אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוני חשפה את מפרט הפלייסטיישן 5: איך היא מתמודדת מול היריבה מבית מיקרוסופט? צילום: סוני

סוני חשפה את מפרט הפלייסטיישן 5: איך היא מתמודדת מול היריבה מבית מיקרוסופט?

יומיים אחרי שמיקרוסופט חשפה את מפרט קונסולת האקסבוקס החדשה שלה, גם סוני הציגה את הדור החמישי של קונסולת המשחקים המצליחה שלה. האם יצליחו להביס את מחשבי הגיימינג העוצמתיים שנמצאים כיום בשוק?

19.03.2020, 14:53 | רפאל קאהאן

יומיים אחרי שמיקרוסופט חשפה את מפרט קונסולת האקסבוקס Series X, גם סוני חשפה אמש (ד') את היורשת הבאה לבית פלייסטיישן, ה-5. כאמור, מדובר במאבק בפסגה, המתחרה השלישית, נינטנדו, משחקת בליגה משלה ואינה מתערבת במלחמת סוני-מיקרוסופט. חשיפת הקונסולות מתבצעת בעולם גיימינג משתנה. שירותי הסטרימינג למשחקים כגון סטדיה של גוגל או Now של אנבידיה עדיין לא תפסו מסיבות שונות, והקונסולות דור 5 כנראה כאן כדי להוביל את שוק הגיימינג לעוד כמה שנים טובות.

קראו עוד בכלכליסט

הפלייסטיישן 5 עדיין לא הוצגה במלוא הדרה. סוני רק הראתה דיאגרמות טכניות וצילומי שבבים כדי להמחיש את היכולות שלה. לא ברור אם הקונסולה עדיין לא מוכנה מבחינת עיצוב או שסוני פשוט רוצה למשוך עוד קצת את הצפייה של חובבי המותג. כך או כך, הנתונים שהציגה החברה מספיק מפורטים תיאורטית כדי שנוכל להציג אותם. כמו עם האקסבוקס, ננסה להימנע מסיפורים טכניים ולהתמקד במשמעויות מבחינת הגיימרים. עם זאת חייבים הקדמה שתתאר את התכונות.

פלייסטיישן 5 לוגו, צילום: סוני פלייסטיישן 5 לוגו | צילום: סוני פלייסטיישן 5 לוגו, צילום: סוני

הפלייסטיישן 5 זוכה למפרט מאוד דומה לזה של האקסבוקס. בחלק מהתכונות היא קצת פחות מובילה ובחלק היא כן. הלב של הקונסולה הוא מעבד AMD Zen 2 בדיוק כמו זה שמפעיל את האקסבוקס, אך ב-PS5 הוא טיפה פחות מהיר עם 3.5 גיגה-הרץ מקסימליים לכל ליבה (ויש 8 מהן). גם השבב הגרפי הוא אותו אחד, AMD RDNA 2 וגם כאן הוא מעט יותר איטי מאשר אצל היריבה. זיכרון הפעולה עומד על 16 גיגה-בייט GDDR6 כמו באקסבוקס בדיוק ומרחב האחסון מציע כ-825 גיגה-בייט - כ-175 גיגה-בייט פחות מאשר היריבה - אבל יש כאן טוויסט אליו אתייחס מיד.

גם מבחינת התכונות אין ממש הבדל, לשתי הקונסולות תמיכה ברזולוציות גבוהות 4K ו-8K וכן תמיכה ב-HDR לשיפור הנראות של התצוגה. לשתיהן חריץ הרחבה למרחב האחסון, אך בעוד באקסבוקס יודעים לומר על חיבור USB לכוננים חיצוניים, בסוני התעלמו מכך באלגנטיות. אך קשה להאמין שסוני לא תצייד את הקונסולה שלה בלפחות חיבור אחד כזה ולו כדי לחבר התקן חיצוני כלשהו.
הדמיית הסוני 5
הדמיית הסוני 5 צילום: youtube

ועכשיו נעבור להבדלים וננסה לנתח אותם על בסיס מה שאנחנו יודעים כרגע. בעוד האקסבוקס נחשפה באופן מיקרוסופטי מאוד עם רעש וצלצולים. מסיבת העיתונאים של סוני היתה מינורית והתמקדה בלהג טכני. והסיבה לכך היא שהקונסולה היפנית מציגה (לפחות על הנייר) יכולות פחותות מאשר היריבה האמריקאית. מהירות המעבד, מרחב האחסון ועוצמת השבב הגרפי, שלהזכירכם הם מאותו המקור בשתיהן, מספקות יתרון מספרי ברור לאקסבוקס.

אבל בסוני ציידו את ה-PS5 ביתרון אדיר וכדי להסביר אותו היו צריכים לגייס את מנהל הפיתוח הטכני - דמות שבדרך כלל אינה מופיעה בציבור - כדי להסביר אותו. הפילוסופיה של סוני, היא להפחית את מספר ליבות החישוב של השבב הגרפי אך לתת לכל אחת מהן עוצמת חישוב הרבה יותר גבוהה. כך למשל באקסבוקס מדובר ב-52 יחידות חישוב ומהירות של 1.825 גיגה-הרץ. ב-PS5 מדובר ב-36 יחידות חישוב שפועלות במהירות של 2.23 גיגה-הרץ. לא ברור עדיין מי תספק את הסחורה יותר ביעילות ונאלץ להמתין ולראות את המשחקים שיעשו שימוש בתכונות האלה כדי להבין זאת. בינתיים ולפחות עד סוף השנה הקרובה, אף משחק לא ינצל את התכונות האלה.
חשיפת המפרט הטכני של הסוני פלייסטיישן 5 , צילום: youtube חשיפת המפרט הטכני של הסוני פלייסטיישן 5 | צילום: youtube חשיפת המפרט הטכני של הסוני פלייסטיישן 5 , צילום: youtube

הקלף החבוי הנוסף הוא בדמות מהירות הגישה למרחב האחסון. נתון זה חשוב שכן הוא קובע כמה זמן תמתינו עד שהקונסולה תטען את המשחק או תעביר אתכם ממסך למסך. זמני המתנה גבוהים (שאצל גיימרים נמדדים בעשרות שניות) מייצרים תסכול ועשויים לפגום בחוויית השימוש. אם באקסבוקס, מיקרוסופט "הסתפקה" במהירות גישה של 2.4 גיגה-ביט לשנייה, בסוני מציגים נתון יותר מכפול עם 5.5 גיגה-ביט לשנייה.

זאת ועוד, במיקרוסופט משתמשים בפתרון קנייני שהחברה פיתחה במיוחד לאקסבוקס, ולכן למרות שיש חריץ הרחבה הוא תומך רק בהתקן אחסון המיוצר על ידי סיגייט בשיתוף עם מיקרוסופט. כך שככל הנראה שהוא יימכר במחיר קבוע שמיקרוסופט תנקוב - ועל פי הניסיון התמחור שלה נוטה להיות יקר ביחס לשוק.

XBOX Series X, צילום: Microsoft XBOX Series X | צילום: Microsoft XBOX Series X, צילום: Microsoft

מנגד סוני לא המציאה את הגלגל מחדש. היא הלכה לתקן PCIe 4.0 החדש שמיועד גם להיכנס לשימוש במחשבים. התקן הזה מהיר מאוד אך בעיקר הוא יאפשר למשתמשים להתקין כוננים מיצרנים שונים. תחרות זו גם תסייע לשמור את המחירים נמוכים יותר. ובהתחשב בכך שבעתיד הקרוב משחקים כנראה ידרשו מרחב אחסון זמין של כ-100 גיגה-בייט לכל אחד מהם - אין מדובר בלוקסוס. עם זאת חשוב לציין שאין עדיין כוננים כאלה בשוק כך שלא ידוע כמה הם יעלו בהתחלה, אך כנראה שלא פחות מאלה של מיקרוסופט, בהמשך עם התחרות המחירים כנראה ירדו יותר מהר בצד של סוני.
XBOX Series X, צילום: Microsoft XBOX Series X | צילום: Microsoft XBOX Series X, צילום: Microsoft

חשוב לציין שבסופו של דבר לא הנתונים הטכניים יכריעו את הניצחון של צד זה או אחר. המשתמשים בסופו של דבר יעדיפו תמורה למחיר - כמו שסוני סיפקה עם ה-PS4 שנמכרה בהשקתה בכ-100 דולר פחות מהאקסבוקס וואן. זו אחת הסיבות העיקריות לפער הגדול שסוני הצליחה לייצר מול המתחרה מבית מיקרוסופט והאחרונה כנראה שתנסה לא לשחזר את הטעות הזאת הפעם. הנקודה החשובה השנייה היא התוכן או המשחקים.

ככל שצד זה או אחר יצליח לסגור יותר עסקאות בלעדיות מול מפתחי המשחקים כך הגיימרים יעניקו לו את העדפתם. מיקרוסופט בינתיים לא הצליחה לייצר להיטים כמו אצל סוני ובעיקר היא גם משיקה לא מעט משחקים לשוק ה-PC במקביל - כך שלא מדובר בכותרי בלעדיים שמכריחים את הלקוחות להשקיע גם בקונסולה. מנגד סוני ידעה לייצר לעצמה מספיק משחקים ייחודיים לפלטפורמה שלה כדי שהשחקנים ישקיעו וירכשו את הפלייסטיישן כדי ליהנות מהם.

XBOX Series X, צילום: Microsoft XBOX Series X | צילום: Microsoft XBOX Series X, צילום: Microsoft

המאבק בין השתיים כנראה יתבטא גם בכך שבעוד מיקרוסופט מנסה לייצר פלטפורמת תוכן נרחבת שמקיפה גם את שירות הגיימינג בענן, שירות Game Pass שמעניק משחקים בחינם למנויים ובכלל גישה של שירות סטרימינג, סוני לעומתה מנסה לדבוק בייחודיות. אמנם גם סוני צפויה להשיק שירות סטרימינג, אך זה כנראה יפעל רק על הפלייסטיישן. אגב, באופן אירוני משהו, מיקרוסופט היא זו שתספק לסוני את התשתית לשירות הזה דרך שירות הענן שלה Azure. בסופו של דבר יהיו אלה המפתחים שיעניקו את הניצחון, משחקים שיעניקו חוויית משחק טובה יותר על קונסולה אחת על פני השנייה תשכנע את הגיימר לבחור במותג זה או אחר. וכמובן גם הנאמנות למותג שאצל סוני, בינתיים, היא גבוהה יותר.

לסיכום, נאלץ להמתין בחודשים הקרובים להתפתחויות השונות כדי להבין לאן נושבת הרוח.

תגיות