזה לא יוסדר, לא ברור בעצם עם מי יש למשרד החינוך לעבוד".

קראו עוד בכלכליסט

מיום שישי הושבתו הלימודים של 1.8 מיליון תלמידים מכיתות א-יב, ונעשה מאמץ לארגן להם למידה מרחוק. 308 אלף סטודנטים עוברים ללמידה מקוונת מלאה. הבוקר הושבתו גם 525 אלף התלמידים בגני הילדים וכ־55 אלף תלמידים מוסדות החינוך המיוחד. כבר ביום חמישי נשמעה מצד הגננות קריאה להודיע על מחלה ולא לפתוח את הגנים ביום שישי וכ-15% מהגנים באמת לא עבדו.

אם השבתת בתי הספר תימשך חודשים, לא ברור מה יהיה עם בחינות הבגרות. בגלל הכמות העצומה של הנבחנים, חלוקה שלהם לקבוצות קטנות נראית לא ישימה. במשרד החינוך מציינים שלוש אפשרויות, כולן בעייתיות. אחת מהן לדחות את המבחנים, אבל זה ייצור התנגשות עם מועדי הגיוס לצה"ל; השנייה היא להכיר בציונים הפנימיים של בתי הספר. בגלל הפערים העצומים בין בתי הספר, קשה לראות את האקדמיה מסכימה; אפשרות נוספת היא להחליף את המבחנים בחלק מהמקצועות בעבודות. בינתיים הודיע גם המרכז הארצי לבחינות והערכה על דחיית הבחינה הפסיכומטרית שהיתה מתוכננת לראשית אפריל. לבחינה נרשמו 31 אלף איש.

יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים. מתחיל מו"מ עם האוצר, צילום: ראובן קפוצינסקי יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים. מתחיל מו"מ עם האוצר | צילום: ראובן קפוצינסקי יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים. מתחיל מו"מ עם האוצר, צילום: ראובן קפוצינסקי

השאיפה של משרד החינוך היא שלכל כיתה תהיה מערכת שעות מקוונת. היא תורכב משיעורים ארציים שיפיק המשרד ומשיעורים מקוונים של מורי בתי הספר. סמנכ"ל עיריית חדרה ומחזיקת תיק החינוך בעיריית כפר סבא, ד"ר אסנת ספורטה, רואה הזדמנות דווקא באוטונומיה שהמצב החדש יוצר לבתי הספר. לדבריה, סביר שכל בית ספר ייתן פתרון אחר. עם זאת, לדבריה, "זה לא ריאלי שלכל כיתה תהיה מערכת שעות שלמה". שאלה גדולה היא כמובן אם ועד כמה התלמידים ישתפו פעולה.

אבל לא כל מערכת החינוך הושבתה אתמול. חלק גדול מהישיבות ותלמודי התורה החרדיים לבנים ממשיכים לעבוד בניגוד להנחיות. הסיבה: שני מנהיגי דגל התורה, הרב חיים קנייבסקי והרב ירחמיאל גרשון אדלשטיין, פסקו ש"הפסקת לימוד התורה של תינוקות של בית רבן ובחורים בישיבות מסוכנת יותר מנגיף הקורונה". המצב הזה יוצר סיכון דווקא בגלל הצפיפות הגדולה הקיימת ממילא במוסדות החרדיים.

כמו שאי אפשר לחזות את הנזק שיגרום משבר הקורונה למשק העולמי, כך אי אפשר לחזות את הנזק שהוא יגרום למערכת החינוך הישראלית. הדבר תלוי בעיקר בשאלה אם המערכת תחזור מחופשת פסח או שהחופש הגדול הבלתי צפוי יימשך עד סוף שנת הלימודים. זה מה שיקבע בין היתר אם משרד החינוך יצטרך ליצר חלופה לבחינות הבגרות. זה מה שיקבע עם המוסדות להשכלה גבוהה יצטרכו לנהל סמסטר שלם בצורה מקוונת.

תגיות