אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנגיף מספק הקלות לתאגידי המיחזור צילום: ישראל יוסף

הנגיף מספק הקלות לתאגידי המיחזור

אחרי הקפאת דמי הפיקדון, אישר המשרד להגנת הסביבה הקלות הנוגעות לחוקי השקיות והאריזות

31.03.2020, 08:20 | נורית קדוש

השמירה על הגנת הסביבה נדחקת הצידה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. המשרד להגנת הסביבה העניק שורה של הקלות ליבואנים, ליצרנים, לקמעונאים ולתאגידי המיחזור בכל הנוגע להגשת דיווחים והפקדת כספים במסגרת דרישות חוקי הפיקדון, השקיות, האריזות והפסולת האלקטרונית.

קראו עוד בכלכליסט

ההקלות מצטרפות להנחיות משרד הבריאות מהשבוע שעבר, שלפיהן בשל עקרון השמירה על בריאות הציבור, נאסר על רשתות השיווק לקבל אריזות בקבוקים למיחזור לפי חוק הפיקדון.  

בקבוקי פלסטיק בתחנת מיחזור. כ־20% מהציבור ממחזר בקבוקי שתייה, צילום: ישראל יוסף בקבוקי פלסטיק בתחנת מיחזור. כ־20% מהציבור ממחזר בקבוקי שתייה | צילום: ישראל יוסף בקבוקי פלסטיק בתחנת מיחזור. כ־20% מהציבור ממחזר בקבוקי שתייה, צילום: ישראל יוסף

עוד לפני התפרצות הנגיף אישר המשרד להגנת הסביבה לרשתות השיווק, כבכל שנה, שלא לקבל מכלי משקה החייבים בפיקדון מטעמי שמירה על כשרות לחג הפסח — מערב חג הפסח ועד יציאתו.

המיחזור יידחה

המשמעות היא שכ־20% מהציבור המחזירים את מכלי המשקה באופן קבוע ומקבלים תמורתם 30 מיליון שקל לשנה, לא יקבלו את דמי הפיקדון לתקופה של חודשיים בשלב זה. מדובר בהיקף של כ־5 מיליון שקל, שאותם יוכלו לקבל בהמשך.

התפרצות הנגיף הרחיבה את ההקלות, כך שהמשרד להגנת הסביבה אישר גם דחייה של חודשיים בקבלת דיווחים שנתיים מכלל היצרנים והיבואנים במשק הישראלי שנשלחים למשרד באמצעות תאגידי מיחזור, להסדרת הטיפול באריזות והחוק לטיפול סביבתי בפסולת אלקטרונית ובסוללות: תאגיד תמיר, תאגיד מאי ותאגיד אקומיוניטי.

עוד אישר המשרד דחייה של הפקדות כספיות של יבואנים ויצרנים באמצעות תאגידי המיחזור לקרנות ייעודיות, דחיית פעולות הסברה וחינוך וכן דחיית השלמת סקרי פסולת. ההערכות הן כי משמעות הקלה זו היא של 1.5-1 מיליון שקל לשני תאגידי המחזור מאי ואקומיוניטי, עבור היצרנים והיבואנים של מוצרים חשמליים אלקטרוניים וסוללות.

"הקלות בירוקרטיות"

חוקי הסביבה המתקדמים מבוססים על מודל אחריות מורחבת, שלפיו קיימת חובה ליצרנים וליבואנים של מוצרים שונים לממן את האיסוף והמיחזור של הפסולת שנוצרת מהמוצרים שנמכרים על ידיהם. במשרד טוענים כי נוכח המשבר והשלכותיו המשקיות והעסקיות נבחנו דרישות חוק הפיקדון, חוק השקיות, חוק האריזות וחוק פסולת אלקטרונית. עוד נבחנו היכולות של יצרנים, יבואנים, קמעונאים ותאגידי מיחזור לעמוד בהן.

המשרד מצא כי בשל יכולת הפעולה המוגבלת והקשיים התזרימיים בימים אלה, יש מקום למתן הקלות רגולטוריות לתקופה זו. המשרד לא אישר ליצרנים וליבואנים את בקשתם לדחייה של תשלומים לתאגידי המיחזור לשם איסוף וטיפול בפסולת למיחזור.

המשרד הנחה את תאגידי המיחזור להמשיך ולממן את איסוף הפסולת ברשויות המקומיות ולדאוג ככל הניתן למיונה ולמיחזורה הנאות. מהמשרד נמסר בתגובה: "עיקר ההקלות נוגע לביטול דיווחים רבעוניים ולדחיית מועדי דו"חות שנתיים. לא מדובר בהקלות הנוגעות לשירות ולאיסוף הפסולות. אלו הן הקלות בירוקרטיות שלא ניתן להצמיד להן תג מחיר".

תגיות