אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל קופ"ח כללית: "הקורונה תהיה אתנו לפחות 3 חודשים" צילום: עמית שעל

משבר הקורונה

מנכ"ל קופ"ח כללית: "הקורונה תהיה אתנו לפחות 3 חודשים"

פרופ' אהוד דודסון אומר כי בכללית יש מספיק מיגון לכל הצוותים הרפואיים. "יש 700 אנשי צוות רפואי בבידוד, מתוכם 200 רופאים. זה לא טוב, אבל זה לא משבית מערכות", הוא מדגיש; לדבריו, לקופה יש 8 מעבדות עם יכולת לבצע כ-1,200 בדיקות ביום: "הבדיקות חשובות ויש להגדיל את מספרן לאלפים ליום"

21.03.2020, 17:45 | אדריאן פילוט

"לא ידוע כמה זמן תימשך מגיפת הקורונה בישראל. סין, שבה המשטר הוא טוטליטרי שנקט בצעדים הכי קשים כדי להפסיק את המגיפה, מדווחת זה כמה ימים שאין חולים חדשים. שם זה לקח להם כ-3 חודשים. במידה שאנו מאמינים להם, ושאף אחד לא רוצה לראות כאן טנקים ברחובות, אפשר להקיש כי אצלנו זה ייקח לפחות 3 חודשים. גם לדרום קוריאה זה לקח כ-3 חודשים עד שהם השתלטו על המגיפה", כך אומר פרופ' אהוד דודסון, מנכ"ל שירות בריאות כללית.

קראו עוד בכלכליסט

לגבי ההתמודדות של מערכת הבריאות הישראלית עם התפשטות הקורונה יש לדודסון מסר מרגיע: "ביחס לעולם, זה נראה בסדר. נקטנו בצעדים הנכונים אפילו קצת יותר מוקדם ממדינות אחרות". עם זאת, הוא מצדד בקו הנוקשה של משרד הבריאות: "יש מקום לנקוט בצעדים נוספים שכבר היו צריכים לנקוט בהם קודם, והם קשורים להעמקת הסגר. ראיתי את התמונות מהטיילת בתל אביב ובחופי הים. אז נכון שלא יושבים צמודים אחד ליד השני אבל עדיין יש יותר מדי אנשים בחוץ. אף אחד לא אוכף את הצווים במקומות הציבוריים. האכיפה יותר ניכרת במקומות עבודה.  אסור לשכוח כי העלייה במספר החולים היום, היא תוצאה למה שקרה לפני שבועיים. אני מבין שמנסים למצוא את שביל הזהב - בין חופש הפרט לבריאות הציבור ובין רפואה לכלכלה. אם היו כאן מקבלי החלטות אחרים, קרוב לוודאי שהיו נוקטים באותם צעדים".

הכללית המטפלת גם בקהילה וגם ב-9 בתי חולים שבבעלותה. כ-25 אלף ממבוטחי הקופה בבידוד. בבתי החולים שלה כ-100 מאושפזים (לא כולם חבירם בקופה). כ-30 מבוטחים חולים במצב קל שנמצאים בבתי מלון ועוד כ-35 חולים קלים בבתים. דודסון מציין כי ההגעה למרפאות הקופה נחתכה בשבוע האחרון בחצי.

חולה קורונה מועבר לבית חולים (ארכיון), צילום: שאול גולן חולה קורונה מועבר לבית חולים (ארכיון) | צילום: שאול גולן חולה קורונה מועבר לבית חולים (ארכיון), צילום: שאול גולן

בנושא מיגון הצוותים הרפואיים אומר דודסון טוען כי בכללית לא נרשמו בעיות: "הצוות שלנו ממוגן. ציוד מיגון לצוות הוא בראש סדר עדיפויות שלנו. יש הנחיות של המדינה על איך מגנים על איזה צוות. יש לנו מספיק ציוד בכל מקום". ובכל זאת דודסון מדווח על בידוד של 700 אנשי צוות רפואי,  מתוכם 200 רופאים. "זה מציק וזה לא טוב, אבל זה לא משבית מערכות. בסך הכל יש בכללית 10,000 רופאים ועוד 14,000 אחיות", הוא אומר.

פרופ פרופ' אהוד דודסון, מנכל כללית שירותי בריאות. "להגדיל את מספר הבדיקות" | צילום: עמית שעל פרופ

דודסון אומר כי כללית נמצאת בעיצומו של רכש מאסיבי: "לא קיבלנו כסף, אבל קיבלנו הבנה שעם זה לא הולכים למכולת. נכון לרגע זה, הוצאנו כ-200 מיליון שקל על ביגוד ממוגן, ציוד, מסכות, הגדלת מלאי תרופות, מחסנים, דיגיטל, תוספת שכר לרופאים, בינוי, הכשרה צוות ועוד". לדבריו, הכללית רכשה 1.5 מיליון מסכות מסין. "הם מרגישים כנראה בטוחים מספיק, כך שהם מתחילים למכור ציוד", הוא אומר. הוא מעריך כי כללית תקבל מאות מסכות N95 מארה"ב ברכבת אווירית שתגיע בתחילת השבוע ביוזמת משרד הבריאות.

דודסון אומר כי ברשות הכללית כ-1,100 מכשירי הנשמה, אבל הם צריכים מספר כפול: "הכמויות שאנו צריכים הם עצומות. אנו חייבים גם את זה וגם את זה כי יש לנו גם קהילה וגם מערך אשפוז. צוואר הבקבוק שהקורונה מציב בפנינו הוא כמה חולים המערכת יכולה להנשים בו זמנית וזה מותנה בשני משתנים: מכונות הנשמה, וצוותים רפואיים שלא נדבקים ולא נופלים על הרגליים מרוב עומס".

בנושא מספר הבדיקות לגילוי נגיף הקורונה אומר דודסון כי בכללית יש 8 מעבדות ( 6 בבתי חולים ועוד 2 בקהילה) עם יכולת לבצע כ-1,200 בדיקות ביום. "אך המספר יכול להעלות, זה תלוי במד"א ובכמה מטושים הן יביאו אלנו. ביממה האחרונה איתרנו כ-80 חולים חדשים. צריכים לעשות עוד בדיקות אך חשוב להדגיש: הבדיקות לא מרפאות, אך הן כן מביאות לבידוד שמאיט את קצב התפשטות ולכן הן חשובות ויש להגדיל את מספרן לאלפים ליום".

תגיות