אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלכלני S&P: ישראל לא תיקלע למיתון - למרות המשבר העולמי צילום: אלכס קולומויסקי

פרסום ראשון

כלכלני S&P: ישראל לא תיקלע למיתון - למרות המשבר העולמי

בחברת הדירוג צופים שהמשק הישראלי יצמח גם ב-2020 למרות הקורונה, ורק אירוע גיאו-פוליטי או קריסת מגזר הנדל"ן יעבירו אותו לצד השלילי

18.03.2020, 16:22 | אדריאן פילוט

"עם החרפת התפרצות מגפת הקורונה, על רקע הצניחה בצמיחה, השווקים הבלתי יציבים ומתח האשראי הגובר, אנו מעריכים כעת מיתון גלובלי בשנת 2020 הכולל עלייה של 1%-1.5% בלבד בתוצר העולמי" - כך הודיעו לפני זמן קצר כלכלני S&P, חברת הדירוג הגדולה בעולם, תוך שהם מוסיפים כי הסיכונים עדיין מצביעים על המשך המגמה השלילית.

קראו עוד בכלכליסט

אלא שגם הפעם, כלכלני S&P אופטימיים בנוגע לכלכלת ישראל, לבטח הרבה יותר אופטימיים מהכלכלנים הישראלים. לפי הסקירה, "המגמות בישראל שונות באופן מהותי, אמנם גם ישראל סובלת מהאטה ניכרת בגלל התפרצות הנגיף, אך המטבע המקומי דווקא נחלש, גורם שיכול לסייע בהמשך הדרך בהתחזקות הייצוא ובחזרת האינפלציה". בנוסף, מסבירים ב-S&P, "תחזית הצמיחה לישראל מלכתחילה הייתה גבוהה משמעותית לעומת גוש היורו, והתחזית המקורית שלנו ל-2020 הייתה צמיחה של כ-3% בתמ"ג".

עוד טוענים שם, שהשפעת התפרצות נגיף הקורונה על הכלכלה תהיה תלויה בסופו של דבר באורכה ובחומרתה של ההתפרצות, ובמידת ההצלחה של הצעדים שנוקטים בממשלה ובבנק ישראל. "קצב האירועים מהיר מאוד, וההערכות עשוית להשתנות במהירות. בתרחיש שלילי אנו עלולים לראות האטה בכלכלה המקומית כך שהצמיחה בתמ"ג תרד אל מתחת ל-2% כתוצאה מחולשה בייצוא וירידה בצריכה ובהשקעות" נכתב.

נתניהו וכחלון. סיבה לאופטימיות, צילום: אלכס קולומויסקי נתניהו וכחלון. סיבה לאופטימיות | צילום: אלכס קולומויסקי נתניהו וכחלון. סיבה לאופטימיות, צילום: אלכס קולומויסקי

עם זאת, בחברת הדירוג מעירכים כי "מיתון מלא אינו צפוי בשלב זה לאור חוסנה של הכלכלה המקומית, והוא יתרחש רק במקרה של מכה נוספת לשוק, כגון אירוע גיאו-פוליטי או התרסקות במחירי הנדל"ן". משמעות התחזית היא כי הצמיחה לנפש בישראל תהיה אפסית, אך לא שלילית - כפי שמעריכים כמעט כל הגופים הישראלים.

ומה לגבי הצמיחה בעולם?

לפי סקירה מעודכנת של S&P, הנתונים הראשוניים מסין מצביעים על כך שכלכלתה נפגעה קשה בהרבה מהצפוי, אם כי החלה התייצבות במידת מה. "נראה שכלכלות אירופה וארה"ב הולכות בנתיב דומה, שכן צעדי המנע מביאים לצניחה בביקושים שתביא לפגיעה חדה בפעילות ברבעון השני לפני שתחל התאוששות, כנראה בהמשך השנה" נכתב.

הכלכלנים שואבים קצת אופטימיות מהבנקים המרכזיים שנכנסו לפעולה ונוקטים צעדי מדיניות מוניטרית משולבים הכוללים הורדת שיעור הריבית, רכישת נכסים פיננסיים והזרמת נזילות לשווקים. צעדים פיסקליים, על אף שפיגרו אחר הצעדים המוניטריים, גם הם החלו תוך הזרמת נזילות לשווקים. "נראה כי חבילות סיוע גדולות יותר וממוקדות יותר למגזרים שחווים את הפגיעה הקשה ביותר הולכים ומתרבים", סבורים שם

תגיות