אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תופעה: בגלל הקורונה - יותר הלוויות עוברות לאינטרנט צילום: גטי

תופעה: בגלל הקורונה - יותר הלוויות עוברות לאינטרנט

בעולם מדווחים על עלייה במספר טקסי האשכבה שנערכים ברשת בשל המגבלות על מספר האנשים שיכולים להתאסף במקום אחד

25.03.2020, 15:22 | רפאל קאהאן ואיתמר זיגלמן

דרישת הממשלות הרחבי העולם להישאר בבידוד ולא לצאת מהבית עקב התפרצות נגיף הקורונה הולידה תופעה שהצליחה להפתיע גם אותנו- הלוויות באינטרנט. הזינוק בהיקף המתים מהנגיף לאלו שהלכו לעולמם מסיבות אחרות הובילה לכך שגם בבתי הקברות, סוחרי המצבות ושאר ספקי שירותי העלמין מנסים להתאים את עצמם למצב למציאות החדשה והיענות לביקוש. 

קראו עוד בכלכליסט

השינוי העיקרי הוא המעבר להלוויות וירטואליות, שנובע בעיקר מכך שברוב העולם כעת קיימת הגבלה על מספר האנשים שיכולים להתאסף במקום אחד. בסין למשל, פסטיבל הצ'ינגמינג, במסגרתו המוני סינים פוקדים את בתי קברות כדי לכבד את מתיהם, לבצע אזכרות, לנקות ולשפץ את הקברים, הפך כעת לפסטיבל וירטואלי. עשרות מספקי השירות שם מציעים לבצע את הפעולות המסורתיות מרחוק. בין השאר השירות מתואר כעת כ-"ניקוי קברים בענן", כאשר הענן הוא למעשה כינוי לרשת ולא דרך פיוטית לתאר עננים אמיתיים. השירותים נעים מהחלפת הפרחים על המצבות עד לחבילת סטרימינג מלאה של הקבר למשך טקס האזכרה שיכול להתבצע כך מרחוק.

הלוויות בימי הקורונה, צילום: איי אף פי הלוויות בימי הקורונה | צילום: איי אף פי הלוויות בימי הקורונה, צילום: איי אף פי

אך זה לא רק בסין, גם בארה"ב הודיע ה-CDC כך לפי דיווח של אתר מדיום שמעתה היא ממליצה לבתי ההלוויות לעבור לשידור סטרימינג של טקסי האשכבה. בעיקר אם מדובר בקורבנות של נגיף הקורונה. השילוב של הנגיף, הסגר והזמינות של שירותים מקוונים שהיו רק בחיתוליהם במגיפה הקודמת של ה-SARS ב-2003, הביא לבחינה מחודשת של תעשיית האשכבות וההלוויות.

הלוויה וירטואלית קורונה , צילום: גטי הלוויה וירטואלית קורונה | צילום: גטי הלוויה וירטואלית קורונה , צילום: גטי

כך למשל הסטארט-אפ FuneralOne שהוקם עוד ב-2008 ניסה במשך שנים להציע שירות סטרימינג מרחוק של האשכבות כדי לאפשר ליקירי המתים להשתתף בהם גם מרחוק. אך רק כעת המודל שהוצע מתחיל לתפוס תאוצה ובתי הלוויות רבים מצטרפים לשירות כדי להציע אותו למשפחות. בשנה שעברה רק 1 מתוך 5 בתי הלוויות הציע את השירות וכעת המספר מזנק.

הבית קברות נותר ריק, ההלוויה - ברשת, צילום: Pixabay הבית קברות נותר ריק, ההלוויה - ברשת | צילום: Pixabay הבית קברות נותר ריק, ההלוויה - ברשת, צילום: Pixabay

כך למשל נתוני שירות הסטרימינג להלוויות OneRoom זינקו ב-60% בשבועות האחרונים. שירותים אחרים כגון GatheringUs החלו להציע חדרי התייחדות והתכנסות וירטואליים והקמה של אתרי אזכרה בחינם. "תחום הדיגיטל רק עכשיו החל לצבור תאוצה בגלל המצב, אך לדעתי המצב אל ישתנה גם לאחר שמשבר הקורונה יסתיים", כך ציין מנכ''ל GatheringUs. יתרה מכך, החברה לדבריו, מתכננת להוסיף פיצ'רים נוספים כגון אפשרות להוסיף כתוביות במהלך הקראת דברי המנחמים לטובת חירשים למשל.

לא ברור אם התעשייה תמשיך ותנסה לחדש בתחום. אולי על ידי הוספת אפשרות להשתתף בהלוויות ואשכבות וירטואליות דרך משקפי VR לדוגמה או על ידי הוספת אימוג'י של פרח וירטואלי בלייב, אך מדובר עדיין בתחום רגיש שבו רבים עולה החשש מכך שהדיגיטליזציה עשויה לפגוע במטרה הראשונית של האירוע - לכבד את המת.  

תגיות