אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיר הסגר הראשונה משתחררת, התושבים יידרשו להציג קוד QR צילום: גטי אימג'ס

משבר הקורונה

עיר הסגר הראשונה משתחררת, התושבים יידרשו להציג קוד QR

60 מיליון תושבי מחוז חוביי שוחררו מ־62 ימי עוצר. תושבי מוקד המגפה ווהאן יצטרפו ב־8 באפריל בכפוף להצגת אישור בסלולר. בעוד סין מדווחת על חידוש 90% מפרויקטי הבנייה, הדאגה החדשה כבר בדרך: סינים נשאי קורונה השבים מחו"ל

25.03.2020, 07:18 | תמר טוניק

המקום שבו הכל התחיל, העיר ווהאן בירת מחוז חוביי, תחזיר את חופש התנועה לתושביה ב־8 באפריל, זאת לאחר שאמש בחצות הוסר הסגר משאר ערי המחוז, המונה 60 מיליון תושבים.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר חודשיים של מחנק, יורשו עתה תושבי חוביי לצאת מגבולות המחוז, זאת בכפוף להצגת קוד QR ירוק בטלפון הסלולרי שלהם — על כך בישר שלשום הממשל המקומי בהודעה בווייבו. הקוד, שכל התושבים הונחו להורידו בשלב מוקדם של הסגר, מסווג את מצבם הבריאותי לצבעי אדום, צהוב וירוק. צהוב מיועד למי שנמצאו בסביבתם הקרובה של חולים או חשודים בהידבקות, כאשר האחרונים מתוייגים בצבע אדום.

אף שהסגר טרם הוסר בווהאן, בימים האחרונים התחדשו בה בהדרגה משלוחי מזון ונפתחו לפעילות מסעדות שכונתיות. בחודש החולף לא הורשו 11 מיליון תושבי העיר לצאת מבתיהם, אפילו לא לקניית מזון. משלוחים מרוכזים ודלים בהיצע הובאו לבתיהם על ידי נציגי ועדי השכונות, לעתים קרובות תוך הפקעת מחירים. כעת, מדווחים המקומיים, המחירים מתחילים לחזור לרמתם הרגילה.

קיר הפרדה בווהאן, בתחילת החודש. איסור לצאת גם לקניית מזון, צילום: גטי אימג קיר הפרדה בווהאן, בתחילת החודש. איסור לצאת גם לקניית מזון | צילום: גטי אימג'ס קיר הפרדה בווהאן, בתחילת החודש. איסור לצאת גם לקניית מזון, צילום: גטי אימג

סינים בורחים מאירופה

אף כי עסקים בווהאן יורשו לחזור בהדרגה לפעילות, טרם פורסם לוח זמנים לפתיחה מחודשת של בתי הספר והאוניברסיטאות.

במקביל להסרת הסגר ממוקד ההתפרצות, הממשל בבייג'ינג פועל להתנעת הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. בימים האחרונים נפתחו מחדש חלקים מחומת סין, וגם מסעדות הורשו לחזור לפעילות, בתנאי שהלקוחות לא יישבו זה מול זה. על פי דיווחים רשמיים, שאותם ציטט המגזין "טיים", כ־90% מפרויקטי הבנייה ברחבי סין חזרו למתכונת רגילה, להוציא במחוז חוביי. מוקדי הייצור התעשייתי שבים גם הם לחיים, כולל בווהאן, מוקד קריטי של תעשיית הרכב הסינית והעולמית .

על דיווחי החזרה לשגרה מעיבים נתונים שמראים יבוא מחודש של המחלה לסין על ידי תושבים החוזרים הביתה. שלשום דיווחה סין על 78 מקרים חדשים, כאשר 74 מהם הובאו ממדינות אחרות. מקרה חדש דווח בווהאן, אחרי חמישה ימים של שקט. גל שני, גם כן של מקרים מיובאים, מדווח בסינגפור, הונג קונג ודרום קוריאה.

כדי לנסות ולמנוע התפרצות מחודשת, סין הכריזה השבוע על מהלכים לבידוד תושבים חוזרים, שרבים מהם נמלטו מהמוקדים החדשים — אירופה וארה"ב. במסגרת ההנחיות החדשות, כל הטיסות הבינלאומיות הנוחתות בבייג'ינג יופנו לתריסר ערים אחרות בסין, שם ייבדקו הנוסעים לפני שיורשו לשוב לבירה. נוסעים הנוחתים בערים מרכזיות אחרות, ובהן שנגחאי, ייבדקו לנוכחות הנגיף ולאחר מכן יועברו ל־14 ימי בידוד בבתי מלון ומתקנים אחרים שהכשירה הממשלה, או בביתם, במידה והם חיים לבד.

מניפולציה בנתוני החולים

 

אך הקושי בדיווחים היוצאים מסין היה ונותר רמה נמוכה של אמון מצד ממשלות וגופי בריאות ברחבי העולם.

ה"ג'פן טיימס" ציטט רופא סיני, שסיפר כי לקראת הגעתו של נשיא סין שי ג'ינפינג לביקור בווהאן ב־10 במרץ, בוצעה מניפולציה בנתונים. לפי הדיווח, מספר חולים סימפטומטיים שוחררו במפתיע מבידוד, ובדיקות חדשות הושהו.

דיווח מטריד זה מתווסף לשיטת האבחון הסינית. בניגוד לנוהל המקובל בעולם, לפיו מי שהתגלה חיובי בבדיקה נחשב חולה גם אם אינו מראה סימפטומים, בסין לא נכללים הנדבקים הללו בספירה. על פי דיווח ב"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט", 43 אלף סינים שאובחנו בסוף פברואר כחיוביים, אך היו א־סימפטומטיים, לא נמנו בספירה הרשמית, אך כן נשלחו לבידוד. מחקר משותף של מומחים מארה"ב ומסין, שנדרש עדיין לביקורת עמיתים, מראה כי מספר המקרים הא־סימפטומטיים ואלה עם תסמינים קלים עשוי להוות כ־59% מכלל מקרי ההדבקה. מקרים אלה, אומרים החוקרים, הם קריטיים בהתפשטות המחלה.

תגיות