אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגנים הפרטיים סגורים? תראו מה קורה בשכונת דניה בחיפה צילום: עטא עוויסאת

בלעדי לכלכליסט

הגנים הפרטיים סגורים? תראו מה קורה בשכונת דניה בחיפה

משרד החינוך לא מעורב, אך משרד הבריאות גיבש לפני שבועיים נוהל מיוחד שמאפשר לפתוח קומפלקס גנים פרטיים בקבוצות של עד 10 ילדים ואנשי צוות ולקלוט אליהם גם ילדים שרק אחד מהוריהם מוגדר עובד חיוני

30.03.2020, 18:06 | ענת רואה ותומר גנון

בעוד שכמעט כל המסגרות החינוכיות בישראל סגורות בימים אלה בשל מצב החירום, מסתבר שישנם כמה גנים פרטיים שקיבלו אישור מיוחד להמשיך ולפעול.

קראו עוד בכלכליסט

כך קומפלקס גני הילדים "הוד כרמל" שפועל בשכונת דניה היוקרתית בחיפה ממשיך לעבוד בימים אלו, והכל תחת אישור מיוחד שקיבל. הקומפלקס מפעיל 6 גנים פרטיים, בקבוצות של עד 10 ילדים ואנשי צוות בכל גן.

אילוסטרציה, צילום: עטא עוויסאת אילוסטרציה | צילום: עטא עוויסאת אילוסטרציה, צילום: עטא עוויסאת

בכדי להנות משירותי הגנים הפרטיים, שניתנים כמובן תמורת תשלום, יש צורך שלפחות אחד מההורים יהיה מוגדר כעובד חיוני. תנאי זה עולה מתוך נוהל מיוחד שגיבש ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות.

הנוהל הזה נחתם ב-17 במרץ 2020, וזמן קצר לאחר מכן פרסם הגן הודעה על כך שהוא קיבל אישור לפתוח את שעריו מחדש.

כך, יכולים מי שמוכנים לשלם על השירות, להנות משירותי גן פרטי גם במצב בו יש לכאורה הורה שיכול לטפל בילדים, מאחר שאין התניה של משרד הבריאות ששני ההורים יהיו עובדים חיוניים.

הפעלת הגנים בחיפה גרמה להרמת גבה מצד גורמים שונים במשרד החינוך ובעיריית חיפה, אשר לא הבינו איך הצליחו גנים פרטיים לקבל אישור לפעול. יחד עם זאת, מבדיקת כלכליסט עולה כי בכל הערים הגדולות בישראל מודעים לכך שמשרד הבריאות מאפשר בתנאים מסוימים לגנים פרטיים לפעול.

צריך לומר כי בלא קשר לגנים הפרטיים, בכל רחבי הארץ מופעלות מסגרות לילדי צוותים רפואיים. בחיפה למשל פועלות ארבע מסגרות כאלה אחת לכל בית חולים בעיר (רמב"ם, כרמל, בני ציון ופלימן מוסד גריאטרי). בתל אביב פועלות 32 כיתות לטובת ילדיהם של עובדי המרכז הרפואי איכילוב, בית החולים רעות וקופת חולים כללית. בכך ניתן מענה ל320 ילדים של הצוותים הרפואיים בגילאי 3-10 שנים.

במצב החירום אין צורך לפרט מי הם ה"חריגים"

מסגרות החינוך בישראל סגורות בימים אלו מכוח צו מיוחד שהוצא לאור מצב החירום. מדובר ב"צו בריאות העם" (נגיף הקורונה החדש) (הגבלת פעילות מוסדות חינוך) (הוראת שעה) התש"ף-2020.

הצו הזה הגביל את הפעילות בכל מוסדות החינוך בארץ, אך לצד ההגבלה הגורפת נכלל בצו סעיף 5 שכותרתו "חריגים". בסעיף נכתב כי למרות האמור בצו הרי ש"בכפוף להוראות המנהל" פעילויות מסוימות תהיינה מותרות. איזה פעילויות? חינוך בלתי פורמלי לילדי עובדים חיוניים בגילאי 3 עד 12 וכן פעילויות לילדי עובדים חיוניים מגיל לידה ועד גיל 3, והכל "בהתאם להוראות המנהל".

למעשה, לאור מצב החירום והחקיקה שנעשית בחופזה, במקום שכל התנאים והמגבלות יפורטו בצו עצמו, ניתן שיקול דעת לאשר "חריגים" באופן נפרד ובנוהל אשר לא בהכרח זמין ונגיש לכל תושבי המדינה (בניגוד לצו שהוא זמין לכל מי שמקיש את שמו בגוגל, למשל).

כאשר ניסינו בתחילה לקבל פרטים על האופן בו ניתן היום להפעיל מסגרות בגנים פרטיים, התקשינו לקבל מענה ברור. משרד החינוך השיב לנו שלאור מצב החירום הסמכויות מצויות בידי משרד הבריאות. אלא שדובר משרד הבריאות כלל לא הבין מדוע אנו פונים אליו בשאלות על גני ילדים ומסגרות חינוכיות ואמר שהכתובת היא משרד החינוך.

הרשויות המקומיות אליהן פנינו, ציינו בפנינו גם הן שהפעלת גנים פרטיים אינה מצויה בסמכותם וכל מערך הפיקוח וההסדרה שלהם נעשית ע"י משרד הבריאות.

  , צילום מסך: ערוץ הכנסת צילום מסך: ערוץ הכנסת   , צילום מסך: ערוץ הכנסת

בסופו של דבר הצלחנו להשיג את הנוהל המיוחד המגדיר את התנאים לפתיחת גנים פרטיים בימים אלה. על הנוהל חתום ד"ר אודי קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור. על פי הנוהל, גובש מתווה להפעלת מסגרות פרטיות, אך אין בו פירוט מהם הקריטריונים על פיהם יוחלט לאשר גן מסוים או לא לאשר אותו.

מה שנכתב בנוהל הוא שמרחבי הפעילות עצמם יהיו "בשטח מוסד חינוכי מאושר או במקום שאישרה לשכת הבריאות המחוזית". איך תחליט לשכת הבריאות המחוזית את מי לאשר? על כך אין מידע בנוהל וגם לא בצו. לאור העובדה שמוכרז מצב חירום מיוחד, נראה שגם הסמכויות הן רחבות הרבה יותר מהרגיל.

לפי הנוהל המסגרות תופעלה במתווה של עד 10 אנשים בקבוצה, כולל ילדים ואנשי צוות. הילדים ואנשי הצוות בקבוצה יהיו קבועים ולא יעברו בין הקבוצות. בנוסף, כל קבוצה תפעל במרחב נפרד משלה ולא תבוא במגע עם קבוצות אחרות לאורך כל זמן הפעילות. ילד חולה בכל מחלה חולפת שהיא לא יגיע למקום הפעילות ובתחילת כל יום תבוצע מדידת חום לכל הילדים, טרם תחילת הפעילות. על פניו, מהנוהל עולה כאמור שהוא אינו דורש ששני ההורים יהיו עובדים חיוניים.

בינתיים אתמול פרסם מנכ"ל משרד הבריאות תיקון לצו בריאות העם, כך שהגביל מסגרות מיוחדות לקבוצות של עד 6 ילדים (בעוד שלפי הנוהל מותר עד 10 ילדים ואנשי צוות). כמו כן, בצו הוגדר שנדרש כי שני ההורים יהיו עובדים חיוניים, או עובד חיוני במשפחה חד הורית, על מנת שניתן יהיה להנות משירותי מסגרת חינוכית בימים אלה.

לא ברור מה היחס בין הוראות הנוהל להוראות הצו ומי גובר על מי במקום בו ישנן סתירות ביניהם. הארגון "מחוסגן – גן בריא בליווי רופא", הודיע אתמול לציבור ההורים על כך ש"לאחר עבודה מאומצת שלנו מול משרד הבריאות נחתם תיקון לצו" ולפיו "תתאפשר פתיחה של מסגרות פרטיות קטנות, לא רק לילדי הצוותים הרפואיים, אלא לילדי כל העובדים החיוניים במשק בגילאי לידה עד 3". המסגרות יהיו פרטיות בנות 6 ילדים ומיועדות לזוג הורים חיוניים בלבד.

גן הוד כרמל מסר בתגובה: "עמותת מרכז חינוך הוד הכרמל, מוסד ללא כוונת רווח מיסודם של קבוצת בוגרי טכניון, פועלת מזה שבוע וחצי מאז קבלת היתר ממשרד הבריאות מחוז חיפה למען זוגות והורים יחידניים שהינם עובדים חיוניים בהגדרה ומול אישורים על עבודה חיונית כנדרש.

צוות הגננות והסייעות המסור שלנו התנדב למטרה זו בגלל ובעיקר שמדובר בילדים של רופאות ורופאים ועובדי התעשיות הביטחוניות. אנו גאים לתת להם מעט בטחון ונחת שילדיהם בידיים טובות בזמן שהם עושים את עבודתם החשובה".

תגיות