אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנחיות הקורונה החדשות: אז מי צריך ללכת לעבודה היום? צילום: אוראל כהן

הנחיות הקורונה החדשות: אז מי צריך ללכת לעבודה היום?

מה המשמעות של ההנחיה "מי שלא חייב שלא ייצא לעבודה", האם מעסיקים יכולים לחייב עובדים לעבוד מהבית כשאין מסגרות חינוך, או כשהם בבידוד ומי יהיה זכאי לשכר?

15.03.2020, 07:41 | מעין מנלה

הנחיות הקורונה החדשות שפורסמו אמש (שבת) מותירות בידי המנהלים את ההחלטה אם להפעיל את מקום העבודה תוך כדי העדפת עבודה מהבית. מול ההנחיות המעורפלות האלה אשר מצטרפות לאיסור על התקהלות של למעלה מ-10 אנשים והנחייה של שמירת מרחק של שני מטר בין אדם אחד לשני, מעסיקים ועובדים רבים עומדים נבוכים. עובדים לא יודעים אם הם חייבים ללכת לעבודה, מעסיקים מתלבטים האם להפעיל את העסק ובאיזו מתכונת, האם הם יכולים לחייב עובדים להגיע במידה ומקום העבודה עומד בהנחיות החדשות, האם הורים שנשארים בבית עם ילדיהם שאינם במסגרות החינוך חייבים לעבוד כרגיל ומה יכולים מעסיקים לעשות במקרה שאין אצלם אפשרות לעבודה מהבית.

קראו עוד בכלכליסט

"ההנחיה הכללית של הממשלה היתה להימנע ככל האפשר מהבאת עובדים למשרדים, ולאפשר לעובדים לעשות את עבודתם מהבית, וזה צריך להיות הקו המנחה את המעסיקים- עובדים שיכולים לעבוד מהבית, צריך לא רק לאפשר זאת, אלא להורות להם לנהוג כך", אומרת עו"ד שירה להט, שותפה במשרד יגאל ארנון ושות' ומומחית בדיני עבודה. "אלא שכמובן לא כל העובדים יכולים לעבוד מהבית, ולחלק גדול ההוראה הזו אינה מעשית".

אז מי צריך להגיע לעבודה?

עו"ד שירה להט, צילום: יורם רשף עו"ד שירה להט | צילום: יורם רשף עו"ד שירה להט, צילום: יורם רשף

אפשר לחלק את העובדים והמעסיקים לכמה קבוצות, מסבירה להט:

מעסיקים שהוחלט על סגירת העסק שלהם - מקומות בילוי, חדרי כושר, קניונים, וכו'. במקרים כאלה, ברור שהעובדים לא צריכים ולא יכולים להגיע לעבודתם, כי מקום העבודה אינו פעיל. במקרים החריגים בהם למעסיק יש עסקים נוספים שממשיכים לפעול, הוא יכול להציע לעובדים לעבור לשם, אבל אלה מקרים חריגים.

מקומות עבודה בהם לא ניתן לשמור על ההנחיות (10 אנשים או מרחק שני מטר) - גם כאן, העובדים לא צריכים להגיע לעבודה, אלא אם המעסיק ימצא פתרון לקיום המגבלות האלה. המעסיק יכול להחליט על עבודה במשמרות, על עבודה לחילופין כך שבכל פעם תעבוד קבוצה קטנה של עובדים, וכו'.

עובדים המטופלים בילדים קטנים - ככלל, עובדים אלה לא קיבלו פטור מהגעה לעבודה. ברור שבפועל המעסיקים יצטרכו להתחשב בעובדים אלה, ומצד שני, צרך לזכור שמי שלא מגיע לעבודה לא זכאי לשכר. ההוראות שאיפשרו לראות בהעדרות הורים לילדים בבידוד כימי מחלה לא חלות במקרה של סגירת מוסדות החינוך, והממשלה תצטרך לתת על כך את הדעת בהמשך.

מפעלים המוגדרים כ"משק לשעת חירום" - ממשיכים לעבוד כרגיל, תוך שמירה על הוראות משרד הבריאות בהתאם לנסיבות.

האם מעסיק יכול לחייב עובד להגיע לעבודה אם העובד חושש להידבק?

"תחילה ומעל הכל אבקש להדגיש, כי למרות שגודל המשבר והשלכותיו אינם ידועים בשלב זה, המעסיקים והעובדים גם יחד נדרשים לגלות איפוק, סבלנות וסובלנות ביחסי העבודה שלהם. אין ספק שהמשבר יחלוף לו בשלב כלשהו, ואז המעסיק ועובדיו הם שישארו יחד במערכת יחסים נמשכת, והאופן שבו התנהגו זה לזה בתקופה זו, יכתיב את המשך יחסיהם לאחר המשבר. כך מצדו של המעסיק, נדרש הוא לגלות איפוק וריסון בפיטורים או בפגיעה הכלכלית בעובדים, ולשקול חלופות פחות פוגעניות. מנגד, העובדים נדרשים לגלות אף הם איפוק וריסון, ולא לעמוד באופן דווקני על זכות כזו או אחרת, שנדמה להם שיש להם על פי משפט העבודה המגן. זו עת לשיתוף פעולה בין המעסיק לעובדיו, תוך התחשבות זה בצרכי זה. כמו תמיד, ובוודאי בעתות משבר, רצוי לתת דגש ליחסי העבודה ולא רק למשפט העבודה", אומר עו"ד שבתאי (שבי) מיכאלי, ראש מחלקת דיני עבודה במשרד ליפא מאיר ושות'.

"אם עובד חושש מהדבקה ולכן לא מגיע לעבודה ואין אפשרות עבודה מהבית, יכול לסכם עם המעסיק על חל"ת - חופשה ללא תשלום. קשה לצפות מקרה שמעסיק יכפה על עובד להגיע לעבודה בנסיבות כאלה, ופיטורי עובד שלא הגיע לעבודה עלולים להיות בעייתיים. לסיכום בנסיבות שלא ניתן לעבוד מהבית והמעסיק או העובד חוששים מהדבקה, ולכן אינם מעוניינים שהעובד יגיע לעבודה, דרך המלך היא להסכים על חל"ת. הואיל וחל"ת כפופה להסכמת המעסיק והעובד, ייתכן שעובד שיסרב לחל"ת וגם להגיע לעבודה יהיה צפוי לפיטורים מוצדקים", הוא אומר.

מה לגבי עובדים שיכולים לעבוד מבחינת הרשויות, אך בגלל שהילדים בבית לא מצליחים לעשות כן?

"ההמלצה שלי היא להיות סבלניים וסובלניים כלפי העובדים. במקרה כזה ראוי ונכון להידבר עם העובד, ולהגיע להבנות כיצד ניתן לעבוד באופן אופטימלי תחת המגבלות הקיימות, לרבות נוכחותם של הילדים בבית והצורך לטפל בהם", אומר מיכאלי.

"כך למשל, ניתן להגיע להסכמות כדלקמן: לדחות את ביצוע חלק מהעבודה לשעות הערב והלילה (להתחלק עם בן / בת הזוג בשעות העבודה), לסכם על חל"ת (חופשה ללא תשלום) חלקי או מלא וכיוצ"ב הכל בהתאם לאיזון בין צרכי המעסיק לצרכי העובד".

 

קניון ריק, מי צריך להגיע לעבודה בעקבות ההנחיות החדשות?, צילום: אוראל כהן קניון ריק, מי צריך להגיע לעבודה בעקבות ההנחיות החדשות? | צילום: אוראל כהן קניון ריק, מי צריך להגיע לעבודה בעקבות ההנחיות החדשות?, צילום: אוראל כהן
עו"ד שבתאי מיכאלי, צילום: אופיר אייב עו"ד שבתאי מיכאלי | צילום: אופיר אייב עו"ד שבתאי מיכאלי, צילום: אופיר אייב

 

 

האם אפשר לחייב עובד לעבוד מהבית אם הוא בבידוד?

"במקרה של בידוד, אין איסור לבצע עבודה, אלא חובה להתבודד בבית. במקרה שכזה, המעסיק יכול לספק לעובד אמצעי עבודה מן הבית, ולדרוש ממנו לעבוד מן הבית. אם אין מניעה אחרת מלעבוד, העובד מחויב לעבוד מן הבית, בהתאם לדרישות המעסיק והנחיותיו.

 

לכאורה ניתן לומר כי בנסיבות שמשרד הבריאות הוציא חופשת מחלה גורפת לכל מי ששוהה בבידוד, העובד אינו מחויב לעבוד, שהרי הוא בחופשת מחלה. אינני סבור כך. למרות חופשת המחלה, אם עובד מסוגל לעבוד מהבית, לדעתי, הוא לא יכול להשתמש בחופשת המחלה כתירוץ לא לעבוד, והוא מחויב לכך", אומר מיכאלי.

מה מעסיק יכול לעשות אם עובד מפר דרישה לגיטימית של המעסיק לעבוד?

"דרישה לגיטימית של המעסיק שהעובד יעבוד, היא דרישה לעבוד כל זמן שאינה סותרת הנחיות של הרשויות, כמו עבודה מהבית גם למי ששוהה בבידוד. אני מציע לעובדים לא לנצל לרעה את המצב, ולשתף פעולה ככל שניתן עם המעסיק גם במישור יחסי העבודה. אי קיום של דרישה לגיטימית שכזו עלולה להוביל לפיטורים על רקע הפרת משמעת חמורה, וכמובן שלא תזכה את העובד בשכר בגין התקופה שהוא נדרש לעבוד, יכול לעבוד, אך לא עובד", הוא אומר.

מי זכאי לשכר?

"ככלל, עובדים אשר רוצים לבוא לעבודה אך הדבר נמנע מהם בגלל הוראות משרד הבריאות, זכאים לקבל את שכרם הרגיל. זאת להבדיל מעובדים שמקום העבודה שלהם פועל כרגיל, אך הם לא יגיעו לעבודה בגלל העדר תחבורה ציבורית, או בגלל הצורך להשגיח על הילד שנשאר ללא מסגרת חינוכית", אומרת להט.

"מעסיקים אשר צופים כי לא יהיה להם צורך בעובדים מסוימים או בכלל בזמן הקרוב, יכולים לבקש להוציאם לחופשה ללא תשלום. ככלל, הוצאה של עובדים לחופשה ללא תשלום יכולה להיעשות רק בהסכמת שני הצדדים, העובד והמעסיק. בנסיבות הנוכחיות, המשמעות של סירוב עובד ליציאה לחופשה ללא תשלום עשויה להיות סיום העסקתו (בכפוף לקיום שימוע כדין, וליתר ההוראות והמגבלות החוקיות החלות על פיטורי עובדים).

באופן חריג, הביטוח הלאומי הודיע כי עובדים אשר ישהו בחופשה ללא תשלום למשך לפחות 30 ימים בשל התפשטות הקורונה, יהיו זכאים לדמי אבטלה, בכפוף לעמידה בתנאים המפורטים באתר הביטוח הלאומי, ולהנחיות שירות התעסוקה. לכן חשוב שבמכתב המאשר את היציאה לחופשה ללא תשלום יכתבו המעסיקים שהסיבה לחופשה ללא תשלום היא משבר הקורונה, ושיכתבו שהחופשה צפויה להימשך לפחות 30 ימים. חשוב שמעסיקים ישימו לב שאם העובד לא מקבל דמי אבטלה בתקופת החופשה ללא תשלום, הם צריכים לשלם את דמי הביטוח הלאומי בגין העובד בחודשיים הראשונים של החופשה ללא תשלום. לעובדים חשוב שישימו לב שהם צריכים להירשם באתר שירות התעסוקה בהקדם ולמלא את יתר התנאים כדי להיות זכאים לתשלום דמי האבטלה".

תגיות