אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התעשיינים במאבק של הרגע האחרון לאפשר להייטק וליצוא להמשיך לעבוד במתכונת רגילה צילום: הילה תומר

בלעדי לכלכליסט

התעשיינים במאבק של הרגע האחרון לאפשר להייטק וליצוא להמשיך לעבוד במתכונת רגילה

בהתאחדות התעשיינים חוששים מכך שכרגע תעשיית ההייטק, כמו גם תעשיות מיצאות, לא נכללו ברשימה מצומצמת של ענפים בתעשייה שיורשו להמשיך ולעבוד כרגיל. רון תומר: "בכל העולם התעשייה ממשיכה לייצר מהסיבה הפשוטה שאם היא תפסיק - חלק גדול ממנה יפסיק לנצח"

18.03.2020, 11:14 | אמיתי גזית
האם תעשיית ההייטק והיצואנים יוכלו להמשיך לעבוד במתכונת מלאה? מאבק חריף מתנהל ביממה האחרונה סביב השאלות הללו. מאז יום שני בערב, עת הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו על צעדי החירום הכוללים צמצום כוח האדם במקומות העבודה ב-70%, עדיין לא פורסמה רשימה של ענפים או מפעלים חיוניים למשק שיוכלו להמשיך לעבוד כרגיל.

הדבר מעורר בלבול בקרב מנהלים במשק שלא יודעים האם לסגור את המפעל. בנוסף, התאחדות התעשיינים חוששת מפגיעה הרת גורל בענף. בשלב זה, כפי שדווח אתמול בכלכליסט, נראה כי ענף הבניה והענפים הקשורים אליו ימשיכו לעבוד כרגיל.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, צילום: יריב כץ נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר | צילום: יריב כץ נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, צילום: יריב כץ

עם זאת, רשימה עדכנית ומצומצמת מאוד של ענפים בתעשייה שיוחרגו הובילה את נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, לביצוע מאמצים קדחתניים על מנת להרחיב אותה. החשש המרכזי הוא מכך שכרגע תעשיית ההייטק לא הוחרגה, וכך גם תעשיות מייצאות. צמצום כוח האדם ב-70% יפגע בהן קשות.

השיחות מתנהלות מול שר הכלכלה אלי כהן, שבעצמו מסר לכלכליסט כי הוא פועל לכך שכמה שיותר ענפים בתעשייה יוחרגו מצעדי החירום. כמו כן מעורבים בשיחות משרד ראש הממשלה עם אנשי המועצה הלאומית לכלכלה, משרד האוצר וכמובן משרד הבריאות.

תומר אמר לכלכליסט כי השאיפה היא לאפשר לתעשייה כולה להמשיך לעבוד, ואם זה לא אפשרי - אז לכל הפחות לשמור על תעשייה האלקטרוניקה וההייטק, שמוגדרות מנוע צמיחה של המשק. כמו כן מבקש תומר להחריג מתקנות החירום את התעשיות המייצאות, שכן עצירת היצור תגרום לאובדן לקוחות ברחבי העולם ולמכה שהן יתקשו להתאושש ממנה.

"כל זרועות הממשלה צריכות להבין שאנחנו במלחמה, ולפעול בהתאם. במלחמה צריך לצמצמם למינימום את חוסר הוודאות שכרגע פוגע בתעשייה ובעובדים. בכל העולם התעשייה ממשיכה לייצר מהסיבה הפשוטה שאם היא תפסיק, חלק גדול ממנה יפסיק לנצח. אנחנו דורשים להמשיך לעבוד בתנאים שסוכמו עם משרד הבריאות כדי שנוכל להבטיח שישראל תמשיך לייצר לעצמה את המוצרים שהיא צריכה, גם במציאות של גבולות שהולכים ונסגרים, ושהיצוא יימשך כדי שלכלכלה הישראלית יהיה עתיד אחרי המשבר".

בכל ענפי התעשייה עובדים כ-400 אלף איש. להלן הרשימה הלא סופית של ענפים בתעשייה שיורשו לעבוד במתכונת מלאה גם במסגרת תקנות החירום: ייצור מוצרי מזון, ייצור משקאות קלים; מים מינרליים וסוגים אחרים של מים בבקבוקים, ייצור עיסת עץ, נייר ונייר קרטון, ייצור נייר וקרטון גליים וייצור מכלים מנייר ומקרטון, ייצור מוצרים אחרים מנייר ומקרטון, הדפסה, שירותים נלווים להדפסה, ייצור כימיקלים בסיסיים, ייצור חומרי הדברה וחיטוי לשימוש ביתי ולחקלאות, ייצור דשנים ותרכובות חנקן, ייצור שרוולים ויריעות מפלסטיק, ייצור מכלים ובקבוקים מפלסטיק, ייצור סבון ואבקות כביסה, חומרי ניקוי והברקה, ותכשירי ניקוי ותמרוקים, ייצור תרופות, כולל תרופות הומאופתיות, לבני אדם ולשימוש וטרינרי, ייצור ציוד רפואי, דנטלי ואורתופדי, ייצור מחשבים, מכשור אלקטרוני ואופטי.

תגיות