אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפליקציית הדיאגנוזה לנגיף הקורונה באיראן היא למעשה כלי ריגול משוכלל צילום: רויטרס

אפליקציית הדיאגנוזה לנגיף הקורונה באיראן היא למעשה כלי ריגול משוכלל

תושבי טהרן שהשתמשו ביישומון AC19, המבוסס על שאלות ותשובות בניסיון לסייע לאלו החוששים כי נדבקו בנגיף, הופתעו לגלות שמדובר בכלי מעקב אחר האזרחים האיראנים

15.03.2020, 17:33 | רפאל קאהאן

איראן הפכה בשבועות האחרונים לאחד ממוקדי תחלואת נגיף הקורונה הגדולים בעולם. אבל נראה שלמנהיגי הרפובליקה האסלאמית זו בעיקר הזדמנות כדי להכביד את היד על האוכלוסיה במקום לסייע לה להחלים. על פי הדיווח של אתר Vice אמש (שבת), אפליקציה שמגובה על ידי מוסדות השלטון בשם AC19, ושמתיימרת לסייע לאלה החוששים שנדבקו לבצע דיאגנוזה של מצבם היא למעשה כלי מעקב אחרי האזרחים האיראנים.

קראו עוד בכלכליסט

מיותר לציין שהאפליקציה לא באמת יכולה לבצע דיאגנוזה של מצבו של החולה. המקסימום שניתן הוא לשאול שאלות ועל פי התשובות להמליץ ללכת להיבדק. אך האפליקציה גם דורשת הרשאות מיקום - לא דרישה סבירה בהתחשב בשירות שהיא כביכול מספקת. מעבר לכך בעת ההפעלה האפליקציה מקפיצה סדרה של בקשות הרשאה - באנגלית. וזאת מעבר לכך שכ-40% ממכשירים האנדרואיד באיראן כלל לא מעודכנים לבקש הרשאות מראש.

וירוס הקורונה בטהרן, צילום: רויטרס וירוס הקורונה בטהרן | צילום: רויטרס וירוס הקורונה בטהרן, צילום: רויטרס

המפתח של האפליקציה, סרזאמין הוסמנד, הוא זה שגם עמד מאחורי הגרסה המקומית של טלגרם. שגם היא משמשת יותר למעקב מאשר לתקשורת פרטית. מה שבטוח זה שאפליקציית AC19 מיועדת לעקוב אחרי המיקום של המשתמשים. כיצד היא עושה זאת ולאיזו מטרה, לא ברור. שר התקשורת המקומי התרברב לאחרונה. שהמטרה היא ליצור מפת סיכונים. אבל בהתחשב בכך שבמדינה הרשויות עושות ככל שניתן כדי למנוע ביקורת, קל לראות להיכן השימוש באפליקציה עשוי להוביל.

גם רוחאני נאבק בקורונה, צילום: איי אף פי גם רוחאני נאבק בקורונה | צילום: איי אף פי גם רוחאני נאבק בקורונה, צילום: איי אף פי

במקביל, לצד איראן, רק סין וישראל מפעילות מערכי ניטור של האזרחים. עצוב לגלות שהחלטת הממשלה בארץ מתכתבת עם שיטות הפעולה של שתיים מהמדינות הכי פחות חופשיות עבור אזרחיהן. עם זאת למזלנו לפחות באיראן הלחימה בקורונה נראית בעיקר כסוג של ניסיון למנוע בעיקר מהאזרחים להתמרד נגד הרשויות שבינתיים לא עשו הרבה מהלכים כדי למנוע את התפשטות המגיפה במדינה.

על פי הוול סטריט ג'ורנל, הרשויות העדיפו לשמור את הכלכלה והמשק פעילים וזאת על חשבון המלחמה בנגיף. כעת נראה שברפובליקה האיסלאמית נכשלו בשני המוקדים האלה ובנוסף הם מנצלים את המצב כדי להדק את האחיזה על חופש התנועה האיראנים.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ברור שאנחנו בעד מעקב אלקטרוני
תתעוררו, המחלה הזאת ה ו ר ג ת אז רוב האנשים אחראיים ונשארים בבידוד בבודאי שהם יודעים שהם חולים אבל קומץ של נבלות מסתובבים כאילו כלום ומדביקים עשרות זה לא תרגיל דמיוני בפוליטיקה של דיקטטורות, זאת מציאות קשה ולא הגיונית יש גבול להתייפיפות, דין אדם חולה בקורונה שמסתובב ברחוב כדין עבריין צמרת אבל גם בלי זה, רק המחקר האפידמיולוגי יעוף קדימה כאשר יתחקו על עקבותיו של אדם שחלה יזיהירו את כל האנשים שמסלולו עבר דרכם ברי מה האלטרנטיבה? סגר מוחלט לכולם לשבוע. וכמה זה יעלה? אז בואו נהיה מבוגרים אחראיים
יואל  |  16.03.20
לכל התגובות