אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חולה ראשון מת מקורונה בישראל: קשיש בן 88 צילום: שאול גולן

חולה ראשון מת מקורונה בישראל: קשיש בן 88

הממשלה אישרה תקנות לשעת חירום: מספר העובדים במגזר העסקי והציבורי יצומצם ל-30%; 500 אסירים שאמורים להתשחרר בחודש הקרוב - יועברו למעצר בית; המסעדנים: "ההבטחה של כחלון היתה שקרית - אין לנו איך לשלם מסים"; מספר המובטלים החדשים בשל משבר הקורונה - כ-477 אלף; תנועת הרכבות תצומצם ב-50% החל מיום שני

20.03.2020, 22:12 | שירות כלכליסט ו-ynet

משבר הקורונה: דיווחים שוטפים מהארץ

מצב החולים בישראל

מפת החולים בישראל

22:10 - חולה ראשון מת מנגיף הקורונה בישראל. קשיש בן 88 נפטר הערב (שישי) בבית החולים שערי צדק בירושלים לאחר שאושפז לפני כשבוע במחלקת הקורונה. מבית החולים נמסר כי הקשיש סבל ממחלות רקע רבות ומשמעותיות. "המטופל קיבל טיפול רחב, מקיף וצמוד על ידי צוות רחב ועבר במהלך השבוע החייאה בשל אירוע לבבי", ציינו בבית החולים. "בשעות האחרונות חלה הידרדרות במצבו". היום חלה עלייה במספר החולים שנמצאים במצב קשה כתוצאה מהנגיף. מבין 705 החולים, 10 נמצאים במצב קשה, בהם שתי קשישות שמצבן אנוש וגבר בן 45 ללא מחלות רקע שאושפז בוולפסון.

19:15 - עובדת בית משפט השלום בבאר שבע אובחנה כחולת קורונה

הרשות השופטת מעדכנת הערב (שישי) על עובדת נוספת מבית משפט השלום בבאר שבע שאובחנה כחולת קורונה (חולה מס' 623). לפי ההודעה, "העובדת נתונה בבידוד מיום 17.3.20 ואובחנה כחולה היום". עוד נמסר, כי "בהתאם להנחיות משרד הבריאות, עודכנו בעניין כל העובדים והגורמים אשר באו במגע עם העובדת ונשלחו לבידוד. העובדת עבדה במדור שירות לקוחות בין התאריכים 15-17.3.20. ציבור אשר פקד את המדור בתאריכים אלו מתבקש להיכנס לבידוד, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

(משה גורלי)

18:20 - כך נראית ההתראה שמחלקת "סיירת הבידוד של כפר סבא"

עיריית כפר סבא העלתה לעמוד הפייסבוק העירוני צילום של דוגמת התראה שנתנה היום מחלקת הפיקוח והאכיפה למשפחה בגן ציבורי במרכז העיר שלטענתה התקהלה במקום עם עוד הורים וילדיהם וסירבה להתפזר - למרות בקשות הפקחים.

על ההתראה נכתב כי היא ניתנת מכוח צו בריאות העם (נגיף הקורונה החדש) ומתואר האיסור על פי הצו: "נצפה מחוץ לבית שלא לצורך הצטיידות חיצונית או צורך רפואי. לידיעתך, אי הקפדה מלאה על הוראות/תקנות/צו לשעת חירום יוביל לאכיפה. יש לחזור לבית מגוריכם במיידית". על ספח ההתראה נכתב כי "האירוע צולם".

העירייה הסבירה בדף הפייסבוק שלה כי "הפיקוח ביקש לפזר את ההתקהלות אך היו שבחרו להישאר ולא להיענות לבקשה. עיריית כפר סבא תפעל בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לשמור על בריאות תושביה, לרבות מתן התראות לתושבים אשר אינם ממלאים אחר הוראות המדינה וכן קנסות במידת הצורך. נמשיך לפעול במלוא הכוח ובכל האמצעים הניתנים, כדי לשמור על בריאות כולנו ולעצור את המשך התפשטות מגיפת נגיף הקורונה" .

בהנחיית ראש עיריית כפר סבא רפי סער הוקמה השבוע "סיירת הבידוד העירונית", זאת בעקבות תלונות רבות שהגיעו למוקד העירוני אודות התקהלויות ברחבי העיר. סער הוציא גם ביום רביעי האחרון הודעה לתושבים: "המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה בישראל הוא מאבק של כולנו. אנחנו חייבים להישמע להנחיות משרד הבריאות ואני מפציר בתושבים - אל תצאו מהבית, שמרו על מרחק של שני מטר זה מזו, הקפידו על היגיינה. בהנחייתי, נתחיל לאכוף בכפר סבא את נושא ההתקהלות במרחב הציבורי, וכבר היום, רביעי, החל השיטור העירוני לבצע סיורים ברחבי העיר, על מנת למנוע התקהלויות והתכנסויות בגנים ציבוריים ובכדי לחדד את ההנחיות וההקפדה על שמירתן בקרב תושבות ותושבי העיר".

(עמיר קורץ)

17:15 -  הממשלה אישרה תקנות לשעת חירום: מספר העובדים במגזר העסקי והציבורי יצומצם ל-30%

הממשלה אישרה היום את התקנות לשעת חירום (ראו הרחבה) הקובעות כי מספר העובדים במגזר העסקי והציבורי יצומצם ל-30% בעקבות התפרצות הקורונה. המגזר הממשלתי יעבור למתכונת חירום (עליה הודיע ראש הממשלה לפני כמה ימים) שתאפשר אספקת שירותים חיוניים לאזרחים אולם רק 30% מהעובדים ימשיכו לעבוד מהמשרד או מהבית למעט גופים חריגים במערכת הבריאות, הביטחון והרווחה.

(עמרי מילמן)

17:10 -  500 אסירים שמשתחררים בקרוב יועברו למעצר בית

אסירים פליליים, תושבי ישראל העומדים לקראת שחרור ב-30 הימים הקרובים, ייצאו לחופשה במעצר בית מוחלט עד תום תקופת מאסרם, כך הודיע היום (שישי) שירות בתי הסוהר (שב"ס). זאת כחלק מהפעולות להקטנת סכנת התפשטות נגיף הקורונה בתוך מתקני הכליאה. המהלך מתאפשר לאחר שהשר לביטחון פנים גלעד ארדן קיבל את המלצת מ"מ נציב שרות בתי הסוהר, גונדר אשר וקנין.

בשב"ס אומרים כי "רשימת האסירים הפוטנציאליים לצאת לחופשה תיקבע על פי קריטריונים מדודים הנוגעים לאסירים שאינם נמנים על סוגי אוכלוסיות ברמת מסוכנות גבוהה. על פי הערכת שב"ס ובהתאם לקריטריונים אלה, ניתן יהיה להוציא לחופשה מיוחדת כ-500 אסירים".

לצורך כך יידרש תיקון במסגרת התקנת תקנות לשעת חירום שיקדם ארדן ושיאפשרו לו להסמיך את מ"מ נציב בתי הסוהר להוציא אסירים לחופשה מיוחדת בת עד 30 יום בשל מצב החירום.

(עמיר קורץ)

16:40 - מתחילים לקצץ: 200 מיליון שקל מהתקציב התפעולי של משרדי הממשלה - לטובת הקורונה

במשרד האוצר מבינים כבר כי מערכת הבריאות לא תוכל להתמודד עם משבר הקורונה ללא תוספת תקציבית משמעותית. בשלב זה נערכים במשרד האוצר לקצץ 15% מהתקציב התפעולי של משרדי הממשלה המשמש אותם בשוטף כמו טיסות, פרסום, הדרכות ורכש שוטף - מה שיפנה כ-150-200 מיליון שקל לטובת מערכת הבריאות. מדובר בתקציב שגם כך משרדי הממשלה לא היו משתמשים בו בשלב זה לאור ההשבתה החלקית של המגזר הציבורי והמשק.

על פי ההערכות, מדובר רק בשלב ראשון וכאשר יגבשו את תקציב 2020 (אם יאושר בסופו של דבר) הוא יכלול קיצוצים של מיליארדי שקלים בתקציבי הממשלה כדי לממן את מערכת הבריאות ואת התשלומים למובטלים שעל פי הערכות יגיעו גם לחצי מיליון איש - מה שיגזור תשלומים של כ-2.5 מיליארד שקל בחודש.

(עמרי מילמן)

15:40 -  מחאת המסעדנים: אין לנו איך לשלם מסים

כ-1,500 מסעדנים, בהם השפים רותי ברודו, חיים כהן, אסף גרניט, מאיר אדוני וכן מסעדות רבות מאילת בדרום ועד נהריה בצפון, ודיעו היום לרשות המסים ומשרד האוצר כי לא ישלמו מסים, מאחר וההחלטה לסגור את כל מקומות הבילוי והמסעדות לא תאפשר להם לעשות זאת. בפנייה אומרים המסעדנים: "הבטחה שניתנה ע"י שר האוצר כחלון בשידור חי בטלוויזיה לדחיית תשלום מע"מ לסוף אפריל, הייתה שקרית!

"אנחנו נדרשים לשלם מע"מ עד 26.3". בהצהרה שנתן מוקדם יותר החודש כחלון הודיע כי תשלום המע"מ יידחה בחודש, אולם בהמשך התברר כי דחיית המע"מ בחודש היא רק עבור עסקים קטנים (עד מחזור שנתי של 1.5 מיליון שקל) שנדרשים לשלם פעם בחודשיים (וקיבלו חודש נוסף) עסקים גדולים יותר קיבלו בסך הכול דחייה של 10 ימים ל-26 במרץ. לפי גורמים בענף, כל מסעדה עם מחזור של מעל 150 אלף שקל נדרשת לשלם כעת מע"מ, וזה הרוב הגורף של המסעדות. מדובר על ענף עם אחוזי רווחיות נמוכים אם בכלל, ענף מדמם.הקריטריון של מחזור כל כך נמוך לא רלוונטי לרובנו".

השפים חיים כהן ורותי ברודו, צילום: DrorEinav.com השפים חיים כהן ורותי ברודו | צילום: DrorEinav.com השפים חיים כהן ורותי ברודו, צילום: DrorEinav.com

"המסעדנים מוחים כי בשאר המדינות המערביות הממשלות הציגו תוכניות תמיכה במשק, ממשלת צרפת הזרימה מיידית 300 מיליארד דולר למשק. גם איטליה, ארה״ב ואנגליה.

בעוד אצלנו, 'הוענקו' הלוואות שמסתבר שהם בריביות דרקוניות ודוחים תשלומים של ארנונה ומיסוי, כאילו מחר ייפול עלינו כסף מהשמיים. היום המסעדנים אומרים לממשלת ישראל, עד כאן!"

משר האוצר משה כחלון טרם נמסרה תגובה.

(עמרי מילמן)

14:30 - קצב של 3,500 נרשמים בשעה לשירות התעסוקה הבוקר

לפי נתוני שירות התעסוקה, החל מהשעה 5:30 הבוקר ועד השעה 13:00 נוספו עוד כ-26 אלף נרשמים, כך שכעת עומד מספרם על 476,700. מהשירות נמסר כי חלה האטה מסוימת בקצב הנרשמים בשעות האחרונות, כך שמדובר ב-3,500 נרשמים בשעה היום (ו') בבוקר.

(שירות כלכליסט)

13:00 - מפעל רולדין נסגר

לכלכליסט נודע כי מפעל רולדין נסגר ומאות עובדיו יצאו לחל"ת. קובי חקק, בעלי רולדין, אישר את הפרטים ומסר: "סגרנו את המפעל בכאב רב והוצאנו מעל 200 עובדים מודאגים וחרדים לחל"ת. סניפי הרחוב שלנו פתוחים במתכונת של מכירת לחם ועוגות בטייק אווי בלבד, על פי נהלי משרד הבריאות".

לדברי חקק, מכיוון שכחצי מהסניפים הממוקמים בקניונים סגורים ובשל חוסר הבהירות אם סניפי מזון של לחם ומאפה יכולים להיות פתוחים, אשר גורמת לכך שקהל הלקוחות לא יודע אם פתוח או לא, נרשמה בימים האחרונים ירידה של 70% במכירות. סגירת חנויות הרחוב, אם יחריף המצב, תוביל ליציאת עוד כ-300 עובדים לחל"ת. לפי חקק המפעל והמרלו"ג עובד עם צוותי חרום וערוך ומוכן לפתיחה מחודשת בכל רגע, אך בגלל חוסר הבהירות וחשש מעודף מלאים וסחורה שתושמד עקב פקיעת תוקף, פעילות הייצור נעצרה וחלק מאנשי הצוות שנשארו מחלקים עוגות כתרומה לבתי חולים ולמד"א.

(נורית קדוש)

12:00 - מספר הנדבקים בישראל עלה ל-705

החמרה במצבם של כמה מחולים הקורונה בישראל: בית החולים וולפסון שבחולון דיווח הבוקר (ו') על החמרה במצב של שלושה חולים - אישה בת 67 עם מחלות רקע וגבר בן 45 ללא מחלות רקע שמאושפזים במצב קשה כשהם מונשמים ומורדמים ביחידה לטיפול נמרץ בחדרי לחץ שלילי הממוגנים לקורונה. בנוסף, מצבה של קשישה בת 91 שמונשמת מוגדר קשה מאוד ואינו יציב. בנוסף, אמש בבית החולים הדסה עין כרם הידרדר מצבה של חולת קורונה בת 89 והוא מוגדר כעת אנוש. 

מבית החולים רמב"ם בחיפה נמסר הבוקר כי במהלך הלילה חלה הידרדרות במצבו של חולה בינוני במחלקת קורונה. הוא הונשם, הורדם והועבר לחדר טיפול נמרץ במחלקה ומצבו מוגדר כעת קשה. מדובר בגבר בשנות ה-70 לחייו עם מחלות רקע. בבית החולים ציינו כי ייתכן שההחמרה במצבו קשורה למחלת הרקע הלבבית ולא להשפעות הווירוס. אמש מספר חולי הקורונה בישראל עלה ל-705, מצבם של 10 מהם מוגדר קשה. 

 , צילום: דוברות המשטרה צילום: דוברות המשטרה  , צילום: דוברות המשטרה

11:00 - החל מיום ראשון הקרוב: השופטים יעבדו מהבית

כחלק מהיערכות הרשות השופטת לפעילות במהלך תקופת תקנות החירום, הנחה אתמול (ה') מנהל בתי המשפט, השופט ד"ר יגאל מרזל, על דעת נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות, כי ככלל, למעט במקרים שבהם נוכחותם נדרשת בבתי המשפט ובבתי הדין לצורך קיום דיונים או צורך אחר, ובהתאם להנחיות משרד הבריאות, שופטים יעבדו מהבית ולא מבית המשפט או בית הדין. הנחיה זו תיכנס לתוקף החל מיום ראשון הקרוב.

העבודה מהבית כפופה לאישור נשיא בית המשפט או בית הדין שיינתן, בין היתר, על יסוד הצרכים התפעוליים של בית המשפט או בית הדין וההכרח לתת בראש ובראשונה מענה לטיפול בהליכים הנדונים בעת הזו כ"מצב חירום מיוחד". עוד הנחה המנהל את השופטים לנצל תקופה זו לצמצום מלאי התיקים ולהשלמת טיפול ככל הניתן בנושאים פתוחים.

לשופט העובד מהבית במהלך שבוע עבודה, עד לחג הפסח, ינוכה ממאזן ימי השבתון שלו סך של שני ימי שבתון לכל שבוע. הנחיה זו תחול גם בעניינם של רשמים ורשמים בכירים אשר יוכלו אף הם לעבוד מהבית בהתאם להנחיות הנשיא וצרכי בית המשפט או בית הדין. הנחייה זו תהא בתוקף עד לאחר חג הפסח (בימי החג יחולו הכללים הרגילים הנוהגים בפגרת הפסח).

(ליטל דוברוביצקי)

10:30 - החל מיום שני: תנועת הרכבות תצומצם ב-50%

 

בהנחיית משרד התחבורה, רכבת ישראל תדלל את הנסיעות שלה החל מיום שני הקרוב. ההחלטה התקבלה לאחר שמספר הנסיעות ברכבת בפועל ירד ב-80%. לפיכך, ובהתאם להנחיות ראש הממשלה ומשרד הבריאות על צמצום השימוש בתחבורה ציבורית, ובשל מיעוט הנסיעות שנרשמו בשבוע האחרון, הנחה משרד התחבורה את רכבת ישראל להפעיל את שירות הרכבות במתכונת מצומצמת. המשמעות היא כי תדירות הרכבות תצומצם בכמחצית, ותופעל רכבת אחת בשעה, לכל כיוון, במרבית הקווים.

כלל התחנות תישארנה פתוחות לשירות, מלבד תחנות י-ם מלחה, דימונה וראשל"צ הראשונים, אשר נסגרו לשירות בשבוע שעבר בשל מחסור בפקחי רכבת הנמצאים בבידוד. במקביל קוצרו שעות פעילות הרכבות והרכבות אינן מופעלות כלל בימי שישי ומוצ"ש. בשאר ימות השבוע הן פועלות בין השעות 21:00-06:00.

(ליאור גוטמן)

רכבת ישראל ריקה, צילום: עופר צור רכבת ישראל ריקה | צילום: עופר צור רכבת ישראל ריקה, צילום: עופר צור

10:00 - התקנות החדשות ברשתות השיווק: עד ארבעה לקוחות בקופה, במרווח של 2 מטר

התורים העמוסים והצפיפות ברשתות השיווק דעכו, בחסות התקנות החדשות שאושרו הלילה (ו'). ברשת ויקטורי הוכנו הלילה מדבקות ייעודיות לרצפת החנות, לסימון מקום העמידה בתור לכל לקוח, באופן המייצר מרווח של שני מטר בין כל שני לקוחות. עם זאת, העומסים בחנויות המזון צפויים להתעצם נוכח התקנות המגבילות את כמות הלקוחות שיכולים להיכנס אליהן. לפי התקנות, צריך שיהיה יחס של ארבעה לקוחות בחנות על כל קופה פעילה, ובתור לקופה יש לשמור על מרווחים של שני מטרים בין הלקוחות. לשם כך יש לסמן מקומות לעמידה סמוך לקופות ובכל מקום שיש בו תור.

בכדי לאפשר לצרכנים את ההצטיידות, הרחיבה רשת יוחננוף את מספר החנויות שיפתחו 24 שעות ביממה מהחנויות בחדרה וברחובות, גם לנס-ציונה, קריית עקרון, פתח תקווה ונתיבות. החל מיום ראשון גם סניפי ירושלים, חיפה ואשדוד יפעלו באותה מתכונת. בנוסף, במוצ"ש החל משעה 20:30 יפתחו סניפי הרשת לקהל, מלבד סניפי אחד העם ברחובות ואור יהודה.

שופרסל החלה בפתיחת 23 סניפים שיעבדו באופן רציף של 24 שעות ביממה. החברת תרחיב את המהלך ומיום ראשון הקרוב תפתח הרשת עוד כ-11 סניפים נוספים שיעבדו 24 שעות ברציפות. לטובת כך ובכדי לתת מענה לביקושים החריגים באון ליין ובחנויות הרשת, שופרסל מגייסת כ-250 עובדים חיצוניים שיעבדו במוקדי השירות של החברה. זאת בנוסף לכ-1,000 העובדים שגויסו עד כה לחברה.

רשת yellow שבתחנות הדלק פז תתקין הבוקר בכל הסניפים חוצצים בין המוכרים בקופות לבין הלקוחות, בנוסף הרשת חילקה כפפות לכל המתדלקים על מנת לצמצם מגע עם המשאבות. בשבת שעברה נרשמה בחנויות הרשת עליית מכירות של כ-50% ביחס לשבת רגילה והחברה נערכה בכוחות מתוגברים ומלאי נוסף למדפים. על פי הערכות גם בסופ"ש הזה צפויה הגעה רבה של צרכנים שיצטיידו במוצרי השלמה כגון חלב, קוטג' גבינות ועוד, לרבות מוצרים יבשים, מים מינרליים ועוד.

(נורית קדוש)  

  , צילום: ויקטורי צילום: ויקטורי   , צילום: ויקטורי

גרף החולים בישראל

09:30 - יותר מ-450 אלף נרשמו בשירות התעסוקה

 

קצב ההרשמה של מובטלים חדשים אינו יורד ועמד במהלך הלילה על כ-6,500 לשעה, לאחר שבימים האחרונים נע בטווח שבין 4,000 ל-7,000. מתחילת מרץ ועד היום ב-5:30 בבוקר נרשמו בשירות התעסוקה כ-450 אלף איש. סביר להניח שעד הערב יגיע המספר לחצי מיליון, ועד סוף השבוע ל-600 אלף. במהלך הערב והלילה של יום חמישי נרשמו 82 אלף איש.

 

החל מיום ראשון יעביר שרות התעסוקה את קבצי המובטלים החדשים לביטוח לאומי בקצב של מאה אלך ליום. בשירות התעסוקה מעריכים שגל המובטלים הנוכחי לא ייעצר לפני 800 אלף - כלומר רבע מכלל השכירים במשק. באוצר יש אף המדברים על מיליון מובטלים.

 

בימים הראשונים של המשבר נרשמה כמות גודלה במיוחד של אקדמאים, 60% - לעומת 16% מובטלים בשגרה. במהלך השבוע היתה ירידה, ואחוז האקדמאים התייצב על 20-22% מהנרשמים בלבד. לנתון זה חשיבות רבה: הוא מלמד שרוב הנפלטים לשוק הם עובדים בעלי מיומנויות נמוכות יחסית המרוויחים שכר נמוך. הוא גם משפיע על היקף הוצאות הביטוח הלאומי, שכן דמי האבטלה הממוצעים לאקדמאי גבוהים ב-15% מאשר דמי האבטלה של לא אקדמאי.

(שחר אילן)

08:00 - אין טסטים: כל מכוני הרישוי נסגרים

רוצים לבצע טסט לרכב? חכו ל-16 באפריל. הבוקר (ו') מודיע משרד התחבורה כי כל מכוני הרישוי לרכב מפסיקים את פעילותם עד להודעה חדשה. לפי הודעת המשרד נהגים הנדרשים לחדש את רישיון הרכב שברשותם ולבצע בחינת כשירות שנתית לרכב (טסט) החל מיום 16 למרץ 2020 ועד ליום 16 לאפריל 2020, יקבלו ארכה אוטומטית של 30 יום לביצוע הטסט, באמצעות הוראת שעה.

(תומר הדר) 

07:30 - הממשלה אישרה במהלך הלילה את תקנות החירום החדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אמש על תקנות חירום חדשות שיהפכו את הנחיות משרד הבריאות למחייבות ויגבילו את התנועה ברחבי המדינה. התקנות החדשות אושרו בלילה על-ידי הממשלה. למי מותר לצאת מהבית? אילו מקומות יהיו פתוחים? ומה העונש למי שיפר את התקנות?.

"הממשלה אישרה הלילה פה אחד, בישיבת ממשלה טלפונית, תקנות לשעת חירום לצמצום התנועה של האוכלוסייה בישראל כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה", נאמר בהודעה. "במסגרת התקנות צומצמו והוגבלו הפעילויות במרחב הציבורי ונקבעו הגבלות על פעילויות המסחר, הבילוי והפנאי לתקופה של שבעה ימים. משרד הבריאות יפיץ הנחיות מפורטות לגבי הפעילות במקומות המסחר והשווקים. הודגש כי זכות ההפגנה תישמר, ובלבד שישמרו תקנות והנחיות משרד הבריאות כפי שחלות על כלל הפעילויות". 

הצהרת נתניהו, אמש, צילום: יואב דודקביץ הצהרת נתניהו, אמש | צילום: יואב דודקביץ הצהרת נתניהו, אמש, צילום: יואב דודקביץ

מה משמעות התקנות? ההנחיות החדשות מגבילות את התנועה ברחבי המדינה, אך עם זאת יש הרבה החרגות ולא מדובר בסגר מלא על האוכלוסייה. מדובר למעשה בהנחיות שפרסם משרד הבריאות בימים האחרונים שכעת מעוגנות וניתן יהיה לאכוף אותן. התקנות החדשות שהוטלו על הציבור יהיו תקפות נכון לעכשיו לשבוע, אך ייתכן שיאריכו אותן בהתאם להערכות מצב שייערכו. התקנות שהוטלו על העסקים יימשכו עד ל-20 באפריל.

למי מותר לצאת מהבית? ולאן? לפי התקנות החדשות, אין לצאת ממקום המגורים למרחב הציבורי, אלא אם כן מדובר ביציאה לטובת אחת הפעולות או המטרות הבאות: הגעה של עובד למקום עבודה וחזרה ממנו, הצטיידות במזון, תרופות ומוצרים חיוניים וקבלת שירותים חיוניים. כמו כן, מותר לצאת מהבית לשם קבלת שירות רפואי, תרומת דם, הפגנה, פעילות ספורט לא מאורגנת של עד חמישה אנשים ויציאה לטקס דתי, כולל חתונה, לוויה או תפילה.

בנוסף, התקנות החדשות מאפשרות יציאה של יחיד או של אנשים שגרים באותו מקום למשך זמן קצר ולאתר שקרוב למקום המגורים. הותרה גם יציאה לצורך חיוני שלא פורט במפורש בתקנות. "מדובר בצעד שלא היה כמותו מאז הקמת המדינה", אמר נתניהו."אבל מגפת הקורונה לא היתה כמוה מאז הקמת המדינה וב-100 שנים האחרונות".

מה כללי ההתנהגות למי שיוצא מהבית? מי שיוצא מהבית בהתאם לתקנות החדשות צריך לשמור על מרחק של שני מטרים בין אדם לאדם. בני משפחה שיוצאים יחד מהבית יכולים ללכת ביחד. בנסיעה ברכב פרטי יהיו עד שני נוסעים באותו הרכב, למעט אם מדובר בבני משפחה אחת או באנשים שגרים יחד באותו המקום. התקנה הזאת לא חלה על נסיעת עובד שמועסק במקום עבודה חיוני.

דיזינגוף סנטר סגור, צילום: רויטרס דיזינגוף סנטר סגור | צילום: רויטרס דיזינגוף סנטר סגור, צילום: רויטרס

אילו חנויות יהיו פתוחות? ואילו עסקים ייסגרו? לפי התקנות, חל איסור על פתיחת קניונים ומרכזי קניות עם יותר מעשר חניות או שהשטח הכולל של החנויות במתחם עולה על 3,000 מ"ר, למעט מקום למכירת מזון, בית מרקחת או חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה.

בנוסף מופיעה רשימה ארוכה של מקומות שנאסר על פתיחתם: דיסקוטק, בר, פאב, אולמות אירועים, מכוני כושר, בריכות שחייה, פארקי מים, גני חיות, ספארי, פינות חי, בתי מרחץ, בתי קולנוע, תיאטראות, ספריות, מוזיאונים ומוסדות תרבות אחרים, פארקי שעשועים, לונה פארק, עסק לטיפול לא-רפואי בגוף האדם, מקומות לעריכת מופעים וירידים, כלי שיט ציבורי, רכבל, שמורת טבע, גן לאומי, אתר מורשת ומקום שיש בו אטרקציה תיירותית.

מה ההנחיות לעסקים שנפתחו? האם יהיו משלוחים? בתי אוכל, כולל חדרי אוכל במלונות, יוכלו למכור מזון בתנאי שהאכילה תהיה מחוץ לבית העסק. שירותי משלוחים והובלה של מוצרים יימשכו ולפי התקנות החדשות יש להשאיר את המשלוח סמוך לפתח בית המגורים, ומחוצה לו.

 

מסעדות, בתי מרקחת וחנויות למכירת מוצרי היגיינה צריכים להקפיד על שמירת מרחק של שני מטרים בין האנשים, לרבות בתורים, ובכל מקום שבו יש תור צריך לסמן מקומות עמידה. כמו כן, יש לווסת ככל הניתן את כניסת המבקרים. בשאר החנויות שהותרה פתיחתן התקנות החדשות מגבילות את כמות הלקוחות שיכולים להיכנס אליהן. לפי התקנות, צריך שיהיה יחס של ארבעה לקוחות בחנות על כל קופה פעילה. כמו כן, יש לשמור על מרווחים של שני מטרים בין הלקוחות ולסמן מקומות לעמידה סמוך לקופות ובכל מקום שיש בו תור.

 

היכן מאושפזים החולים בישראל

 

 

איך יאכפו את התקנות? מה העונש שלהן? בעל עסק שיפתח את החנות למרות שלא קיבל לכך אישור עלול לקבל מאסר של חצי שנה או קנס. במשטרה אמרו אמש כי מי שיפר את הבידוד ייקנס ב-5,000 שקלים ומי שיפר את התקנה נגד התקהלות ייקנס ב-3,000 שקלים. במשטרה הבהירו כי לא יהיו מחסומים. "אנחנו לא נדע באמת אם אדם הולך למקום חיוני או לא", הודו במשטרה לנוכח ההנחיה שלא לאפשר לאנשים לצאת מהבית. המשטרה מתכוונת בעיקר להתריע בפני הציבור וחלק מהעשייה תהיה מול בתי עסק.

"זו הנחיה מחייבת שתיאכף על ידי גורמי האכיפה", אמר נתניהו. "אני מבקש שהאנשים יאכפו אותם קודם כל בעצמכם. כן, יש משטרה, יש חובה, אבל אני מבקש קודם כל את החובה וההכרה הפנימית שכל אחד ואחד מכם צריך לאמץ".

איך אפשר לדעת אם אני חייב להישאר בבידוד? לפי שעה נמשך השימוש בטכנולוגיה של השב"כ לאיתור אנשים ששהו בקרבת חולי קורונה. אותם אנשים יקבלו הודעות לטלפונים הניידים שלהם המורות להם להיכנס לבידוד ביתי. בשל כך משרד הבריאות הפסיק לפרסם מידע מפורט אודות החקירות האפידמיולוגיות ואת המסלולים של החולים השונים ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.

מה עם השימוש באמצעים טכנולוגיים? בג"ץ קבע אמש כי השימוש באמצעים הטכנולוגיים המיוחדים יהיה אך ורק לצורך איתור מי ששהו בסביבת חולי קורונה. עם זאת, השופטים הוציאו צו ביניים שאוסר על שימוש בסמכויות שהוקנו למשטרה מכוח התקנות עד להקמת ועדה בכנסת בנושא. צו הביניים שהוציא בג"ץ קובע כי ככל שעד יום שלישי בשעה 12:00 לא יוקמו ועדות לפיקוח פרלמנטרי על התקנות, לא ניתן יהיה לעשות כל שימוש בסמכויות שהן מקנות, עד להחלטה אחרת.

איזה עוד תקנות יתווספו? הממשלה צפויה לאשר תקנות מיוחדות בנוגע לבתי הדין למשמורת שדנים בהרחקתם של אנשים שנמצאים בישראל ללא אשרה. התקנות החדשות מאפשרות לערוך את הדיונים בעזרת אמצעים טכנולוגיים וללא התייצבות של האדם שנמצא במשמורת. בדברי ההסבר נכתב שהמטרה היא למנוע הפצה של נגיף הקורונה בבתי הדין. בנוסף, התקנות קובעות כי אם ניתן יש לאפשר למיוצג לערוך שיחה חסויה עם עורך דינו באותם האמצעים.

 

קראו עוד בכלכליסט

 

מחלקת טיפול נמרץ לחולי קורונה בבי"ח איכילוס, צילום: שאול גולן מחלקת טיפול נמרץ לחולי קורונה בבי"ח איכילוס | צילום: שאול גולן מחלקת טיפול נמרץ לחולי קורונה בבי"ח איכילוס, צילום: שאול גולן

 

7:17 - מספר החולים בישראל עומד על 677

מספר חולי הקורונה בישראל זינק ביממה החולפת ב-244 והוא עומד על 677 בני אדם. החמרה במצבם של כמה מהחולים הבוקר (שישי): בית החולים וולפסון שבחולון דיווח הבוקר על אישה בת 67 עם מחלות רקע וגבר בן 45 ללא מחלות רקע שמאושפזים במצב קשה כשהם מונשמים ומורדמים ביחידה לטיפול נמרץ בחדרי לחץ שלילי הממוגנים לקורונה. בנוסף, מצבה של קשישה בת 91 שמונשמת מוגדר קשה מאוד ואינו יציב. בנוסף, אמש בבית החולים הדסה עין כרם הידרדר מצבה של חולת קורונה בת 89 והוא מוגדר כעת אנוש.

תגיות