אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חודשיים לקורונה: הכנסת טרם נערכה לעבודה מרחוק צילום: עדינה וולמן - דוברות הכנסת

פוליטי כלכליסט

חודשיים לקורונה: הכנסת טרם נערכה לעבודה מרחוק

התמהמהות הכנסת לשוב לעבודה דווקא בשיאו של המשבר הפרלמנטרי הגדול בתולדות המדינה מעלה תהיות. בעולם דווקא מצאו פתרונות בקלות

23.03.2020, 07:35 | צבי זרחיה

כנסת ישראל התגאתה לפני שנתיים בפרויקט "כנסת תמיד", שבמסגרתו ביצעה תרגיל חירום ועברה לעבוד ממכון ון ליר הסמוך למשכן הנשיא. מטרת התרגול: היערכות לרציפות הדיונים בבית המחוקקים במקרה שבו משכן הכנסת מושבת. אלא שכעת מתברר שהכנסת לא ערוכה לתפקד בזמן חירום אפילו כשהמשכן אינו מושבת.

היום אמורה מליאת הכנסת לאשר את הקמתן של הוועדה המסדרת, המנהלת את ענייני המשכן; ועדת כספים זמנית; ועדת חוץ וביטחון זמנית; וכן ועדה מיוחדת למעקב אחר פעולות הממשלה במשבר הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

כנסת ישראל. עקב הנגיף, האולמות עברו חיטוי, צילום: עדינה וולמן - דוברות הכנסת כנסת ישראל. עקב הנגיף, האולמות עברו חיטוי | צילום: עדינה וולמן - דוברות הכנסת כנסת ישראל. עקב הנגיף, האולמות עברו חיטוי, צילום: עדינה וולמן - דוברות הכנסת

אלא שהכנסת לא ערוכה להתמודד עם הצבעות של ח"כים מבודדים. נכון לכתיבת שורות אלה שבעה חברי כנסת נמצאים בבידוד, לאחר שנחשפו לחולי קורונה. מדובר בחמישה ח"כים מגוש הימין ושניים מגוש מרכז־שמאל: שר הפנים אריה דרעי, השר לשיתוף פעולה איזורי וחקלאות צחי הנגבי, שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', סגן שר האוצר יצחק כהן, ח"כ משה אבוטבול מש"ס, והח"כים אלון שוסטר ורם בן ברק מכחול לבן.

חוק חסינות חברי הכנסת מאפשר לחבר הכנסת להשתתף בהצבעות במליאה, והוא גובר על הנחיות משרד הבריאות. לפיכך, אם אחד מחברי הכנסת הללו ירצה להצביע במליאה, לא ניתן למנוע זאת. המשמעות היא חשיפה אפשרית של כל החכ"ים ועובדי הכנסת שיהיו באיזור.

למעט הנגבי, שאמר שטרם קיבל הנחיות מהכנסת כיצד לנהוג, שאר החכ"ים המבודדים הודיעו שלא יגיעו להצבעה. במצב תקין, הם היו יכולים להצביע מביתם, לאחר זיהויים, אך המחוקקים לא הכינו תוכנית חירום לצורך הצבעה מרחוק.

הוועדות יוכלו לקום גם ללא הצבעתם של הח"כים המבודדים, אבל מה יקרה בהצבעה שאותה תובעים 61 חברי כנסת להחלפתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין מהליכוד בח"כ מאיר כהן מכחול לבן?

לאפשר הצבעה מרחוק

בינתיים, לנוכח הנחיות משרד הבריאות, הודיעו אתמול בכנסת על גיבוש נוהל לכך שהוועדות החדשות שיוקמו יקיימו דיונים מכמה אולמות במשכן. אלא שהצעה זו אינה מאפשרת לח"כים שלא הגיעו למשכן להשתתף בישיבות ובהצבעות מרחוק.

ח"כ יזהר שי מכחול לבן שיגר אתמול מכתב לאדלשטיין שבו הציע להנהיג החל מהשבוע הצבעות אלקטרוניות במשכן. לפי הצעתו, הכנסת תרכוש באופן מיידי כלי תוכנה המאפשר דיונים רבי משתתפים ללא מגבלת זמן, עם יכולות וידאו ושמע. התוכנה תותקן מיידית על מחשבים ניידים וסמארטפונים של חברי הכנסת, ושינוי בתקנון הכנסת יאפשר לח"כים להצביע מרחוק - מביתם או מלשכותיהם בכנסת - תוך שסדרנים יישלחו אליהם ויוודאו את זהותם ושהם מצביעים באופן עצמאי וללא לחץ או איום חיצוני.

שי הוסיף כי מהלך כל הדיון, כולל הדיון הווירטואלי, ישודר על מסכים גדולים, הן במליאת הכנסת והן בערוץ הכנסת, ותוצאות ההצבעה ישודרו באופן שכל המצביעים יוכלו לוודא שהצבעתם נקלטה באופן הנכון. 

צחי הנגבי. אחד מהח"כים המבודדים, צילום: גיא אסיאג צחי הנגבי. אחד מהח"כים המבודדים | צילום: גיא אסיאג צחי הנגבי. אחד מהח"כים המבודדים, צילום: גיא אסיאג

בעולם ערוכים למצב

בכמה ממדינות העולם כבר מצאו פתרונות לדיונים והצבעה מרחוק - כך עולה מסקירה של ד"ר חן פרידברג, אביטל פרידמן, ד"ר אסף שפירא וד"ר שני מור מהמכון הישראלי לדמוקרטיה.

החוקרים מציינים כי "רוב הפרלמנטים ממשיכים לעבוד גם במצב החירום הנוכחי, תוך התאמת נהלי הישיבות וההצבעות להגבלות. בפרלמנטים שהושבתו או שיכולת הפיקוח שלהם על הממשלה נפגעה (רומניה וקנדה), המהלך נעשה בהסכמת הפרלמנט".

גרמניה: הפרלמנט עבר חיטוי, וחבריו הצביעו על חקיקה הנוגעת למצב החירום. הוחלט שלא לקיים ישיבות פיזיות של הוועדות אם הדבר איננו נדרש. עוד נקבע כי כל החלטות הוועדה יכולות להתקבל בצורה אלקטרונית או בכתב.

בבית העליון (הבונדסראט), מתקיימת הצבעה מרחוק, ואילו בבית התחתון (הבונדסטאג), צפויות הצבעות בנוגע לתקציב המדינה ומצב החירום. וההצבעה תיערך מחוץ למליאה, כשחברי הפרלמנט במשרדיהם. רק חברי פרלמנט שאמורים לדבר ינכחו במליאה עצמה.

לדברי פרידמן, "חברי הפרלמנט עובדים מהמחוזות ולכן עוד קודם לקורונה היתה היערכות להצבעה מרחוק".

רומניה: הפרלמנט, שחלק מחבריו בבידוד, עובד מרחוק כרגיל ומקיים ועדות, הצבעות ומליאה. ההצבעות נעשות בצורה שמית, תוך כדי וידוא אלקטרוני של חברי הפרלמנט דרך הטלפון הסלולרי. כל חבר מקבל 7 דקות מוקצבות מראש להצביע, כשחלון ההצבעה נאמר מראש. רק הצבעות דחופות מתקיימות.

ליטא: בעקבות התפרצות הנגיף התקבל תיקון לחוק המסדיר את פעולת הפרלמנט ומאפשר לוועדות לקיים את דיוניהן מרחוק. רק דיונים דחופים מתקיימים.

נורבגיה: נשיאות הפרלמנט צמצמה בצורה פרופורציונלית את מספר חברי הפרלמנט הנוכחים במליאה בעת דיונים והצבעות, מ־169 ל־87, שמייצגים באופן יחסי את הסיעות; בחודשים מרץ ואפריל הפרלמנט יעסוק רק בנושאים שבהם נדרשת החלטתו הדחופה. דיוני הוועדות יתנהלו בכתב או בשיחות וידאו באופן שמאפשר גם לחברי ועדה שנמצאים בבידוד להשתתף בדיון ולהצביע.

לכנסת ישראל לא חסר ממי ללמוד. יש לקבוע עוד השבוע נוהל לדיונים והצבעות מרחוק.

תגיות