אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העומס האדיר על האינטרנט מכריח את ענקיות הטכנולוגיה לנקוט בצעדים דרסטיים צילום: שאטרסטוק

משבר הקורונה

העומס האדיר על האינטרנט מכריח את ענקיות הטכנולוגיה לנקוט בצעדים דרסטיים

הזינוק האדיר בהיקפי השימוש באינטרנט, שעל פי הערכות מומחים הכפיל את עצמו בשבועות האחרונים, הביא לכך שהתשתיות חנוקות ואין מנוס מלהגביל את רוחב הפס הזמין לכל משתמש. כעת החברות נאלצות לצמצם פיצ'רים ואיכויות שידור

25.03.2020, 14:38 | רפאל קאהאן

נטפליקס, אמזון פריים-וידאו ועכשיו יוטיוב, פייסבוק ואפילו מיקרוסופט מצמצמות את איכות הסטרימינג או הגישה לשירותים המקוונים שלהן. הזינוק האדיר בהיקפי השימוש באינטרנט, שעל פי הערכות מומחים הכפיל את עצמו בשבועות האחרונים, הביא לכך שהתשתיות חנוקות ואין מנוס מלהגביל את רוחב הפס הזמין לכל משתמש. ברוב המקרים החברות מצמצמות את הזמינות של פיצ'רים או את איכות השירותים שלהן.

קראו עוד בכלכליסט

הראשונה ליישם הייתה נטפליקס שנאלצה להגביל את איכות הצפייה הזמינה למשתמשיה. אמזון גם היא הגיבה במהירות וצמצמה גם את איכות השידור. שתיהן הגיבו לבקשה של האיחוד האירופי שביקש לצמצם את העומס על רשתות התקשורת ביבשת בסוף השבוע האחרון. בממוצע, החברות צמצמו בכ-25% את היקף הנתונים שמועברים דרך השרתים שלהן. למרות שהיוזמה החלה באיחוד האירופי, היא כעת מופעלת בכל העולם, כך שאם אתם סובלים מירידה באיכות השידור בישראל, זו לא אשמת חברת האינטרנט שלכם.
ריד הסטינגס מנכ"ל נטפליקס , צילום: גטי אימג ריד הסטינגס מנכ"ל נטפליקס | צילום: גטי אימג'ס ריד הסטינגס מנכ"ל נטפליקס , צילום: גטי אימג

יוטיוב היא השירות האחרון שהצטרף למגמה, אמנם החברה היתה שותפה ליוזמה באירופה ביחד עם חברות הסטרימינג האחרות. אך כעת היא מרחיבה את יוזמת החיסכון ברוחב הפס לכל המדינות בעולם. הבעיה העיקרית של השירותים האלה היא בעוד שבעבר היו פיקים של שימוש בשעות מסוימות - שהיה ניתן לשלוט בהם. כעת מאות מיליונים ואולי אף מיליארדים צופים בבתיהם במקביל, מה שמביא לזינוק בעומס על התשתית לאורך כל שעות היממה. 

תעבורת המידע באינטרנט, צילום: היטאצ תעבורת המידע באינטרנט | צילום: היטאצ'י ונטורה ישראל תעבורת המידע באינטרנט, צילום: היטאצ

מעבר לשירותי הסטרמינג, גם שירותי אונליין כגון תשתיות אופיס 365 של מיקרוסופט ואפליקציות צ'ט כגון ווטסאפ של פייסבוק מתחילות לסבול מבעיות. מיקרוסופט פרסמה אמש (ג') הודעה שבה היא מודיעה על צמצום הזמינות של חלק מהפיצ'רים באפליקציות אופיס 365 השונות כגון OneNote, SharePoint ואחרות. מדובר לרוב על תכונות קטנות, אך כנראה שכל חיסכון ברוחב פס ובעומס על שרתי החברה הוא מבורך בימים אלה.

יוטיוב מצנזרת את איכות השידור, צילום: Your EDM יוטיוב מצנזרת את איכות השידור | צילום: Your EDM יוטיוב מצנזרת את איכות השידור, צילום: Your EDM

פייסבוק לדוגמה נמצאת בעומס עצום. מעבר לכך שהחברה העבירה את 45 אלף העובדים שלה לעבודה מהבית, היא נאלצת להתמודד עם זינוק אדיר במשתמשים שלה. הגידול היה עד כדי כך חד עד שהיא נדרשה להקים מרכז נתונים חדש בימים האחרונים מאפס. הישג הנדסי מרשים לכל הדעות. והמספרים אכן מרשימים. שירותי הצ'ט השונים שלה זינקו בכ-50% בהיקפי השימוש בהם ברוב מדינות העולם, כאשר באיטליה הזינוק בשימוש בתכונת שיחות הוועידה בוודיאו של ווטסאפ הגיע לכ-1,000%(!) ביחס לימים שלפני משבר הקורונה.

המצב הגיע לכך שבכירי תעשיית הטלקום נאלצו להידרש להרגעת הממשלות ש"האינטרנט לא יישבר תחת העומס", כפי שאמר מנהל המחקר ב-Internet Society, המלכ''ר העולמי שאמון על חופשיות הרשת. לא ברור עד כמה ניתן יהיה לשמור על זמינות רוחב הפס בכל מקום בעולם, אך יותר ויותר פעילי רשת דורשים כעת מהממשלות בעיקר באירופה להכריח את ספקיות התקשורת להגדיל את היצע רוחב הפס שלהן ובעיקר לחבר גם איזורים נידחים לרשת.

תגיות