אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משה בר סימן טוב: "אנו נמצאים בעיתוי קריטי, מאוד מפחדים מפסח ומרמדאן" צילום מסך: ערוץ הכנסת

משה בר סימן טוב: "אנו נמצאים בעיתוי קריטי, מאוד מפחדים מפסח ומרמדאן"

מנכ"ל משרד הבריאות בוועדת בקורונה בכנסת: "אנו נמצאים במצב שבו כל שלושה ימים מספר החולים מוכפל", והביע את חששו מפני התקהלות בחגים. יו"ר הוועדה, ח"כ עפר שלח: "בישראל יש רק 1,437 מכונות הנשמה פנויות", והמנכ"ל אמר ש"אנו עובדים במרץ על ייצור מכונות בארץ"; עוד ציין כי "אין תוכנית לבתי חולים שדה, שליש מהחולים יהיו מונשמים"; ראש המל"ל, מאיר בן שבת, הודה שאין תוכנית מגירה לטיפול במשבר

26.03.2020, 09:49 | צבי זרחיה

"בראייה שלנו אנו נמצאים בעיתוי קריטי", כך אמר הבוקר (ה') מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב בהופעתו ב"ועדת הקורונה" בכנסת, זאת בנוגע להמשך ההתמודדות עם התפשטות הנגיף. לדבריו,  "אחרי פסח אנחנו רוצים לשחרר מעט את הכלכלה. זו האסטרטגיה. עד אז רוצים להוריד את מספר החולים הקשים. השבועיים שאנחנו נכנסים אליהם לקראת פסח הם קריטיים. אנחנו מאוד מפחדים מפסח ומאוד מפחדים מהרמדאן. אנשים יוצאים מהבית, מתקהלים, וזה מאוד מסוכן".

קראו עוד בכלכליסט

"היום (אנחנו) עומדים על 2,495 חולי קורונה, מהם 40 חולים קשים. בשבוע שעבר היינו עם 1,000 מקרים ואת גרף ה-2,000 חצינו שלושה ימים אחרי כן. אנו נמצאים במצב שבו כל שלושה ימים מספר החולים מוכפל. הנתון החשוב הוא מספר החולים הקשים וקצב העלייה בהם. מדובר במאסה של חולים קשים וכדי לתת להם מענה (מכונות הנשמה) יש לנו מגבלה. אנו מכוונים את ההיערכות לפי זה. יש 40 חולים קשה ו-35 מונשמים. בעוד שבוע נהיה עם 200 חולים כאלה".

משה בר סימן טוב, היום, צילום מסך: ערוץ הכנסת משה בר סימן טוב, היום | צילום מסך: ערוץ הכנסת משה בר סימן טוב, היום, צילום מסך: ערוץ הכנסת

עוד אמר כי "80% מהחולים שנדבקו מדביקים אחרים ולא מודעים לכך בכלל כי יש להם סימפטומים קלים של המחלה כמו שיעול קל. אנו לא יודעים מה השיעור שלהם ומה רמת ההדבקה. יש הרבה מאוד הערכות אופטימיות לגבי אפקט הצעדים שכבר עשינו. אבל אנו מוטרדים מהשאלה מה יקרה אם עוד שבוע-שבועיים המספרים עלו הרבה יותר. המטרה שלנו לכבוש את העקומה - להוריד אותה".

בר סימן טוב התייחס לכמות מכונות ההנשמה הפנויות והדרושות לטיפול בחולי הקורונה, זאת לאחר שיו"ר הוועדה עופר שלח אמר כי קיימות בישראל רק 1,437 מכונות פנויות בהסתמכו על נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת. בר סימן טוב הוסיף כי "יש מאמצים להגדיל את מספר מכונות ההנשמה. יש לנו במלאי 1,500 מכונות הנשמה זמינות ושמישות. אנו לוקחים את המלאי גם מהצבא כ-800-900 ועוד 70 מכונות הנשמה במערכת הפרטית. אנו פתוחים עם אלפים רבים של הזמנות למכונות הנשמה ואני לא יודע מתי יגיעו. במקביל עובדים במלוא המרץ לייצור מכונות הנשמה בארץ".

שלח אמר כי "מהרגע שהוכרז על הקמת הוועדה הצטברו אצל הח"כים פניות אדירות מהציבור לטפל בבעיות האזרחים. אחת לשבוע, תציג הוועדה דרך הטיפול שלה בפניות של אזרחים. נכון ליום ג' בוצעו בדיקות ל-32,346 נבדקים מתוכם אובחנו 2,000 חולים, קרי כ-6% מהנבדקים נמצאו חיוביים".

על-פי הנתונים המעודכנים ביותר שמפרסם משרד הבריאות, נכון לינואר 2019 היו בישראל 758 מיטות טיפול נמרץ מסוגים שונים, מתוכם: 394 מיטות טיפול נמרץ כללי, 64 מיטות טיפול נמרץ ביניים, 215 טיפול נמרץ לב, 53 מיטות טיפול נמרץ לב ביניים ו- 32 מיטות טיפול נמרץ נשימתי. במענה לשאלת מרכז המחקר והמידע של הכנסת מהו מספר מכשירי ההנשמה בישראל מסר המשרד כי נכון להיום יש בישראל 2,173 מכשירי הנשמה, מתוכם כשליש (708) בשימוש, עוד 28 לא תקינים ו-1,437 פנויים.

דאגה מהמצב בנופים

ח"כ מיקי לוי (כחול לבן) שאל לגבי הקשישים שבבידוד בדיור המוגן נופים בירושלים, לאחר שכמה מהם חלו בקורונה: "מה עושים מחר בבוקר עם נופים? האם אנחנו דנים אותם למוות?"

בר סימן טוב השיב: "ביחס לנופים, אנחנו נדגום את אוכלוסיית הקשישים בצורה מלאה. התחלנו להיערך ב-20.1. עד אז היה מדובר באירוע נקודתי בסין. האירוע הזה הוא צונאמי שאי אפשר להיות ערוכים אליו, אני יכול לעבור אתכם חזית אחר חזית ולדבר אתכם על החוסרים שלנו. עם שפעת פנדמית היינו יודעים להתמודד היטב. זה משהו שלא היה כמותו בעת המודרנית. זה אומר שאנחנו נערכים לרוב הדברים תוך כדי תנועה. זה צונאמי, ועם צונאמי מתמודדים לא באמצעות בניית שובר גלים, אלה מפנים את החוף".

ח"כ מירב כהן (כחול לבן): "ברור שאנחנו בצונאמי לאומי, אבל אני בתחושה שאין פה היערכות. בדיור מוגן נופים בירושלים מה-9 במרץ ביום בו אובחנה העובדת כחולה ועד היום לא נערכו עדיין בדיקות לכל הדיירים וציוד המיגון שם בקושי קיים"

ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו): "אנחנו נמצאים באירוע הזה מחודש פברואר, אז היה מספיק זמן גם להיערכות. לעניין מכונות ההנשמה - אספנו נתונים, יש פה מספרים שמתקבלים מכל עבר, אני כבר לא יודעת מה האמת. ההיסטריה שאנחנו רואים זאת תוצאה של הפקרות של שנים רבות אחורה, יש אנרכיה, ואף אחד לא יודע מה קורה".

בר סימן טוב הוסיף כי "ברשימת הדאגות הכי גדולות שלי נמצאים גם הפלסטינים, הם ואנחנו זה כלים שלובים אפידמיולוגית. אנחנו מנסים לתת לדבר הזה מענה".

לדבריו, "התחלנו כבר לבדוק את הצוותים הרפואיים, זיהינו אותם כאוכלוסייה פגיעה. התוכנית הממשלתית לאוכלוסייה הקשישה היא לדאוג שכמה שפחות מהם יידבקו. מה יחשב הצלחה? אם נראה שמספר החולים החדשים בכל יום נמוך מהימים הקודמים, נדע שאנחנו מצליחים. אני מסתכל בסוף על מספר החולים הקשים. הדרך להתמודד עם המחלה היא בידוד של אנשים שהם או חולים או בסיכון להיות חולים. לא משנה כמה משאבים היו לנו, הדלתא/השפעה שזה היה מוסיף לנו ליכולת התמודדות עם המגפה, היא נמוכה. גייסנו סטודנטים לרפואה וסיעוד, אנחנו ניתן להם את הסמכויות והם יעבדו בכל מקרה. לא תהיה להם בחינת הסמכה עד שתעבור המגפה. אין תוכנית לבתי חולי שדה, בתי החולים הכלליים בישראל יהיו בתי חולים לקורונה. שליש מהחולים יהיו חולים מונשמים. בתי החולים יוקדשו לחולים הקשים".

אין תוכנית מגירה

ראש המל"ל מאיר בן שבת הודה שלא קיימת תוכנית מגירה לטיפול במשבר. לדבריו,  "אנחנו מתארגנים תוך כדי, זה לא שיש תכנית מגירה לגבי איך מתמודדים עם הקורונה. אם מישהו חושב שזה לא בסמכויות המל"ל, בעיני כן. האם כל השרים שותפים לכל החלטה ובכל עניין? לא. אי אפשר לנהל ככה מדינה.. פיקוד העורף כמו משרד הביטחון ערוכים לקבל את השליטה". בנוגע לנושא ההסברה בזמן המשבר אמר כי "אני לא מופקד על נושא ההסברה ולכן פחות מספק תשובות בנושא. פיקוד העורף כמו משרד הביטחון ערוכים לקבל את השליטה".

מאיר בן שבת מאיר בן שבת מאיר בן שבת

בהתייחסו לבדיקות הקורנה אמר כי "יש דיון מקצועי בנושא, האם נכון להרבות בבדיקות בשלבים בהם אנחנו נמצאים. ראש הממשלה קבע יעדים ומשרד הבריאות עומד ביעדים הללו ואף יותר. כבר בסוף השבוע הזה נגיע ל-5,000 בדיקות. לצד המסקנות שמגיעות אלינו ממשרד הבריאות, יש אצלנו תהליך חשיבה עצמאי על בסיס נתונים סטטיסטיים".

לגבי החזרת ישראלים מחו"ל השיב: "אנחנו מסייעים למשרד החוץ, והוא המוקד לפניות בנושא זה. אין כוונה למנוע חזרה של אזרחים ישראלים, אנחנו כן רוצים לצמצם את התנועה הכללית אך אנחנו לא חוסמים את כניסתם של ישראלים למדינתם. אין מדיניות שאומרת 'תישארו שם', ואין גם אמירה 'תבואו בהמוניכם'.

שלח הגיב כי "כל תשובה יותר מעוררת דאגה מקודמתה. צר לי שאני צריך להסביר לכם את זה בפורום הזה, מה שהיה צריך להיות זה שטובי אנשי התקשורת במדינת ישראל ישבו אצלכם וינהלו אסטרטגיה תקשורתית, לא חשוב מי עומד על המיקרופון. הדיון הוא על מי מנהל את כל האירוע של תקשורת באירוע. איפה מוקדי הפניות? כולל מוקדים בשפות שונות? ניהול של מטה זה לא שקודקוד עומד בטלוויזיה ומסביר, ככה לא מנהלים מטה. אין פה מטה ואין פה פיקוד"

תגיות