אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידה חדה צפויה היום בפדיונות בקרנות הנאמנות צילום: שאטרסטוק

ירידה חדה צפויה היום בפדיונות בקרנות הנאמנות

בתעשיית הקרנות מעריכים כי הפדיונות יסתכמו היום בשפל של עד 300 מיליון שקל; מנגד, חשש כי מאות אלפי העובדים שיצאו לחל"ת ימשכו את קרנות ההשתלמות שלהם, בעוד קיים לחץ על האוצר לאפשר משיכה ללא קנס

24.03.2020, 12:24 | רחלי בינדמן

אופטימיות חלקית בתעשיית קרנות הנאמנות: בתעשייה מעריכים היום (ג') כי הפדיונות בקרנות המנוהלות יסתכמו בכ-300 מיליון שקל, שפל מאז תחילת מרץ, שבשיאו הגיע לפדיון יומי של 8 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

בקרנות המחקות העוקבות אחר מדדים אף יש כניסת כספים, הגם שהיא קטנה. בתעשייה צופים כי הירידה בפדיונות תימשך גם מחר שכן המשקיעים שכבר רצו למשוך את הכספים עשו זאת, בעוד האחרים הם לקוחות סבלניים יותר שממתינים לתיקון בשווקים.

מזומן, צילום: שאטרסטוק מזומן | צילום: שאטרסטוק מזומן, צילום: שאטרסטוק

ביום שני, לפני שבועיים כאמור, הפדיונות הגיעו ל-8 מיליארד שקל, בשני בשבוע שעבר הם הסתכמו ב-4.3 מיליארד שקל ואתמול עמדו על 1.5 מיליארד שקל. היום כאמור צפויה ירידה חדה למאות מיליוני שקלים בודדים.

ברגע שלחץ המכירות מצד מנהלי הקרנות יורד, הפגיעה בניירות הערך הנסחרים בבורסה, בגלל לחץ המכירות הכפוי, יורד גם הוא, ואמור להוביל לכניסת משקיעים המתוחכמים, קרי, מנהלי גופי הפנסיה.

אלא שכעת מתגבר החשש כי מאות אלפי העובדים שיצאו לחופשות ללא תשלום יתחילו למשוך את קרנות ההשתלמות שלהם, כש-70% מהן נזילות וניתנות למשיכה ללא קנס.

בתעשיית הגמל מדווחים על זינוק של פי 2 בבקשות למשיכת קרנות השתלמות. במקביל, מופעל לחץ על משרד האוצר לאפשר גם משיכת כספי קרנות השתלמות לא נזילות, קרי כאלו שחייבות בתשלום קנס שיכול להגיע ל-45% במקרה של משיכה לפני שש שנות ותק.

באוצר לא צפויים לאפשר משיכה רוחבית כזו, אך לא פוסלים אפשרות של משיכת סכום כסף מוגבל שיסייע לעובדים שיצאו לחופשה ללא שכר. כלומר, לאפשר משיכת סכום של 15-20 אלף שקלים מתוך הקרנות, תוך מתן פטור ממס.

בתעשיית הגמל מודאגים מאד מתרחיש כזה שעלול לעודד משיכת כספים גם לאותם חוסכים שעד כה לא חשבו על האופציה הזו. זינוק במשיכות של קרנות ההשתלמות עלולה להביא ללחץ מכירות כפוי מצד מנהלי החיסכון ארוך הטווח, דבר שעלול גם כן להוביל לירידות במחירי נכסים הנסחרים בבורסה.

החשש הגדול הוא שכאשר יתפרסמו תשואות חודש מרץ, החוסכים שיגלו כמה הפסידו ירוצו למשוך את הכספים בבהלה.

תגיות