אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפכת הכספים הקואליציוניים והמאבק בשחיתות יצטרכו לחכות צילום: עמית שאבי, אבי מועלם

פוליטי כלכליסט

מהפכת הכספים הקואליציוניים והמאבק בשחיתות יצטרכו לחכות

בני גנץ זנח את ההבטחות לבוחריו בתמורה לממשלת אחדות: הרכב הח"כים בקואליציה המתגבשת כולל רוב למובילי הקו הימני־חרדי. הזירות בהן הוא צפוי להפסיד: חוק הגיוס, הגבלת כהונת רה"מ ואישור תחבורה ציבורית בשבת

30.03.2020, 07:44 | צבי זרחיה

מאז הטיל בני גנץ את הפצצה על חבירתו לממשלה עם בנימין נתניהו, מפזרים הוא ואנשיו הסברים על חשיבות ממשלת אחדות הלאומית ומכנים אותה "צו השעה", אבל הרכב ממשלה המסתמן נוטה פחות לכיוון אחדות ויותר לכיוון ימין עם קו חרדי מוביל.

קראו עוד בכלכליסט

הקואליציה הרחבה תכלול 77 חברי כנסת, כאשר לנתניהו יהיה גוש ימין אידיאולוגי של 61 מנדטים, בעוד לגנץ יהיו 15 מנדטים בלבד. גוש הימין כולל את חברי הכנסת של הליכוד, ש"ס, יהדות התורה וימינה. אליהם מצטרפים אורלי לוי אבקסיס, צבי האוזר ויועז הנדל. גוש המרכז־שמאל האידיאולוגי כולל 15 חברי כנסת של חוסן לישראל, בהם פנינה תמנו שטה שנפרדה מ"יש עתיד". לגוש זה עשויים להצטרף בהמשך עמיר פרץ ואיציק שמולי ממפלגת העבודה. 

בני גנץ ובנימין נתניהו. הרכב שיקל על נתניהו לדלג על התנגדות גנץ, צילום: דנה קופל, יאיר שגיא בני גנץ ובנימין נתניהו. הרכב שיקל על נתניהו לדלג על התנגדות גנץ | צילום: דנה קופל, יאיר שגיא בני גנץ ובנימין נתניהו. הרכב שיקל על נתניהו לדלג על התנגדות גנץ, צילום: דנה קופל, יאיר שגיא

משמעות יחסי הכוחות בהרכב היא כי נתניהו יוכל להוביל מהלכים כראות עיניו גם בניגוד למדיניותו של גנץ. למשל, סיפוח חד צדדי של יהודה ושומרון. הפערים הפוליטיים העמוקים בין חברי ההרכב עשויים גם להוביל לחילוקי דעות והקפאת החלטות בנושאים מהותיים. "כלכליסט" מיפה את החיכוכים המרכזיים הצפויים בממשלה החדשה.

1. תוכנית המאה: גנץ ישלם בטווח הארוך

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שטילפן בסוף השבוע אל נתניהו ובירך אותו על הצלחתו להקים בקרוב ממשלה חדשה ילחץ לאחר כינונה, לבצע סיפוח חד צדדי של בקעת הירדן או שטחים ביהודה ושומרון. נתניהו בגיבוי של 61 ח"כים, ימהר לעשות כן. גנץ, שנפגש לפני חודשיים עם טראמפ דרש לבצע זאת בתיאום עם מדינות האזור, כולל הסכמת והפלסטינים מתוקף הבטחה שנתן לחברי הרשימה המשותפת

במצב החדש שנוצר גנץ יצטרך לבלוע את הרוק בזמן שהוא שורף את הגשרים עם שותפיו הערבים מהלך כזה אף עלול לעורר את זעמן של מנהיגי מדינות אירופה ולפגוע במעמדו אם תוכניתו להפוך לראש ממשלה תצא לפועל.

2. הכספים הקואליציוניים: המהפכה תחכה למתישהו

מפלגת כחול לבן סימנה את עצירת המנהג המגונה של העברת כספים קואליציוניים כמטרה מרכזית בהיקף של כ־10 מיליארד שקל. גנץ ולפיד אף התחייבו לחוקק חוק נגד השימוש בכספים הפוליטיים. "החוק יבטל את התופעה של חברי כנסת שמתנים את הצבעתם בקבלת כספים ויסדיר את הדרכים שבהם, יחתמו הסכמים בין הסיעות בקואליציה", נכתב במצע המפלגה.

למרות זאת המהפכה הזו שהבטיח גנץ לבוחריו לא תצא לפועל ככל הנראה בקדנציה הנוכחית. כשהממשלה תידרש לאשר את תקציב המדינה לשנים 2020־2021 הוא יגלה שהמפלגות החרדיות וימינה ממשיכות לדרוש את תקצוב מוסדותיהן כתנאי לתמיכתם בתקציב בטענה שאלה תוקצבו בחסר על ידי האוצר. בנוסף, ח"כים מימינה והליכוד יתנו את תמיכתם בתקציב בהמשך התקצוב הממשלתי ליהודה ושומרון. נתניהו צפוי להיענות לשותפיו הטבעיים.

3. המלחמה בשחיתות: כהונת נתניהו לא תוגבל

גנץ התחייב במצע כחול לבן לתוכניתמלחמה בשחיתות הכוללת הגבלת כהונת רה"מ לשמונה שנים, ביטול חוק ההמלצות שמונע מהמשטרה לפרסם עילת סגירת חקיקה פלילית, הגדרת עבירה של הפרת אמונים בחקיקה ושמירה על תקשורת חופשית. את כל ההצעות הללו הוא יצטרך לאפסן במגירות. נתניהו לא יאפשר לו לעמוד בהן.

4. חוק הגיוס: מתווה ליברמן מתעופף מהחלון

בדצמבר 2018 התפזרה הכנסת ה־20 בין היתר לאחר שלא נמצא רוב בעד חוק הגיוס שהוגש על ידי אביגדור ליברמן כשר הביטחון ואף התקבל בקריאה הראשונה במליאת הכנסת. חברי הסיעות החרדיות בש"ס וביהדות התורה התנגדו להצעת החוק ודרשו להכניס בה שינויים שיאפשרו להם למוסס את יעדי הגיוס.

בספטמבר 2019, ממש לפני הבחירות הבטיח גנץ "אני יחד עם ליברמן בחוק הגיוס ואף התחייב לרפורמה רחבה בנושא שיוויון בנטל. כעת, כנתניהו נשען על המפלגות החרדיות ילחצו החרדים לחוקק חוק חדש שיאפשרו להם לעקוף את יעדי הגיוס בניגוד להצהרותיו של גנץ.

5. הגנה על שומרי הסף: הבטחות בצד

"נשמור על מעמדם של שומרי הסף: היועצים המשפטיים, מבקרי הפנים והחשבים במשרדי הממשלה, ובגופים הציבוריים וברשויות המקומיות", התחייב גנץ במצע כחול לבן. כל זה טוב ויפה לו היה הופך לראש ממשלה. שותפיו החדשים של נתניהו לקואליציה לא רואים עין בעין בנושא זה: נתניהו וראשי גוש הימין יצאו בחריפות נגד שומרי הסף ומערכת אכיפת ובראשם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן ומפכ"ל המשטרה הקודם רוני אלשיך. המשך התקפות של רה"מ, שרים וח"כים על מערכת אכיפת החוק יביך את גנץ ולא ברור אם זה יצליח לצאת במהלכים לשינוי הכיוון.

6. זכות הווטו: התחב"צ בשבת מתרחקת

בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לחוסן לישראל יכלל סעיף המעניק לכל אחת מהמפלגות וטו על הצעות חוק שיוגשו על ידי האחרת. המצב הזה ימנע ישום שורה של הבטחות שהועלתה על ידי גנץ בקמפיין הבחירות בתפר שבין דת ומדינה. כחול לבן הבטיחה להסדיר את התפילות בכותל לחוקק את חוק ברית הזוגיות למיסוד הזוגיות שלא באמצעות הרבנות הראשית, מתן אישור לרשויות המקומיות להפעיל תחבורה ציבורית בשבת וביטול חוק המרכולים שהגביל את פתיחת בתי העסק בשבת.

המפלגות החרדיות דוחות בתוקף את ההבטחות הללו של גנץ, ולנוכח הטלת הווטו על הצעות חוק לא יוכל לקדמן.

7. הקהילה הגאה תחכה: ליצמן חזק יותר

גנץ התחייב לפעול למען הקהילה הגאה באמצעות חקיקת חוק פונדקאות שיכלול גם את הקהילה הגאה, וחוק האימוץ שיאפשר לזוגות להט"ב לאמץ ילד בארץ ובחו"ל, תוך שיוויון מלא לזוגות הטרוסקסואליים, בשונה, מהמצב כיום. שר הבריאות יעקב ליצמן מיהדות התורה מתנגד בחריפות להחיל את החוק על זוגות להט"בים. עד כה נכנע נתניהו לליצמן למרות הבטחותיו לקהילה הגאה, מה שמסמן כי גנץ לא יוכל לקדם את הבטחותיו לחברי הקהילה הגאה שבחרו בו.

תגיות