אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם בג"ץ הציל את הפסח מידי הקורונה? צילום: שאטרסטוק

משבר הקורונה

האם בג"ץ הציל את הפסח מידי הקורונה?

אדם עתר לבג"ץ בדרישה להכריז על שנה מעוברת בשל משבר הקורונה ובכך לדחות את ליל הסדר בחודש ימים. מה השיב בית המשפט?

22.03.2020, 21:56 | משה גורלי

"בית משפט זה (בג"ץ - מ.ג) לא ישיג את גבולה של הסנהדרין", כתב השופט נעם סולברג בפסק דין שדחה היום (ראשון) עתירה שביקשה להציל את סדר הפסח מנחת זרועה של הקורונה, וזאת על ידי דחיית חודש ניסן באמצעות הכרזת שנה מעוברת.

קראו עוד בכלכליסט

אדם בשם ידידיה אפרים משולמי עתר לבג"ץ: "מדוע לא יכריזו המשיבים - כנסת ישראל, ממשלת ישראל והרבנות הראשית לישראל - לאלתר ובאופן בהול, על עיבור השנה, כך שייקבע חודש אדר שני, ויידחה חודש ניסן ב-30 יום".

ליל סדר (ארכיון), צילום: שאטרסטוק ליל סדר (ארכיון) | צילום: שאטרסטוק ליל סדר (ארכיון), צילום: שאטרסטוק

משולמי נימק זאת במצב החירום הנוכחי שנובע מ"תופעות הלוואי של נגיף הקורונה". מבחינתו, "מצב החירום הנוכחי מחייב לעשות כן, בבחינת 'עזרה ראשונה', נוכח אחינו בית ישראל הנתונים בבידוד ובהסגר, ואשר לא יהיה סיפק בידם להיערך לקיום חג הפסח כהלכתו, ככל משפטו וחוקתו".

בג"ץ דחה את העתירה על הסף. השופט סולברג (בהסכמת השופטים פוגלמן ואלרון) קבע שאין בחוק הסמכה מפורשת לעניין הכרזה על עיבור השנה בעִתות חירום. בנוסף, העביר לעותר שיעור מזורז על היחס בין ההלכה למשפט. הרמב"ם קבע ששינויים במועדי עיבור השנה "אין עושין אותו אלא סנהדרין שבארץ ישראל או בית דין הסמוכים בארץ ישראל שנתנו להן הסנהדרין רשות..." והוא מסכם: "עיבור השנה אינו עניין של מה בכך. לא בכדי ניתנה הסמכות ההלכתית בכגון דא לסנהדרין או לבית דין הסמוכים בארץ ישראל. בית משפט זה לא ישיג את גבולה של הסנהדרין, אך במלוא הזהירות, דומה כי גם מנקודת מבט דתית-הלכתית, אין יסוד לטענותיו של העותר".

תגיות