אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום ביניים: הסיוע הממשלתי לכלכלות העולם - 1.7 טריליון דולר צילום: שאטרסטוק

סיכום ביניים: הסיוע הממשלתי לכלכלות העולם - 1.7 טריליון דולר

לפי מורגן סנטלי, זהו סכום הסיוע שהעניקו עד כה הממשלות בארה"ב, האיחוד האירופי, יפן, בריטניה וסין לכלכלותיהן בעקבות התפשטות נגיף הקורונה; UBS מסר ש-60% מהבנקים המרכזיים חתכו את שיעורי הריבית מאז ינואר, אך החשש הוא שאין בידיהם כלים מספקים להמשך המשבר, ולפיכך הממשלות יצטרכו להגביר את צעדיהן

21.03.2020, 09:05 | שירות כלכליסט

ממשלות מסביב לעולם מודיעות בזו אחר זו על מתן תמריצים כלכליים בהיקפים עצומים, שמטרתם להגביל את חומרת המיתון החריף המסתמן בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. בנק מורגן סטנלי מסר שההתחייבויות לתמריצים בארה"ב, האיחוד האירופי, יפן, בריטניה וסין, הגיעו עד כה יחד ל-1.7 טריליון דולר.

קראו עוד בכלכליסט

"התגובה הראשונית של הכלכלות המפותחות הייתה איטית, אך במהלך הימים האחרונים התחלנו לראות התחייבויות משמעותיות מצד קובעי המדיניות, שמראות שקיימת תכנית ייצוב פיסקאלית משמעותית", כך כתב כלכלן מורגן סטנלי, צ'טן אחיא, השבוע. מדובר בחבילת סיוע של טריליון דולר שנידונה כעת בארה"ב, ועדיין זקוקה לאישור הקונגרס. התוכנית נחשפה ע"י הרפובליקנים בסנאט ביום חמישי. היא כוללת 200 מיליארד דולר בהלוואות לחברות תעופה ומגזרי התעשייה הסובלים מקשיים בעקבות המשבר, ו-300 מיליארד דולר בהלוואות גישור לעסקים קטנים. היא מציעה גם תשלומים ישירים ליחידים בעלי הכנסה חודשית של מתחת ל-1,200 דולר ולזוגות בעלי הכנסה של מתחת ל-2,400 דולר.

הקונגרס האמריקאי, צילום: בלומברג הקונגרס האמריקאי | צילום: בלומברג הקונגרס האמריקאי, צילום: בלומברג

UBS מעריך שהתמריצים הפיסקאליים יגיעו השנה לכמעט 2% מהתמ"ג העולמי, ויהיו גדולים יותר מהסכומים שאושרו ב-2009 בזמן המיתון הגדול דאז.

גם הבנקים המרכזיים לוקחים חלק במאמץ. UBS מסר ביום חמישי ש-60% מהבנקים המרכזיים חתכו את שיעורי הריבית שלהם מאז ינואר, ובמקביל בוצעו תוכניות רכישת נכסים מאסיביות, כמו התחייבותו של הבנק האירופי המרכזי מהשבוע בהיקף 750 מיליארד יורו.

אך לאחר מספר שנים של שיעורי ריבית נמוכים ורכישת אג"ח, הבנקים המרכזיים לא מחזיקים ביותר מדי אפשרויות – מה שמוסיף ללחץ המופעל על ממשלות לפעול ביתר נחישות בכל הקשור למתן תמריצים, באם מאמציהן הראשונים לא יועילו. כלכלנים מצפים שממשלות יאלצו להתערב עוד יותר בהינתן היקף הנזק הכלכלי שעשוי להיגרם בשבועות ובחודשים הקרובים.

תגיות