אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקורונה עצר את ההתפשטות של דוד פתאל צילום: גלעד קוולרציק

הקורונה עצר את ההתפשטות של דוד פתאל

קריסה של 82% משווייה של קבוצת פתאל מתחילת השנה חייבה את הרשת לצעדים דרסטיים • מלונות בישראל ובאירופה נסגרו, רוב העובדים הוצאו לחל"ת ותשלומים לספקים הוקפאו • עם זאת, האתגרים הגדולים שנותרו הם הקפאת הסכמי השכירות עם בתי מלון באירופה ושירות החוב לאג"ח ולבנקים • ולא צריך תואר במלונאות כדי להבין שהמשך התפשטות נגיף הקורונה באירופה ובישראל יגבה מחיר יקר

17.03.2020, 08:00 | יניב רחימי וצלי גרינברג

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

כשדוד פתאל הנפיק את רשת המלונות שלו לפני שנתיים, בפברואר 2018, לא הוא ולא אף אחד אחר בענף המלונאות ראו את הברבור השחור המיקרוסקופי הזה מגיח לו מסין ומרעיד את כלל התעשייה בעולם. וכך, חברות המלונאות נמצאות בקו הראשון של חזית משבר הקורונה, שכם אל שכם עם חברות התעופה והאנרגיה.

קראו עוד בכלכליסט

מחיר המניות של פתאל החזקות שבשליטת פתאל (56.6%), שגם מכהן כיו"ר ומנכ"ל החברה, צנח מתחילת השנה ב־82%, ולהוציא את קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, זאת הירידה החדה ביותר במדד ת"א־125. שווי השוק של פתאל התכווץ בתוך פחות משלושה חודשים ב־6.6 מיליארד שקל, והוא עומד היום על 1.5 מיליארד שקל לעומת 8.1 מיליארד שקל בתחילת השנה. המצב המאתגר בא לידי ביטוי גם באג"ח של פתאל החזקות ושל החברה־הבת שלה (100%) פתאל אירופה, שנושקות לתשואות זבל של 31%, המעידות על החשש של המשקיעים ביחס ליכולת של החברות לעמוד בהתחייבויותיהן במועדן.

דוד פתאל, בעלי רשת מלונות פתאל, צילום: אוראל כהן דוד פתאל, בעלי רשת מלונות פתאל | צילום: אוראל כהן דוד פתאל, בעלי רשת מלונות פתאל, צילום: אוראל כהן

קבוצת פתאל היא חברת המלונאות הגדולה ביותר שנסחרת בתל אביב. בסוף נובמבר 2019, ערב פרסום דו"חות הרבעון השלישי, מספר המלונות בקבוצה עמד על 216, מהם 34 מלונות עתידיים, זינוק של פי ארבעה מסוף 2009 אז היו לקבוצה 51 מלונות, ומספר החדרים חצה את רף ה־41 אלף. הציבור בישראל מכיר את המותג פתאל בזכות רשת המלונות בישראל, אולם אלה מהווים רק 20% מכלל המלונות והחדרים של הקבוצה. כרבע מהמלונות של קבוצת פתאל נמצאים בבריטניה ואירלנד, וכמחצית מהם מצויים ביתר ברחבי אירופה. העובדה שהמלונות של פתאל מצויים בלב מוקדי התפשטות נגיף הקורונה רק מעצימה את הבעיה שאיתה מתמודדות כל החברות בענף המלונאות בעולם.

מה יהיה ברבעון השני?

משבר הקורונה צפוי להביא לירידה מהותית בהכנסות של קבוצת פתאל, הן בישראל והן באירופה. לפי ההערכות העדכניות של הנהלת החברה, ברבעון הראשון של 2010 צפויה ירידה של 10% בהכנסות הקבוצה בהשוואה לרבעון המקביל ב־2019, וכפועל יוצא מכך צפויה ירידה של כ־50 מיליון שקל ב־EBITDA וזאת בעיקר כתוצאה מביטול הזמנות קיימות בשילוב עם ירידה בהזמנות עתידיות. העיתוי הנוח להתפרצות של נגיף הוא אף פעם, אבל מבחינת חברות המלונאות העובדה שהקורונה הפציע במהלך הרבעון הראשון היא בגדר "הרע במיעוטו".

הפעילות בענף המלונאות מאופיינת מעונתיות, ומהדו"חות הכספיים של קבוצת פתאל עולה שעונת השיא במלונות הנופש בישראל חלה במהלך חודשי האביב והקיץ, ובמלונות העסקיים היא מגיעה בחודשים מאי־יוני וספטמבר־נובמבר. עם נגיף הקורונה ובלעדיו, אם הנהלת פתאל היתה נדרשת "לוותר" על רבעון מסוים, זה היה הרבעון הראשון שחלש עונתית. למשקיעים אין הכלים הדרושים לאמוד מה תהיה הפגיעה ברבעון השני, אולם לא צריך תואר במלונאות כדי להבין שהמשך התפשטות נגיף הקורונה באירופה ובישראל יגבה מחיר יקר מקבוצת פתאל.

חוב של 2 מיליארד שקל למחזיקים

המגמה השלילית בתוצאות הצפויות בשילוב עם חוסר הוודאות ביחס למשך המשבר ולעוצמת הפגיעה בפתאל החזקות הם אלו שעומדים מאחורי הצניחה במחירי איגרות החוב של הקבוצה. החוב של קבוצת פתאל למחזיקי האג"ח עומד על 2 מיליארד שקל והוא מחולק בסכומים דומים בין החברה־האם הציבורית לבין החברה־הבת הפרטית פתאל אירופה.

אג"ח פתאל אירופה מסדרה א' נסחרת בתשואה הגבוהה ביותר שעומדת על 31.5%. דווקא פתאל אירופה ב', הסדרה עם המח"מ הארוך יותר, נסחרת בתשואה הנמוכה ביותר שעומדת על 11.8%. הסיבה לכך נובעת מהעובדה שהמחזיקים בה נהנים משעבוד. כבטוחה להבטחת ההתחייבות של פתאל אירופה ב' נרשמו לטובת נאמן אג"ח ב' שעבודים על מלון בהקמה באמסטרדם, לרבות הלוואה שניתנה על ידי החברה לצורך הקמת המלון. לוח הסילוקין המצטבר לכלל של חמש סדרות האג"ח שהונפקו על ידי פתאל החזקות ופתאל אירופה מצביע על פירעונות קרן ותשלומי ריבית של 190 מיליון שקל עד סוף 2020 ועל עומס של 300 מיליון שקל בכל אחת מ־4 השנים הבאות.

הדו"חות הכספיים השנתיים של פתאל לשנת 2019 עדיין לא פורסמו, אולם מהדיווח האחרון של החברה על השלכות נגיף הקורונה על פעילותה העסקית שפורסם רק לפני יומיים עולה שיתרת המזומנים העדכנית של הקבוצה מסתכמת בכמיליארד שקל. על פניו, יתרות הנזילות של קבוצת פתאל אמורה לאפשר את שירות החוב של החברה בשנים הקרובות ללא כל קושי. אלא שהחוב הפיננסי של הקבוצה לא מורכב רק מאג"ח אלא גם מאשראי מתאגידים בנקאיים ואחרים שלפי הדו"חות האחרונים הוא עמד על 2.7 מיליארד שקל.

בקבוצת פתאל שואפים להגיע להבנות עם הבנקים המלווים ביחס לדחיית תשלומי קרן, בתקווה שספקי האשראי יגלו הבנה למצב שנכפה על החברה. בשלב זה אין לקבוצת פתאל כוונה לפנות למחזיקי האג"ח בבקשה דומה, בין היתר לאור העובדה שמועד התשלום המשמעותי הבא למחזיקי אגרות החוב, סכום של 79 מיליון שקל, יחול רק באוגוסט.

הקפאת כל התשלומים לספקים

קבוצת פתאל נמצאת בעיצומה של סערה. כיוון הרוח ועוצמת הגלים נמצאים מחוץ לשליטתו של דוד פתאל. בשלב זה, כל שנותר להנהלת החברה לעשות הוא לנסות להוציא כמה שיותר מהמים שדלפו לאונייה, מתוך ניסיון לצמצם את הנזק ובתקווה שהחברה תחזור כבר בחודשים הקרובים לפעול על מי מנוחות. פתאל הוציאה אתמול מכתב חתום על ידי סמנכ"ל הסחר לעשרות ספקים שבו הודיעה כי החל מ־1 באפריל היא מקפיאה את התשלומים, כולל לספקים שמהם הוזמן רק לאחרונה ציוד למלונות החברה. אחד הספקים שממנו הוזמן ציוד למלון שעדיין לא סופק, והותיר אותו עם המלאי שכבר הוזמן מראש, מחה על כך שהרשת שגייסה לאחרונה 200 מיליון שקל לא מכבדת התחייבות. גורם בפתאל מסר כי מכורח הנסיבות החברה נאלצת להקפיא את פעילות המלונות כולל הזמנות מספקים. לדבריו, מדובר בציוד שעדיין לא סופק, ויידרש על ידיה כאשר יחלוף המשבר.

בנוסף, הרשת הודיעה אתמול על רשימת הפעולות שנעשות היום בקבוצת פתאל לצורך התאמת רמת ההוצאות שלה לירידה הצפויה בהכנסותיה. הרשימה כוללת לא פחות מ־14 סעיפים, בהם סגירת 50 מתוך 180 מלונות הקבוצה הפעילים בישראל ובאירופה; ביטול הדדי של הסכמי שכירות עם צדדים שלישיים (חלק גדול מהמלונות שמפעילה פתאל באירופה וישראל מושכרים על ידה); בחינת מכירת חלק מהמלונות שבבעלותה, כולל כאלה המוחזקים על ידי החברה־הבת (100%) פתאל אירופה; בחינת הכנסת שותפים למלונות שבבעלותה בשיעור של עד 50%; דחית רכישת והשבחת המלונות הקיימים ובהקמה; הוצאה, לפי הערכות, של עד 85% מכוח העבודה שכולל 7,000 עובדים בבתי המלון השונים לחופשה לא תשלום (חל"ת); לפי פתאל, עובדים בישראל, ספרד וגרמניה שיוצאו לחל"ת צפויים להשתתפות המדינה בשיעור של 80%-60% משכרם.

עוד מתכוונת הרשת לאחד תפקידי מטה במלונות שיישארו פעילים; עצירת מרבית ההשקעות; עצירת כל השיפוצים; פעולות לקבלת הנחות ודחיות תשלום מרשויות מדינה שונות; עצירת פרויקטי מיתוג ודיגיטל; ומימון מחדש של נכסים עם LTV נמוך ופריסה מחדש של חלק מהאשראי הבנקאי של החברה כאמור.

השהיית תשלומי שכירות למלונות

את הפעולות של קבוצת פתאל אפשר לחלק לשני סוגים, כאלו שבשליטת ההנהלה וכאלו שמימושן תלוי בהסכמות של צדדים אחרים. פתאל יכולה להחליט על עצירת פרויקטי מיתוג מבלי לקבל את אישורו של איש, ולכפות חופשה ללא תשלום גם תחת מחאת העובדים. אבל לצורך דחיית תשלומי הקרן היא נדרשת להסכמת הבנקים, וכדי לקבל הנחות על תשלומים שונים יהיה עליה לקבל את הסכמת המדינות שבהן היא פועלת.ונראה שהסעיף המהותי והמאתגר ביותר הוא זה שמתייחס להשהיית תשלומי שכירות בגין חלק מהמלונות שייסגרו בשל מה שבקבוצת פתאל מגדירים כ"סיכול וכוח עליון". סעיף הוצאות שכירות בתי מלון של קבוצת פתאל עמד על 600 מיליון שקל ב־2018 (עם אימוץ תקן IFRS16 ב־2019 פתאל לא רושמת את המרכיב הקבוע בהסכמי השכירות במסגרת הסעיף הזה).

שחר עקה, סמנכ"ל הכספים של קבוצת פתאל, מסר בתגובה: "השפעת נגיף הקורונה לא דומה לשום קושי או משבר שהשוק הכיר בעבר. חוסר הוודאות כמו גם הגלובליזציה הביאו אותנו לתכנית קיצוצים רחבה שתעזור לנו לצלוח את התקופה ואני מקווה שלא נצטרך ליישם את כולה. רשת מלונות פתאל הגיעה למעמד שלה באמצעות עובדים מסורים, צוות ניהולי מוביל ובעיקר עבודה קשה שעזרו לנו בעבר לעבור תקופות קשות ואף ולצמוח מהן. אני מאמין שהמסירות והמקצועיות הזאת מהווים יתרון שיעזרו לנו לעבור את האתגר. אנחנו רשת חזקה ויש ברשותנו מזומנים לצלוח את התקופה הקרובה, אבל קיצוץ בעלויות התפעוליות של הרשת הוא כורח המציאות".

תגיות