אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ: "אדלשטיין פגע בשלטון החוק באופן חסר תקדים"; הדיון בכנסת על החלפתו - היום צילום: אוהד צויגנברג

בג"ץ: "אדלשטיין פגע בשלטון החוק באופן חסר תקדים"; הדיון בכנסת על החלפתו - היום

השופטים קבעו כי המליאה תכונס היום, ועמיר פרץ, ותיק הח"כים, יעלה להצבעה את ההצעה למינוי יו"ר חדש. "מעולם עד היום לא אירע בדברי ימי המדינה שגורם שלטוני סירב בריש גלי ובהתרסה לקיים צו שיפוטי באומרו כי צו מצפונו לא מאפשר לו זאת"

26.03.2020, 00:34 | תומר גנון וענת רואה

שופטי בג"ץ - הנשיאה אסתר חיות, המשנה לנשיאה חנן מלצר, ניל הנדל, עוזי פוגלמן ויצחק עמית – החליטו הלילה כי ההצעה למינוי יו"ר כנסת חדש, במקומו של יולי אדלשטיין שהתפטר, תובא היום (ה') לדיון במליאת הכנסת. לדבריהם, "זהו מצב דברים שאין להשלים עמו, ובמקום שבו מדובר בפגיעה חסרת תקדים בשלטון החוק, נדרשים סעדים חסרי תקדים".

לפרוטוקול הדיון לחצו כאן .

קראו עוד בכלכליסט

על פי המתווה, כבר היום (ה'), כאמור, תכונס מליאת הכנסת ועמיר פרץ - ותיק חברי הכנסת - יעלה להצבעה את ההצעה למינוי יו"ר חדש. כלומר בפועל יהיו שני יו"ר - אדלשטיין, שהתפטרותו תיכנס לתוקף מחר, ופרץ - שיביא לדיון את בחירת היו"ר החדש.

השופטים מתחו ביקורת קשה ונוקבת על התנהלותו של אדלשטיין, שבחר שלא למלא את צו בג"ץ לפיו עליו להביא היום (ד') למליאת הכנסת את ההצעה של 61 ח"כ להחליפו, ובמקום זאת בחר להתפטר בניסיון לדחות את מינוי יו"ר חדש לפחות עד יום שני.

לדבריהם, "כיבוד שלטון החוק הוא יסוד המסד בכל משטר דמוקרטי", נכתב בפסק הדין. "הוא נבחן, בין היתר, בציות להחלטות וצווים שיפוטיים. חובת ציות זו מוטלת על הציבור כולו ורשויות השלטון אף הן אינן פטורות ממנה. אדרבא, על רשויות אלה מוטלת חובה כפולה ומכופלת לציית להחלטות ולצווים שיפוטיים והמשפט הישראלי, על מכלול ההסדרים הקבועים בו בהקשר זה, אימץ את הגישה הרווחת במשפט המקובל המייחסת חזקת הגינות לרשויות השלטון.

אסתר חיות ויולי אדלשטיין, צילומים: אלכס קולומויסקי אסתר חיות ויולי אדלשטיין | צילומים: אלכס קולומויסקי אסתר חיות ויולי אדלשטיין, צילומים: אלכס קולומויסקי

השופטים יחסו חומרה יתרה למעשה של אדלשטיין: "אכן, ידענו בעבר מקרים שבהם רשויות השלטון 'גררו רגליים' בקיום צווי בית משפט, וכן מקרים שבהם לא מילאו אחר צווים אלה בשל טענות לקושי ביישומם או באכיפתם או בשל הצורך בהתארגנות. אך מעולם עד היום לא אירע בדברי ימי המדינה שגורם שלטוני סירב בריש גלי ובהתרסה לקיים צו שיפוטי באומרו כי צו מצפונו אינו מאפשר לו לקיים את פסק הדין. כך בחר לנהוג המשיב 1 (אדלשטיין), שהינו אחד מסמלי השלטון (הגם שלעת הזו הוא מכהן בתפקידו מכוח דין הרציפות ובלא שנבחר לתפקיד), והפגיעה שגרם בהתנהגותו זו לאינטרס הציבורי בהבטחת שלטון החוק ובקיום פסקי דין וצווי בית משפט – אין שיעור לחומרתה.

"אם כך נוהג בעל השררה, מדוע ינהג אחרת האזרח מן השורה? ושאלה זו מהדהדת במלוא העוצמה בייחוד בימים הקשים הללו, אשר בהם אנו מתמודדים עם התפרצות מגיפת נגיף הקורונה, והאזרחים נדרשים לציית להוראות ולמגבלות חסרות תקדים המוטלות עליהם, בין היתר, מכוח תקנות שעת חירום".

מאיר כהן צפוי להיבחר ליו"ר

מליאת הכנסת צפויה כאמור לבחור היום בח"כ מאיר כהן מכחול לבן כיו"ר הכנסת. קודם לכן, בשעה 11 וחצי הבוקר, תכונס הוועדה המסדרת של הכנסת כדי לאשר את כינוס המליאה להמשך היום כדי לבחור בכהן. ותיק חברי הכנסת ח"כ עמיר פרץ ייכנס את מליאת הכנסת היום לאחר שועדה המסדרת תאשר את כינוסה של הכנסת היום. דיוני הכנסת הקבועים מתקיימים בימים שני שליש ורביעי. כדי לכנס את המליאה ביום אחר יש צורך באישורה של ועדת הכנסת או כעת הועדה המסדרת.

יועמ"ש הכנסת: "אירוע חסר תקדים - שבירת כלים את הרשות המחוקקת לשופטת"

במהלך הדיון עצמו אמר יועמ"ש הכנסת איל ינון כי "זה אירוע חסר תקדים בחומרתו - שבירת כלים בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת". ינון המשיך, "לקחתי על עצמי היום את הדבר הזה ואמרתי שאנחנו לא נישאר בריק במצב הזה, גם לא ליום אחד. ולא ניתן שוועדת הכנסת תמנה את אחד הסגנים כי אין סגנים. ח"כ עמי פרץ יבקש מהוועדה המסדרת לקיים כינוס שלא מן המניין מחר ולבחור את היו"ר. זה גם יכול להיות ישירות בצו שלכם, אבל אם אתם רוצים לפגוע כמה שפחות במרקם הפנימי של הכנסת, הדרך היא פניה ישירה של יו"ר הכנסת לוועדה המסדרת". (צבי זרחיה)

איל ינון, צילום: אוהד צויגנברג איל ינון | צילום: אוהד צויגנברג איל ינון, צילום: אוהד צויגנברג

מנדלבליט: "על השופטים לתת צו שיורה על כינוס מליאת הכנסת"

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיש לשופטי בג"ץ תגובה בה ציין כי על השופטים לתת צו שיורה על כינוס מליאת הכנסת, לאור הנסיבות בהן היו"ר אדלשטיין התפטר.

בתגובתו ציין מנדלבליט כי הוא מבקש לחזור על עמדתו לפיה אדלשטיין כמו כל אדם או רשות שלטונית צריך לקיים ככתבו וכלשונו את הצו המוחלט המופנה כלפיו, כפי שמורה פסק הדין. בנסיבות העניין כאשר לעמדת היועץ המשפטי של הכנסת לא ניתן להבטיח באמצעות תקנון הכנסת את ביצועו של הצו המוחלט, לדעתו של מנדלבליט הסמכות נתונה לבית המשפט על פי דין לתת סעד. זאת על מנת לתת ביטוי לעקרון הבסיסי והמובן מאליו, בדבר החובה היסודית לציית לפסקי דין של בית המשפט ולעיקרון של שוויון הכל בפני החוק.

אביחי מנדלבליט , צילום: ynet אביחי מנדלבליט | צילום: ynet אביחי מנדלבליט , צילום: ynet

אתמול אחה"צ מסר אדלשטיין תגובה לבג"ץ במענה לטענה שהתפטרותו מהווה ביזיון בית המשפט שכן היה עליו לכנס את מליאת הכנסת לצורך בחירת יו"ר. בתגובה שהגיש ועליה הוא חתום בעצמו, מבקר אדלשטיין את פסק הדין של שופטי בג"ץ ולבסוף אף מודיע כי לא יוכל לקיימו. אדלשטיין לבג"ץ: "צו מצפוני לא מאפשר לי לקיים את פסק דינכם, לכן התפטרתי".

בתגובתו לבג"ץ כותב אדלשטיין כי "אני מצר על כך שבית המשפט החליט את אשר החליט ובחר באופן תקדימי להתערב בעבודתה של הכנסת ובשיקול דעתי, אך צו מצפוני לא מאפשר לי לקיים את פסק דינו. בשל כך הודעתי על התפטרותי. היא תיכנס לתוקף בתוך 48 שעות ולאחר מכן יוכל מי שיתמנה לקבל כל החלטה שימצא לנכון לקבל בהתאם לשיקול דעתו. אני מקווה שבית המשפט יכבד לכל הפחות את שיקול דעתי הפעם לגבי עצמי ולגבי החלטתי זו. איני מעוניין לבזות את בית המשפט הנכבד, אך לנוכח פסק דינו אני חש שנקלעתי למצב בלתי אפשרי ולכן הודעתי על התפטרותי", כתב אדלשטיין.

אדלשטיין הודיע אתמול על התפטרותו מהתפקיד לאחר שבע שנות כהונה, בעקבות הכרעת בג"ץ לפיה עליו לקיים הצבעה לבחירת יו"ר חדש. הוא מסר הודעה מיוחדת עם פתיחת הדיונים, שבה תקף את החלטת בג"ץ ואמר שהיא מהווה "פרשנות חד צדדית וקיצונית".

תגיות